Εκπτώσεις: Έξι λάθη που κάνεις όταν ψωνίζεις και σε βγάζουν εκτός… προϋπολογισμού

Οι εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει επίσημα, κάτι που σημαίνει ότι ένας επίγειος παράδεισος άνοιξε τις πόρτες του και περιμένει όλες εμάς να αποκτήσουμε όλα αυτά που επιθυμούμε σε σούπερ τιμές. Τόσο καιρό κρατιόσουν, έκανες οικονομία και περίμενες αυτές τις ημέρες πως και πως για να επενδύσεις σε αυτό ή αυτά τα fashion items που έχεις τσεκάρει εδώ και καιρό. Πριν τρέξεις στα καταστήματα όμως, θέλω να έχω για λίγο την προσοχή σου.

Δεν θέλω να σταθώ εμπόδιο στον ενθουσιασμό σου, αλλά οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Επειδή είμαστε γυναίκες κι έχουμε μια τάση να ξεφεύγουμε στο θέμα “αγορές”, θέλω να δώσεις βάση σε μερικά συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν ψωνίζουμε στις εκπτώσεις (αλλά και γενικά) που μπορούν να μας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού ή να αποκτήσουμε κάτι που στην τελική δεν χρειαζόμαστε. Δες προς τα κάτω και έχε κατά νου όλα όσα σου λέω λίγο πριν φτάσεις στο ταμείο.

1.Επενδύεις χωρίς να κάνεις έρευνα
Μπορεί να έχεις δει κάτι που σου αρέσει, αλλά πριν το αποκτήσεις τσέκαρε αν μπορείς να το βρεις σε καλύτερη τιμή σε κάποιο άλλο κατάστημα. Αυτό ισχύει κυρίως για τα πιο basic items, όπως ένα καμηλό παλτό, μια καμπαρντίνα, ένα ζιβάγκο κ.λ.π. Τα statement pieces δύσκολα τα βρίσκεις σε άλλα μαγαζιά, μιας και υπάρχει αυτό το κατιτίς που τα κάνει ξεχωριστά.

2.Δεν έχεις τον έλεγχο
Έχεις αποφασίσει τι θέλεις να αποκτήσεις, αλλά όταν μπαίνεις στα μαγαζιά όλα λάμπουν γύρω σου. Από εκεί που είχες σκοπό να πάρεις μαζί δύο βασικά πράγματα, ξαφνικά φεύγεις από το μαγαζί με δύο γεμάτες σακούλες που κατά πάσα πιθανότητα έχουν “αχρείαστα” ρούχα και αξεσουάρ. Για να προστατέψεις το πορτοφόλι σου και την ντουλάπα σου από την “υπερχείλιση”, φτιάξε μια λίστα που θα περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεσαι και μην ξεφύγεις από όσα γράφει.

3.Αγοράζεις λάθος νούμερα γιατί είναι σε προσφορά
Σε όλες μας έχει συμβεί! Βλέπουμε ένα παντελόνι ή ένα φόρεμα που είναι 3 νούμερα μεγαλύτερα από το δικό μας και το αγοράζουμε μόνο και μόνο γιατί έχει μεγάλη έκπτωση. Το σκεπτικό μας εκείνη τη στιγμή είναι ότι θα το πάμε για μεταποίηση ή θα το “σώσουμε” με κάποια ζώνη. Το αποτέλεσμα στο πρώτο σκεπτικό είναι ότι δίνεις αρκετά λεφτά στη μοδίστρα για κάτι που θα μπορούσες να μην είχες πάρει. Το αποτέλεσμα στο δεύτερο σκεπτικό είναι να φοράς ζώνη και το ρούχο να “σακουλιάζει” και να μην δείχνει σωστό πάνω σου.

4…. τελικά στρέφεσαι στη νέα κολεξιόν
Τα μαγαζιά ακολουθούν κάποιους κανόνες για να έχουν περισσότερα κέρδη. Ένας από αυτούς τους κανόνες είναι να λανσάρουν τις νέες συλλογές την περίοδο των εκπτώσεων. Φυσικά στη νέα συλλογή δεν θα βρεις κάποια προσφορά και αυτό το ξέρεις καλά, πάντα όμως μπερδεύεσαι, χάνεις τον προσανατολισμό σου και από εκεί που ήσουν αποφασισμένη να αγοράσεις κάτι σε πολύ καλή τιμή, πέφτεις στην παγίδα του “νέου”, άρα και του πιο ακριβού.

5.Ακούς την άποψη άλλων
Αυτό το λάθος δυστυχώς δεν το κάνεις μόνο όταν ψωνίζεις στις εκπτώσεις. Σε γενικές γραμμές ακούς την κολλητή σου, τη μαμά σου, το φίλο σου και καταλήγεις να παίρνεις κάτι που δεν σου αρέσει. Φίλη μου, εσύ ξέρεις το σώμα σου καλύτερα από τον καθένα, οπότε είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει μια άποψη παραπάνω. Επίσης, εσύ ξέρεις την ντουλάπα σου καλύτερα από το σύντροφό σου, οπότε κάτι που θα σου προτείνει να πάρεις, ίσως δεν μπορείς να το συνδυάσεις μετά.

6.Δεν δοκιμάζεις ή πετάς τις αποδείξεις
Μου φαίνεται λογικό να αγχώνεσαι από τον κόσμο στα δοκιμαστήρια όταν ένα μαγαζί έχει εκπτώσεις. Καλό είναι πριν επενδύσεις σε κάτι να το δοκιμάσεις πρώτα ή εναλλακτικά να το πάρεις σπίτι σου και να το φορέσεις με την ησυχία σου. Μην κόψεις τα καρτελάκια και μην πετάς τις αποδείξεις αν δεν είσαι σίγουρη ότι σου αρέσει.

Read More

And More