Drunkorexia!Μήπως δεν τρως γιατί ξέρεις ότι το βράδυ θα πιεις κι έτσι μειώνεις τις θερμίδες που θα πάρεις;

Κορίτσια που μετράνε θερμίδες, κορίτσια που έχουν εμμονή με το αδύνατο σώμα, κορίτσια που όταν ξέρουν ότι θα βγούνε και θα πιούνε μένουν νηστικές. Πιο λάθος δεν γίνεται!

Συμβαίνει συχνά τον τελευταίο καιρό, κυρίως σε γυναίκες πιο νεαρής ηλικίας! Είναι το αποτέλεσμα της εμμονής κάποιων γυναικών για αδύνατο σώμα η οποία και συνοδεύεται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ένας συνδυασμός που κυριολεκτικά σκοτώνει την υγεία, την λάμψη και την ομορφιά. Η νέα (αρνητική) “τάση” ονομάστηκε από τους ειδικούς drunkorexia και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας όπως συνεχή κούραση, αδυναμία συγκέντρωσης και όρασης, οδοντικά και οστικά προβλήματα και αρνητικές ορμονολογικές μεταβολές.

Μάθε τι είναι ακριβώς, ποιους κινδύνους κρύβει αλλά και πως μπορείς να την αντιμετωπίσεις…

Τι είναι η drunkorexia;
Όπως αντιλαμβάνεσαι και από την ονομασία έχει να κάνει με ένα είδος ανορεξίας, σε συνδυασμό με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη drunk (μευθυσμένος) και anorexia! Γυναίκες μικρής κυρίως ηλικίας με εμμονή για το σώμα τους, παρόμοια με εκείνη της νευρικής ανορεξίας, οι οποίες όμως φροντίζουν παράλληλα να μειώνουν ακόμη περισσότερο το φαγητό τους σε κάθε περίπτωση εξόδου για ποτό.

“Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα τα οποία χαρακτηρίζονται από το συγκεκριμένο νέο νόσημα, ελέγχουν ενδελεχώς την περιεκτικότητα των τροφίμων στα θρεπτικά συστατικά τους και ζουν υπό τη σκιά της συνεχής μέτρησης του σωματικού τους βάρους” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως γνωρίζουν πολύ καλά ότι το αλκοόλ περιέχει πάρα πολλές θερμίδες με αποτέλεσμα “να περιορίσουν την κατανάλωση σε τρόφιμα, αφού προηγουμένως θα έχουν αναζητήσει πόσο πρέπει να πιούνε και πόσες θερμίδες θα λάβουν σε κάθε τους έξοδο.

Από την άλλη, αν μια γυναίκα που υποφέρει απο drunkorexia βγει τυχαία και πιει, καταβάλεται από ενοχές! Πόσες θερμίδες έλαβε, πόσο ξεπέρασε το αυστηρό όριο θερμίδων, τι μπορεί να κάνει για αυτό; Η απάντηση στο μυαλό της είναι απλή: “Θα περιορίσουν δραστικά την λήψη των θερμίδων την επόμενη ημέρα! Τότε ηρεμούν και ξεκινάνε να πίνουν” τονίζει ο διαιτολόγος.

Ποιες είναι οι συνέπειες της drunkorexia;
Όπως καταλαβαίνεις μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί παρά να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία. “Η κατανάλωση θερμίδων, σαφώς σε μικρότερο ποσό από το φυσιολογικό, μελλοντικά θα επιφέρει αρκετά προβλήματα” τονίζει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς και παραθέτει μία, μία τις αρνητικές της συνέπειες:

Ζαλάδες και λιποθυμικά επεισόδια: Είναι πολύ πιθανόν να εμφανισθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα αφού η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ θα προκαλέσει πτώση του σακχάρου, αλλά και η μειωμένη κατανάλωση θερμιδών και υδατανθράκων θα δημιουργήσει δυσκολίες στον οργανισμό να ισορροπήσει τις διάφορες μεταβολές.

Αδυναμία συγκέντρωσης και μειωμένη ερωτική διάθεση: Η κατανάλωση υπέρμετρων ποσοτήτων αλκοόλ με την τήρηση υποθερμιδικού διαιτολογίου θα εμφανίσει αδυναμία συγκέντρωσης και θα κάνει τον οργανισμό επιρρεπή σε διάφορες φλεγμονές και ιώσεις. Τα άτομα που υποφέρουν από τη νόσο δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας διάφορες εργασίες εργασιών, καθώς επίσης έχουν και μειωμένη διάθεση για τέλεση ερωτικής πράξης (μειωμένη Libido).

– Ηπατικές διαταραχές
: Είναι γνωστό πως η υπερβολή με το αλκοόλ θα προκαλέσει πολύ μεγάλα προβήματα στο σικώτι. Αυτό σε συνδυασμό με την αποφυγή ορισμένων τροφίμων, θα επιβαρύνει το ήπαρ και θα προκαλέσει διαταραχές με σοβαρού βαθμού επιπλοκές.

Έλκος στομάχου: Εκτός από το συκώτι και τις φλεγμονές οι οποίες θα εμφανισθούν, θα επηρεασθεί αρνητικώς το στομάχι εμφανίζουντας βαριά μορφή έλκους! Αυτό σημαίνει ότι με την ταυτόχρονη εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων, η εντερική σίτηση για επανένταξη στη φυσιολογική προηγούμενη ζωή θα είναι δύσκολο βήμα και ενδεχομένως θα ταλαιπωρήσει τον ασθενή.

Μείωση του μυικού ιστού: Η ακολουθία ενός τέτοιου τρόπου ζωής θα φθίνει την ποιότητα του μυικού ιστού, θα εντέινει την χαλάρωση του δέρματος και θα αυξήσει την διαθεσιμότητα των λιποαποθηκών, μειώνοντας τις καύσεις του μεταβολισμού.

Πώς αντιμετωπίζεται μια τέτοια πάθηση;
Όλα είναι θέμα παιδείας, εάν έχουμε ξεκινήσει από λάθος βάση ως προν την υγιεινή διατροφή, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εμφανισθούν διαταραχές που παρουσιάζουν διάφορες μορφές. Τα άτομα που εμφανίζουν την συγκεκριμένη μεταστροφή θα πρέπει να δεχθούν τη θεραπεία ειδικού διαιτολόγου διατροφολόγου σε συνεργασία με ειδικό ψυχολόγο.

– Διαιτολογική φροντίδα: Όπως είναι φυσικό ο διαιτολόγος είναι εκείνος που θα εντάξει τα τρόφιμα που χρειάζεσαι για να προστατεύεσεις την υγεία του οργανισμού σου, θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, θα προστατεύσουν την υγεία του ήπατος και θα μειώσουν τις διάφορες φλεγμονές και ενοχλήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

– Ψυχολογική υποστήριξη: Παράλληλα με την σωστή διατροφή η συμβολή του ειδικού ψυχολόγου θα είναι καταλυτική! Ο βασικός στόχος είναι ο ασθενής να αντιληφθεί ότι το αλκοόλ δεν του προσφέρει κάτι το ουσιώδες αλλά παροδικά συμπτώματα χαράς, με συνέπεια τη φθορά του οργανισμού.

Read More

And More