Η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη… Χωρίς νερό δεν ζεις

Το νερό είναι πηγή ζωής. Κι αυτό δεν είναι ένα απλό κλισέ. Είναι η αλήθεια!

Αν δεν πίνεις αρκετό νερό, αφυδατώνεσαι. Κι αυτό δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην επιδερμίδα σου, όπως ήδη θα ξέρεις, αλλά και στην υγεία σου. Πιες νερό… πριν τα πράγματα γίνουν επικίνδυνα. Η Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Γεωργία Κάμπατζη εξηγεί τι είναι η αφυδάτωση και ποιοι κίνδυνοι κρύβονται από πίσω από αυτή.
Τί είναι η αφυδάτωση;
-Καθημερινά υπάρχει ανακατανομή των υγρών (νερού) του σώματος, ενώ η κατάσταση ισορροπίας που ονομάζεται ισοζύγιο νερού είναι δεδομένη για κάθε οργανισμό.
-Η μεγάλη απώλεια από τον οργανισμό και η μη σωστή αποκατάσταση του ισοζυγίου νερού, ονομάζεται αφυδάτωση. Η αφυδάτωση ανάλογα με το βαθμό της, μπορεί να είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.
Η αφυδάτωση σκοτώνει!!!
-Από μια απλή μείωση της δύναμης και της αντοχής, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη καταστολή δυνάμεων, κατάρρευση, λιποθυμία και σε παρατεταμένο βαθμό να προκαλέσει θάνατο (όταν η αφυδάτωση είναι μεγαλύτερη από το 12% του βάρους του σώματος). Διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως παθήσεις νεφρών, σακχαρώδη διαβήτης, περιπτώσεις διάρροιας, λοιμώξεις, εγκαύματα, εμπύρετες καταστάσεις κλπ μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση.
-Ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει 70 μέρες χωρίς τροφή αλλά όχι πάνω από 15 μέρες χωρίς νερό.
-Για να υπάρχει σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, ο μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 8-10 ποτήρια νερού την ημέρα. Η λήψη του πρέπει να αρχίζει από το πρωινό ξύπνημα, να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, σ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
-Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην αίσθηση της δίψας, γιατί δεν είναι και τόσο σωστός δείκτης ενυδάτωσης. Αν διψάσουμε σημαίνει ότι ήδη έχουμε αφυδατωθεί.
-Το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το τσάι και ο καφές, δίνουν αρκετό νερό στον οργανισμό μας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό. Ειδικά ο καφές που με την αύξηση της διούρησης ενισχύει την αφυδάτωση.
-Για την Ελλάδα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, τα 12 ποτήρια νερό θεωρούνται λογική ποσότητα. Επίσης η διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα (85-95% η περιεκτικότητα τους σε νερό) παρέχει αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού στον οργανισμό, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται σε αρκετές ποσότητες σε καθημερινή βάση.
-Τα άτομα που ασκούνται πολύ πρέπει να εξασφαλίζουν επαρκή λήψη νερού, αφού η
αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του οργανισμού.
-Οι μικρές απώλειες υγρών που δεν αναπληρώνονται, μπορεί να εμποδίσουν την απόδοση, ενώ οι μεγάλες απώλειες μπορεί να προκαλέσουν θερμοπληξία ή και θάνατο.
-Η αφυδάτωση – ακόμα και η ήπια – μπορεί να σε εξασθενίσει και να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένη. Αν διψάς, έχεις ήδη αφυδατωθεί και αυτό μπορεί να σου προκαλέσει κούραση, αδυναμία των μυών, ίλιγγο και άλλα συμπτώματα.
-Έχει υπολογιστεί ότι η απώλεια 1/2 κιλού σωματικού βάρους αντιστοιχεί σε απώλεια 380 ml περίπου νερού από τον οργανισμό. Γεγονός που σημαίνει ότι η αποβολή αυτής της ποσότητας νερού πρέπει να αναπληρώνεται με νέα λήψη υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική, αν θέλουμε να διατηρήσουμε υψηλή τη σωματική μας απόδοση. Πολλές φορές η εξάντληση στη διάρκεια της ημέρας είναι η αντίδραση του οργανισμού στη δίψα.
-Το να είναι κανείς αφυδατωμένος ακόμη και σε ποσοστό 1% μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση του μεταβολισμού.
Πως να καταλάβεις αν είσαι ok
-Ένας απλός και εύκολος τρόπος για να διαπιστώσεις αν πίνεις αρκετό νερό είναι ο εξής: έλεγξε τα ούρα σου. Αν το χρώμα είναι καθαρό ή πολύ ανοιχτό κίτρινο και έχουν μικρή οσμή, είσαι καλά ενυδατωμένη. Όσο πιο σκούρο το χρώμα και πιο έντονη η οσμή, τόσο πιο αφυδατωμένη είσαι.

Read More

And More