Έρευνα: πώς το βερνίκι σου μπορεί να σε παχαίνει!

Να κάτι που δεν είχα σκεφτεί ποτέ μα ποτέ (ούτε εσύ, ποτέ μα ποτέ!) ότι μπορεί να συμβαίνει σε σχέση με το βερνίκι μας: το βερνίκι μας μπορεί να μας παχαίνει!

Η κατάσταση έχει ως εξής: το βερνίκι περιέχει ένα συστατικό το οποίο μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο σώμα μας και το οποίο μπορεί να μας παχαίνει σύμφωνα με την έρευνα που μόλις δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο του Duke.

Το συστατικό αυτό είναι το φωσφορικό τριφαίνυλο που θα δεις να αναγράφεται στις συσκευασίες των βερνικιών στο πίσω μέρος ως TPHP, το χρησιμοποιούν ως συστατικό στα βερνίκια γιατί τα κάνει πιο ανθεκτικά ενώ είναι το ίδιο συστατικό το οποίο περνούν στα έπιπλα ώστε να μην πιάνουν εύκολα φωτιά.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές, ενώ κάποιες άλλες έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι το TPHP μπορεί να προκαλέσει έως και αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Στους ανθρώπους, οι επιστήμονες λένε ότι το συστατικό αυτό μπορεί να συνδέεται με την αύξηση βάρους, όμως, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα στην Journal Enviromental International, εξέτασαν τα ούρα των 26 συμμετεχόντων πριν και αφού έβαψαν τα νύχια τους με βερνίκι που περιείχε σε ποσοστό 1% αυτό το συστατικό. 10 με 14 ώρες αφότου έβαψαν τα νύχια τους τα επίπεδα της DPHP αυξήθηκαν επτά φορές σε όλους τους συμμετέχοντες (η DPHP είναι μια χημική ουσία που υποδεικνύει ότι από το σώμα έχει περάσει το συστατικό TPHP). Αντίθετα, όσοι φορούσαν γάντια για να απλώσουν το βερνίκι σε τεχνητά νύχια δεν είχαν καμία διαφορά στα επίπεδα της DPHP που συνδέεται και με την αύξηση του βάρους μας.

Πάντως, αν θες την γνώμη μου, είναι πολλά περισσότερα εκείνα τα πράγματα τα οποία μπορεί να μας παχαίνουν! Και προσωπικά μιλώντας, πρέπει να αποφασίσω να κόψω εκείνα τα burger πρώτα παρά τα… βερνίκια! Στο κάτω- κάτω σκέψου πώς θα ήταν ο κόσμος αν αντί “Από Δευτέρα Δίαιτα” έλεγες από “Δευτέρα σταματάω να βάφω τα νύχια μου”!

Read More

And More