Σύνδρομο Cushing! Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και κατάθλιψη…

Πρόκειται για μία ασθένεια που σχετίζεται με την καλή λειτουργία των επινεφριδίων (που βρίσκονται στο πάνω μέρος των νεφρών) και η λειτουργία τους είναι καταλυτική για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Από εκεί εκκρίνεται η κορτιζόλη, που αν από δυσλειτουργία παραχθεί σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως ανεπιθύμητη τριχοφυία, οστεοπόρωση, αύξηση βάρους και αδυναμία (δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συχνά λοιμώξεις κτλ).

Ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς εξηγεί πως επιδρά στον οργανισμό η ασθένεια αυτή. Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα συχνή ασθένεια, μόνο στην Αμερική 7 άτομα την ημέρα παρουσιάζουν το σύνδρομο cushing. Τα αίτια του μπορεί να ποικίλουν, από ενδογενή αίτια (που σημαίνει πως παρουσιάζεται δυσλειτουργία από τον ίδιο τον οργανισμό)! Η εν λόγω περίπτωση είναι και η πιο σπάνια, 15% με 20% των ασθενών που παρουσιάζουν την ασθένεια.

Η συχνότερη αιτία είναι το λεγόμενο εξωγενές σύνδρομο, το οποίο και οφείλεται σε φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει κάποιος σε ειδική αγωγή. Στην περίπτωση του εξωγενούς συνδρόμου, οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο cushing σε σχέση με τους άνδρες.

Τι μπορεί να προκαλέσει;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι συχνά έντονα και επίπονα. Συνήθως οι ασθενείς παρατηρούν κόπωση και δυσκολία ακόμη και να ανέβουν σκάλες. Επιγραμματικά μπορούμε να καταλήκουμε στα εξής:

– Απώλεια οστού (οστεοπόρωση), με αποτέλεσμα ακόμη και κατάγματα σε πλευρές, μακρά οστά και σπονδύλους.
– Αύξηση της γλυκόζης στο αίμα που μπορεί να διαταρράξει την ανοχή στην γλυκόζη ή ακόμη και να προκαλέσει σακχαρώση διαβήτη.
– Υψηλή αρτηριακή πίεση
– Αύξηση βάρους. Χαρακτηριστική είναι η εναπόθεση λίπους στο πρόσωπο (στρογγυλεμένο – “πανσεληνοειδές” – προσωπείο), τον λαιμό, τον κορμό και την κοιλιά. Αντίθετα, τα χέρια και τα πόδια είναι συνήθως λεπτά και αδύναμα, λόγω της απώλειας μυϊκής μάζας.
– Οξυθυμία και κατάθλιψη. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς παρουσιάζουν ψυχολογικά συμπτώματα. Από απώλεια συναισθηματικού ελέγχου, οξυθυμία, κατάθλιψη μέχρι επιθετικότητα και παράνοια. Επίσης, είναι συνηθισμένη η αϋπνία.

– Λεπτό και εύθραστο δέρμα, που είναι ευαίσθητο σε μώλωπες και μολύνσεις.Οι πληγές δεν επουλώνονται ικανοποιητικά και εμφανίζονται ευρείες, κοκκινωπές ή πορφυρές ραβδώσεις.
– Έντονη τριχοφυΐα στις γυναίκες
– Διαταρραχές στην έμμηνο ρύση (περίοδο) η οποία μπορεί να διακοπεί και εντελώς.

Ποια είναι η θεραπέια;

Όπως σημειώνει ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς το σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Με την κατάλληλη θεραπεία, τα συμπτώματα, ακόμη και εκείνα της οστεοπόρωσης μπορούν να εξαλειφθούν σε 2 με 12 μήνες. Εκείνες οι παρενέργεις που ίσως εμμείνουν είναι η διαταρραχή στην γλυκόζη και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Στις περιπτώσεις όπου υπέυθυνη για το σύνδρομο είναι η φαρμακευτική αγωγή, ενδέχεται το άτομο να επανέλθει με την σταδιακή μείωση της δοσολογίας των φαρμάκων που του προκάλεσαν το πρόβλημα. Γενικότερα, ενδείκνυται η χειρουργική αφαίρεση των όγκων που παρουσιάζονται στα επινεφρίδια και προκαλούν τα συμπτώματα.

Read More

And More