Ποιο είναι το τέλειο καστανό για σένα! Ρωτήσαμε τον hair colorist!

“Ashy”, “strawberry”, “bleach- blond”… αυτές είναι μερικές από τις πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις ξανθού που μπορεί να ακούσεις σε ένα κομμωτήριο ή να έχεις διαβάσει κι εδώ. Και απολογούμαι γι’ αυτό! Θα σου εξηγήσω αμέσως γιατί: ακόμη και εγώ που είμαι καστανή δεν έχω δώσει το βάρος που χρειάζεται σε αυτή την τεράστια κατηγορία στο χρώμα των μαλλιών που έχει επίσης πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις.

Κι επειδή όσο χειμωνιάζει έχουμε την τάση να σκουραίνουμε, αυτό το θέμα γίνεται την πιο κατάλληλη στιγμή. Πώς μπορώ να επιλέξω την τέλεια απόχρωση καστανού για μένα; Έχει να κάνει με τον τόνο της επιδερμίδας μου; Με το χρώμα των μαλλιών μου; Τι πρέπει να προσέξω, γενικά; Ο Vassilis Byron, Keune master colorist, μας έδωσε όλες τις inside πληροφορίες ενός expert για να ξέρουμε τι ακριβώς να προσέξουμε όταν βάψουμε τα μαλλιά μας!

-Το καστανό που θα επιλέξουμε έχει να κάνει με τον τόνο της επιδερμίδας μας; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στα δύο;

Η επιλογή του καστανού χρώματος αλλά και οποιαδήποτε άλλης απόχρωσης στα μαλλιά έχει να κάνει φυσικά με τον δερματικό τόνο αλλα και όχι μόνο. Σύμφωνα με την παγκόσμια χρωματομετρία ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την επιτυχία σε μια απόχρωση είναι να ενώνουν αρμονικά ο χρωματικός τύπος με το χρώμα των μαλλιών αλλα και με το χρώμα των ματιών, σε αντίθετη περίπτωση το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ανεπιθύμητο καθώς μπορεί να δώσουμε έμφαση σε τυχόν ατέλειες, να τραβήξουμε την προσοχη σε σημαδια στο πρόσωπο ή να φαινόμαστε κουρασμένοι.


Η σωστή επιλογή είναι:
– Ψυχρός τόνος δέρματος + ψυχρό χρώμα ματιών πρέπει να επιλέξουμε ένα ψυχρό καστανό στην βάση και να προσθέσουμε κάποια θερμά στοιχεία μεσα (π.χ babe lights-balayage)
– Ψυχρός τόνος δέρματος + θερμό χρώμα ματιών, εδώ επιλέγουμε ψυχρό καστανό πάλι στην βάση, σε αντίθεση όμως με πριν, μας επιτρέπεται να προσθέσουμε ψυχρά στοιχεία (π.χ babe lights-balayage)
Σε θερμό δερματικό τύπο με θερμό χρώμα ματιών επιλέγουμε ιδανικά θερμή βάση με ψυχρά στοιχεία
Σε θερμό δερματικό τύπο με ψυχρό χρώμα ματιών επιλέγουμε πάντα θερμή βάση με θερμά στοιχεία.

-Αν βάφω για πρώτη φορά τα μαλλιά μου και είμαι καστανή, τι πρέπει να προσέξω;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τρίχα αποτελείται από τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο και μπλε) και ανάλογα με το ύψος τόνου του φυσικού συναντάμε αυτές τις χρωστικές καθώς βάφουμε τα μαλλιά μας. Στα μαύρα μαλλιά συναντάμε ελάχιστο μπλε το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό με το μάτι και μετά, όσο ανοίγουμε, βλέπουμε έντονο κόκκινο στις καστανές φυσικές αποχρώσεις και κίτρινο- πορτοκαλί περισσότερο στις ξανθές. Η ποιότητα της τρίχας, επίσης, παίζει πάρα πολύ σημαντικό λόγο για το ποια τεχνική θα πρέπει να ακολουθήσω για να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς και η σωστή διάγνωση για να μπορώ να επιλέξω σωστά τις χρωστικές που πρέπει να εφαρμόσω για να εξουδετερώσω ανεπιθύμητα φόντα ξανοίγματος (κληρονομικές χρωστικές μέσα στα μαλλιά) και να δώσω την σωστή απόχρωση καστανου που επιθυμώ.
Άλλον έναν σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία στο τριχωτό όπου εδώ θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους βαθμούς του οξυζενέ καθώς χρειαζόμαστε άλλη δύναμη στις ρίζες που έχουμε έντονη θερμοκρασία και άλλη στα μήκη και τις άκρες που δεν έχουμε καθόλου, γι αυτό και είναι καλό πάντα να απευθυνόμαστε σε ειδικούς.

-Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο χρώμα των μαλλιών μου και το σχήμα του προσώπου μου; Αν ναι, τι σημαίνει αυτό για τα καστανά;

Όπως και με το χρώμα του δέρματος έτσι και με το σχήμα του προσώπου πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν βάφουμε τα μαλλιά, γιατί με την λάθος τοποθέτηση στο χρώμα μπορεί να έχουμε σαν αποτέλεσμα το σχήμα να δείχνει πιο μακρύ, πιο στρογγυλό, να δίνει μήκος στο κούτελο ή στο πηγούνι. Στα σχήματα του προσώπου πρέπει να προσέχουμε τα εξής:
– Οβάλ: επιτρέπεται να κάνουμε όλα τα χρώματα.


-Τετράγωνο: εφαρμόστε διαφορετικά επίπεδα σκούρο τόνου (ή ακόμα και φωτεινού) εστιάζοντας γύρω από την περιοχή της γνάθου και τους κροτάφους, αποφύγετε χρώματα που τονίζουν το κέντρο ή απομονώνουν την φράντζα, καθώς αυτό θα δώσει έμφαση στο τετράγωνο σχήμα.
-Στρογγυλό πρόσωπο: φωτίστε κάποια σημεία γύρω από το πρόσωπο στο στεφάνι και διατηρήστε την περιοχή γύρω από τα αυτιά και κάτω σκούρα έτσι ώστε να δώσετε την αίσθηση της επιμήκυνσης. Αποφύγετε χρώματα που τονίζουν την φράντζα ή διαφορετικά επίπεδα τονισμού γύρω από το πρόσωπο.


-Σχήμα καρδιάς: κρατήστε το καστανό μακριά απο τα ζυγωατικά φωτίστε περισσότερο στην περιοχή αυτή με κάποια babe lights.
αποφύγετε τα πολύ σκούρα χρώματα γύρω απο το πρόσωπο.

-Αν κάποια είναι ξανθιά και αποφασίσει να πάει στο καστανό τι πρέπει να προσέξει;

Το σημαντικότερο που θα πρέπει να προσέξει μία ξανθιά όταν θέλει να σκουρύνει είναι αν είναι έτοιμη γιατί όπως λέει και το ρητό “once you go blonde you never go back”! Πέρα όμως από τα αστεία, το πιο σημαντικό από όλα είναι η ποιότητα της τρίχας αν είναι καλή και μπορεί να υποστηρίξει τα χρωστικά που θέλουμε να επαναφέρουμε και ο σωστός συνδυασμός των παραπάνω για να έχουμε ένα όμορφο και αρμονικό αποτέλεσμα. Το να σκουρύνουμε τα μαλλιά από ξανθό σε σκούρο δεν είναι τόσο εύκολο καθώς οι βαφές φτιάχνονται από χρωστικά όπως το μπλε ή το πράσινο, για παράδειγμα, και αν δεν είμαστε ειδικοί στην επιλογή του χρώματος τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι δυσάρεστο, γι’αυτό πάντα απευθυνόμαστε σε ειδικούς

 

Read More

And More