Vivienne Westwood: H θρυλική σχεδιάστρια που παρέμεινε ασυμβίβαστη μέχρι το τέλος της ζωής της

Η θρυλική σχεδιάστρια Vivienne Westwood έφυγε από την ζωή χθες σε ηλικία 81 ετών, με την οικογένεια στο πλευρό της, στο Λονδίνο αφήνοντας στον κόσμο της Μόδας  ένα τεράστιο κενό.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vivienne Westwood (@viviennewestwood)

Αντισυμβατική, επαναστάτρια, με άποψη και λόγο για πολλά ζητήματα πέρα από την Μόδα η Westwood ήταν από την αρχή της καριέρας της μία προσωπικότητα που ξεχώριζε.

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941 στην κομητεία του Ντέρμπισαϊρ στη Βρετανία και το πραγματικό της όνομα ήταν Vivienne Isabel Swire .Oι γονείς της ήταν εργάτες. Ο πατέρας της ήταν τσαγκάρης και η μητέρα της εργαζόταν σε μια τοπική βιοτεχνία επεξεργασίας βαμβακιού.Ήθελε να γίνει δασκάλα και πριν γραφτεί στην σχολή για να σπουδάσει, εργάστηκε για ένα διάστημα σε ένα εργοστάσιο. Φαινόταν ότι θα ζούσε μια ήσυχη συμβατική ζωή όπως οι γονείς της, αφού ήδη το 1960 είχε παντρευτεί και αποκτήσει έναν γιό και εργαζόταν σαν δασκάλα.

Όλα όμως ανατράπηκαν όταν γνώρισε τον Μalcolm Mclaren!

O Malcolm Mclaren ήταν φοιτητή τέχνης και πολύ γρήγορα έγινε μάνατζερ των θρυλικών: Sex Pistols. Eνα συγκρότημα που έγραψε ιστορία με την μουσική του. Η γνωριμία μαζί του την έκανε να αλλάξει εντελώς ζωή. Με τον Mclaren, απέκτησε άλλον ένα γιο, τον Joseph, και άρχισε να φτιάχνει σιγά σιγά κοσμήματα αλλά και ρούχα για την ίδια, τον McLaren και το συγκρότημά του.

Ανοίγει έτσι και πρώτο της κατάστημα το 1969 που το ονομάζει «Let it Rock» στην Κίνγκς Ρόουντ του Λονδίνου. Ταυτίστηκε με το κίνημα της punk όσο καμία άλλη σχεδιάστρια! H θρυλική αυτή boutique άλλαξε όνομα πέντε φορές, είχε πάντα μία συνεχή ροή, άλλαζε ύφος σκηνικά, ενώ πολύ γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς για τους νέους που λάτρευαν το κίνημα της πανκ, ένα κίνημα που τότε είχε μεγάλη δυναμική.

Το ρούχα της Westwood τότε, είχαν πολλά στοιχεία από σαδομαζοχιστικά look, αλλά και από παραδοσιακά υλικά, όπως το σκοτσέζικο καρό. Παράλληλα, μαζί με τον McLaren σχεδίαζαν τα iconic  T-Shirt των Sex Pistols, με την βασίλισσα Ελισάβετ, που έγραψαν ιστορία.

 

Το 1981 αποφασίζει να αλλάξει πορεία. Δημιουργεί μία κανονική συλλογή χωρίς πανκ στοιχεία εφόσον πια οι Sex Pistols είχαν διαλυθεί και το κίνημα έχει γίνει mainstream, με αποτέλεσμα να μην την εκφράζει πια.

 

 

Πρωτοπορεί ομως ξανά με τις συλλογές που σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια, χρησιμοποιώντας συχνά στοιχεία του παρελθόντος, όπως ο κορσές που έγινε statement στοιχείο των συλλογών της,  τα φορέματα εποχής με καρό υφάσματα και οι γιγάντιες πλατφόρμες. Συνεργάζεται με όλα τα top model της εποχής ενώ συχνά κάνει και η ίδια catwalk!

 

Το 1992 η Westwood έλαβε από τη Βασίλισσα τον τιμητικό τίλο OBE για την προσφορά της στη μόδα.

Το 1993, γνώρισε τον Andreas Kronthaler όταν εκείνος ήταν μαθητής της στο τμήμα Fashion Design της Σχολής Εφαρμοσμένης Τέχνης στη Βιέννη. Παρά την μεγάλη διαφορά ηλικίας ερωτεύονται και γίνονται ζευγάρι!Ο  Kronthaler σχεδιάζει τις δικές του συλλογές ρούχων για τον οίκο μόδας της συζύγου του, αξιοποιώντας τη συχνά ως μούσα αλλά και μοντέλο του.

 Είχε παντρευτεί τρεις φορές, απέκτησε δυο γιους και μια εγγονή.

Το 2006, ο τίτλος της αναβαθμίστηκε σε Dame. Την ίδια χρονιά, το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt της Σκωτίας την τίμησε ως επίτιμη διδάκτορα γα τη συμβολή της στην προώθηση των σκοτσέζικων υφασμάτων.

Εκτός από τη μόδα υπήρξε και ενεργή ακτιβίστρια έτσι από το 2000, άρχισε να εκμεταλλεύεται  τη δημοσιότητα της για να στρέψει τους προβολείς σε σημαντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η απαγόρευση αληθινής γούνας στη βιομηχανία της μόδας και τα πυρηνικά όπλα.

Έζησε μια καταπληκτική ζωή. Η καινοτομία και ο αντίκτυπός της τα τελευταία 60 χρόνια ήταν τεράστια και θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Η Βίβιαν συνέχισε μέχρι και την τελευταία στιγμή να κάνει τα πράγματα που αγαπούσε, σχεδιάζοντας, δουλεύοντας πάνω στην τέχνη της, γράφοντας το βιβλίο της και αλλάζοντας τον κόσμο προς το καλύτερο.

Μέσα από τις δημιουργίες της όλα αυτά τα χρόνια καριέρας, καθόρισε την αισθητική και βοήθησε γενιές νέων ανθρώπων να βρουν τον δικό τους νέο τρόπο έκφρασης. Ήταν μοναδική και θα την θυμόμαστε για πάντα!

Σε ευχαριστούμε Vivienne!

Φωτογραφίες- Getty Images/Splash Ideal Images

 

Read More

And More