Συχνές ζαλάδες: Μήπως έχεις χαμηλό σίδηρο;

Σχεδόν όλοι μας έχουμε βιώσει ένα ξαφνικό επεισόδιο κόπωσης και ζάλης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Συχνά, η ζάλη μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη τροφής από τον οργανισμό ή ίσως να είναι απλώς το αποτέλεσμα εξάντλησης. Ωστόσο, αν υποφέρεις συχνά από ζαλάδες, πονοκεφάλους και ημικρανίες, μπορεί να πάσχεις από έλλειψη σιδήρου, που ενδέχεται να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία.

Πώς συνδέονται έλλειψη σιδήρου και ζάλη;

Ο εγκέφαλός μας έχει υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις σε οξυγόνο. Για αυτόν τον λόγο, διοχετεύεται εκεί η μεγαλύτερη ποσότητα του διαθέσιμου οξυγόνου από τα κύτταρα. Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, η ποσότητα του οξυγόνου δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του εγκεφάλου, κάνοντας τα αιμοφόρα αγγεία του να διογκωθούν και να δημιουργήσουν πίεση. Έτσι, εσύ μπορεί να νιώθεις ζαλάδες. Συχνά, αφού η ζαλάδα υποχωρήσει, μπορεί να παρουσιάσεις και έντονους πονοκεφάλους. Η ζαλάδα είναι επομένως ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του χαμηλού σιδήρου. Στην πραγματικότητα, είναι ένα εύκολα αναγνωρίσιμο σύμπτωμα, που βοηθάει και στον εντοπισμό τυχόν ενδείξεων σιδηροπενικής αναιμίας.

Άλλα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου

Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, το σώμα μας βρίσκει τρόπους για να το γνωστοποιήσει. Συμπτώματα όπως δύσπνοια, ζάλη, αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, ταχυπαλμία, αρρυθμίες, τριχόπτωση, χλωμό δέρμα, εύθραυστα νύχια και κρύα άκρα, μπορεί να είναι ο τρόπος που το σώμα μας προειδοποιεί ότι έχουμε χαμηλό σίδηρο.

Πότε κινδυνεύουμε περισσότερο από έλλειψη σιδήρου;

Η έλλειψη σιδήρου συμβαίνει συχνά λόγω:

  • Ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου μέσω της διατροφής (π.χ. σε αυστηρές δίαιτες, σε χορτοφαγικές ή vegan διατροφές).
  • Μειωμένης απορρόφησης σιδήρου (π.χ. νόσος του Crohn, κοιλιοκάκη).
  • Σε φάσεις αυξημένων αναγκών του οργανισμού σε σίδηρο (π.χ. εγκυμοσύνη, θηλασμός, βρεφική και εφηβική ηλικία).
  • Λόγω απώλειας αίματος (π.χ. έντονη έμμηνος ρύση, αιμορραγία.)

Ζαλάδες λόγω έλλειψης σιδήρου: Πώς αντιμετωπίζονται;

Ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε τέλος στα επεισόδια ζάλης είναι να ενισχύσουμε τα επίπεδα σιδήρου στο οργανισμό μας. Αρχικά, μπορούμε να τρώμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο: κρέας (όπως μοσχάρι ή αρνί), ξηρούς καρπούς, σιτάρι ολικής αλέσεως, φασόλια, όσπρια, φυλλώδη λαχανικά κ.λπ. Όταν όμως η διατροφική πρόσληψη δεν επαρκεί, συνιστάται η λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής, όπως το Σύμπλεγμα Σιδήρου Πολυσακχαρίτη  Olyfer® , που καινοτομεί προσφέροντας την υψηλότερη δόση στοιχειακού σιδήρου σε μία μόνο κάψουλα των 150mg, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Η φυτικής προέλευσης κάψουλα του Olyfer® μπορεί να
λαμβάνεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ανεξαρτήτως λήψης τροφής. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της έλλειψής σιδήρου με άριστη ανεκτικότητα και υψηλή συμμόρφωση. Αυξάνει επίσης τα επίπεδα της φεριτίνης και είναι εξαιρετικά κατάλληλο για την αναιμία.

Καθώς οι συχνές ζαλάδες μπορεί να είναι σύμπτωμα σιδηροπενίας ή σιδηροπενικής αναιμίας, θα πρέπει να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια, μόλις εμφανίσεις συμπτώματα. Να θυμάσαι επίσης ότι ο σίδηρος δεν είναι σημαντικός μόνο για την πρόληψη των ζαλάδων, αλλά συμβάλλει και στη συνολική καλή μας υγεία. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην παραγωγή ενέργειας, ενώ υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επομένως, η έλλειψη σιδήρου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά.

Read More

And More