Μήπως η αγάπη σου για την ηλιοθεραπεία σε δείχνει 20 χρόνια μεγαλύτερη;

Έχεις ήδη σχεδιάσει τις διακοπές και ανυπομονείς να βρεθείς στην παραλία και να μην το κουνήσεις από εκεί. Πριν το κάνεις πρέπει να σε προειδοποιήσουμε να λάβεις όλα τα μέτρα για να μην επιβαρύνεις το δέρμα σου, αλλά και για να αποφύγεις ανεπιθύμητα αποτελέσματα από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο… Τα πράγματα δεν είναι απλά. Είναι επικίνδυνα!

Προφύλαξε το δέρμα σου

Εκείνο που εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο είναι φυσικά το δέρμα, το οποίο μπορεί να παρουσιάσει μια σειρά από ασθένειες. Η δερματολόγος Έλενα Πολυμέρου αναφέρει:

-Η ακτινοβολία UV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Είτε τοπικά στο δέρμα, είτε με τη μορφή μελανώματος η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικές μορφές καρκίνου. Δες εδώ πως θα υποψιαστείς ότι μια ελιά στο δέρμα μπορεί να είναι ύποπτη για καρκίνο.

-Μια ακόμη παρενέργεια της ηλιακής ακτινοβολίας είναι και η φωτογήρανση.
Από τις χαρακτηριστικές αρνητικές ιδιότητες της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου είναι η παραγωγή ελευθέρων ριζών στο δέρμα. Έτσι, οδηγούμαστε στην πρόωρη γήρανση του δέρματος, τη φωτογήρανση. Φαινόμενο μη αναστρέψιμο που δεν έχει καμιά σχέση με την φυσιολογική (γονιδιακή) γήρανση.

-“Σημάδια φωτογήρανσης είναι οι εφυλλίδες, οι ευρυαγγείες, η ελάστωση και οι ρυτίδες” αναφέρει χαρακτηριστικά η δερματολόγος Έλενα Πολυμέρου. Το πρώτο σημάδι φωτογήρανσης είναι η εμφάνιση καφέ κηλίδων. Παρόλα αυτά, ανάλογα με την επιδερμίδα τα σημάδια είναι διαφορετικά:

– Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες παρουσιάζουν διάσπαρτες δυσχρωμίες και ξηρότητα
– Οι σκουρόχρωμες εμφανίζουν πιο άγρια υφή και έντονες καφέ κηλίδες

Η δερματολόγος Έλενα Πολυμέρου επισημαίνει πως οι βλάβες του ήλιου είναι αθροιστικές: “Χρόνο με το χρόνο επιβαρύνουμε το δέρμα και οι βλάβες γίνονται μεγαλύτερου βαθμού. Κάποιος που δεν είχε προσέξει στο παρελθόν και προσέχει τώρα, δεν έχει λύσει το πρόβλημά του”. Έτσι και η φωτογήρανση διακρίνεται σε ήπια, κυρίως σε άτομα ηλικίας 25-35 ετών, μέτρια που εμφανίζεται σε ηλικίες 35-50 ετών και προχωρημένη για άτομα μεταξύ 50 και 60 ετών.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Γκέτιγκεν της Γερμανίας, γυναίκες με έντονα σημάδια φωτογήρανσης έμοιαζαν στα μάτια των άλλων να έχουν μέχρι και 20 χρόνια περισσότερα από την πραγματική τους ηλικία.

-Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ήλιος μπορεί να επηρεάσει μια σειρά από δερματοπάθειες όπως για παράδειγμα ο λύκος.

Μύθοι και πραγματικότητες

Οι δερματολόγος Έλενα Πολυμέρου απαντά σε κλισέ απόψεις γύρω από τον ήλιο και το δέρμα:

“Εγώ είμαι μελαχρινή, οπότε δεν κινδυνεύω να καώ”:

“Η μελαχρινή επιδερμίδα έχει αντοχές και το δέρμα είναι πιο προστατευμένο, γιατί έχει μεγαλύτερες ποσότητες μελανίνης. Πρέπει όμως να γνωρίζεις πως τα τελευταία χρόνια ακόμη και οι αφροαμερικανοί πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις από τον ήλιο”.
“Βάζω κρέμα συνέχεια στο πρόσωπο, γιατί άκουσα ότι είναι πιο ευαίσθητο”
Το πρόσωπο είναι ένα σημείο συνέχεια εκτεθιμένο, οπότε δέχεται περισσότερο ήλιο! Για αυτό και μπορούν να εμφανιστούν πιο εύκολα παθήσεις του δέρματος. Μάλιστα, επειδή το πρόσωπο δεν καλύπτεται ποτέ, πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακή κρέμα όλο το χρόνο”

“Βάζω αντηλιακό, αλλά χαμηλό δείκτη, για να μαυρίσω κιόλας!”

“Ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια τα αντηλιακά έχουν δείκτη 50 και παραπάνω. Πρέπει να το επιλέγεις ανάλογα με τον τύπο δέρματος. Καλό θα ήταν να απευθυνθείς στον δερματολόγο σου, προκειμένου να σου συστήσει το κατάλληλο για την δική σου επιδερμίδα. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ακμή, πρέπει να πάρει ειδικό αντηλιακό που να ενδείκνυται για τα σπυράκια. Ή αντίστοιχα στην περίπτωση των παιδιών υπάρχουν αντηλιακά με ειδικά φίλτρα. Επίσης όσοι κάνουν θαλάσσια σπορ, πρέπει να φοράνε ειδικά αντηλιακά που να αντέχουν στο νερό και να τους καλύπτουν περισσότερες ώρες”.

“Έχω πάρει αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη και έτσι πάω για μπάνιο το μεσημέρι που κάνει περισσότερη ζέστη”

“Οι μεσημεριανές ώρες είναι απαγορευτικές. Καλό είναι να αποφύγεις την παραλία από τις 11:00 εως τις 16:00 και να έχεις μαζί σου νερό και πολλά υγρά. Μισή ώρα πριν βγεις στον ήλιο φρόντισε να βάλεις αντηλιακό και να επαναλαμβάνεις κάθε δύο ώρες για όσο διάστημα βρίσκεσαι εκτεθειμένη στον ήλιο”.

Read More

And More