Αυτά είναι τα βασικά προϊόντα skincare για το πρωί και το βράδυ!

Το skincare routine δεν είναι εύκολη υπόθεση ειδικά αν σκεφτείς ότι το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο και μοναδικό όργανο που βρίσκεται εξωτερικά για να προστατεύσει όλα τα υπόλοιπα την στιγμή που αυτό ζητά προστασία από εσένα. ΑΡΑ: δεν πρέπει να ξεχνάς το skincare σου (φαντάσου το δέρμα σου να ξεχνούσε να προστατεύσει τα άλλα όργανα!) και πρέπει να μάθεις να διαβάζεις τις ανάγκες του και να αντιδράς αναλόγως.

Ωστόσο, όσο διαφορετικό και μοναδικό και αν είναι το δέρμα σου, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες και κάποιες γενικές ανάγκες που έχει και που οφείλεις να καλύπτεις. Και αυτές οι ανάγκες είναι διαφορετικές το πρωί και διαφορετικές το βράδυ!

ΤΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΧΕΙ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Σκέψου! Δεν είσαι ο ίδιος άνθρωπος το πρωί και δεν είσαι ο ίδιος άνθρωπος το βράδυ. Το πρωί ξυπνάς, πίνεις έναν καφέ και αρχίζεις το τρέξιμο για να αντιμετωπίσεις τη μέρα και να βάλεις τικ σε όλα αυτά τα κουτάκια- υποχρεώσεις στις οποίες έχεις να ανταπεξέλθεις. Το βράδυ είναι η ώρα που μπορείς να χαλαρώσεις, να πιεις ένα ποτήρι κρασί και να ρίξεις την ταχύτητα.

Η επιδερμίδα σου, λοιπόν, λειτουργεί αντίστοιχα: κατά την διάρκεια της μέρας το δέρμα σου στρεσάρεται και εκτίθεται σε ένα σωρό εχθρούς: περιβαλλοντικούς ρύπους, καπνός, μακιγιάζ, ακτίνες UV, μόλυνση. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσεις, λοιπόν, το πρωί είναι δύο πράγματα: ότι το δέρμα σου θα κρατήσει όλα τα καλά στοιχεία και την ενυδάτωση μέσα και θα προστατευτεί από τις εξωτερικές επιθέσεις. Το βράδυ είναι η στιγμή της πρόληψης και της διόρθωσης. Το δέρμα είναι πιο χαλαρό και μην έχοντας να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές επιθέσεις μπορεί να επικεντρωθεί στην επανόρθωση. Γι’ αυτό και το βραδινό σου skincare παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και δεν πρέπει να πέφτεις για ύπνο ποτέ χωρίς τις κρέμες σου, πόσω μάλλον χωρίς να έχεις κάνει ντεμακιγιάζ. Ο γενικός κανόνας είναι: το πρωί προστασία, το βράδυ επιδιόρθωση και πρόληψη!

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

Με τόσα προϊόντα εκεί έξω είναι πολύ λογικό να μην ξέρεις τι να πρωτοεπιλέξεις. Η βασική συμβουλή που έχουμε να σου δώσουμε είναι “keep it simple” και πρόσθεσε ένα νέο προϊόν τη φορά. Αν αλλάξεις μεμιάς την ρουτίνα σου το δέρμα σου θα σοκαριστεί. Πέραν αυτού, αν το δέρμα σου αντιδράσει, δεν θα ξέρεις ποιο προϊόν το προκάλεσε. Στο κάτω- κάτω, δεν γίνεται να αλλάξεις γκαρνταρόμπα με τη μια. Γιατί να το κάνεις με την φροντίδα της επιδερμίδας σου;

Τα βασικά συστατικά είναι το υαλουρονικό οξύ: μην σε τρομάζει το γεγονός ότι συνοδεύεται από την λέξη “οξύ”. Όχι μόνο δεν ερεθίζει την επιδερμίδα αλλά την ενυδατώνει σε βάθος και της δίνει αυτό το plump αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει να προσέξεις, ωστόσο, είναι να την κλειδώσεις από πάνω με μια κρέμα γιατί αλλιώς θα εξατμιστεί και η επιδερμίδα σου θα σε τραβάει. Επίσης, για το πρωί είναι ιδανικά τα αντιοξειδωτικά. Εδώ μπορείς να δεις ποια είναι τα αντιοξειδωτικά και τι ακριβώς κάνουν αλλά έχε στο νου σου ότι η βιταμίνη C είναι ένα πολύ διάσημο και καλό αντιοξειδωτικό. Για το βράδυ, το πιο ισχυρό συστατικό που κάνει επανόρθωση και όχι μόνο είναι η ρετινόλη.

ΠΡΩΙ

Ξεκίνησε πλένοντας το πρόσωπό σου με ένα ενυδατικό προϊόν ή ένα balm που δεν θα διαταράξει το PH της επιδερμίδας σου. Επίσης, όσο χειμωνιάζει η επιδερμίδα έχει ανάγκη από πιο πλούσιες υφές και λιγότερο ζεστό νερό που θα το αφυδατώσει. Συνέχισε με έναν ορό υαλουρονικού οξέος που θα κάνει plump αποτέλεσμα και ένα αντιοξειδωτικό όπως για παράδειγμα ένα σέρουμ βιταμίνης C. Είναι και τα δύο τόσο λεπτόρρευστα ώστε δεν θα έχεις θέμα να κάνεις layering. Κλείδωσε από πάνω με μια ενυδατική με UV ή μια αντηλιακή με ενυδατικά στοιχεία. Αν θέλεις να γλιτώσεις ένα ακόμη layer μπορείς να να επιλέξεις ένα tinted moisturizer ή μια αντηλιακή με χρώμα.

ΒΡΑΔΥ

Ξεκίνησε κάνοντας double cleansing για να αφαιρέσεις και το makeup και τους ρίπους. Συνέχισε με μια ρετινόλη. Αν η επιδερμίδα σου έχει ευαισθησία στην ρετινόλη (θα συμβεί ειδικά αν έχεις ευαίσθητο δέρμα) ζήτησε από τον δερματολόγο σου μια εναλλακτική. Για παράδειγμα μια κρέμα με PHA που κάνει μικροαπολέπιση χωρίς να ερεθίζει είναι ιδανική. Από πάνω μπορείς να προσθέσεις ενυδατική. Το συγκεκριμένο step δεν είναι απαραίτητο αλλά αν έχεις ξηρή επιδερμίδα θα σου χρειαστεί.

ΘΥΜΗΣΟΥ

Το δέρμα σου είναι ζωντανό και ανάλογα με το περιβάλλον και τις συνθήκες ζητάει άλλα πράγματα κάθε φορά. Μάθε να το ακούς. Επίσης, το δέρμα σου έχει ανάγκη από τα πάντα. Δεν γίνεται να πίνεις μόνο γάλα. Το ίδιο συμβαίνει και με το δέρμα σου!

OUR FAVES

Booster Βιταμίνης C, Άγριο Τριαντάφυλλο, Korres

Αντηλιακή κρέμα προσώπου με χρώμα κατά των πανάδων, Suncare Anti-Spot, Apivita, €18.38

  Overnight Retinol Oil, Pixi, €34.95, Sephora

Cleansing butter με χαμομήλι που σέβεται το PH της επιδερμίδας, The Body Shop, €14.00

 

 

Read More

And More