Μπορώ να χρησιμοποιήσω ρετινόλη το καλοκαίρι; Ρωτήσαμε την δερματολόγο!

Τα τελευταία χρόνια τα δραστικά συστατικά έχουν γίνει η μεγάλη μας αγάπη. Κάποια είναι πιο διάσημα, κάποια άλλα λιγότερο, αλλά όλοι λίγο- πολλοί πλέον γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τα αντιοξειδωτικά (η βιταμίνη C) είναι ένα από αυτά, τα AHA που δρουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και τα BHA που πηγαίνουν λίγο πιο βαθιά και πάει λέγοντας.

Από όλα αυτά, η ρετινόλη, η οποία είναι επίσης αντιοξειδωτική, είναι η βασίλισσα όλων αυτών των δραστικών γιατί είναι εκείνη η μοναδική που δρα απευθείας στα κύτταρα και τα αναγεννά. Αυτός είναι και λόγος που νομίζεις ότι η επιδερμίδα σου απολεπίζεται. Δεν συμβαίνει αυτό αλλά, με απλά λόγια, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι πως το νέο δέρμα που βγαίνει από κάτω “διώχνει” το παλιό δέρμα για να αποκαλυφθεί το πλήρως ανανεωμένο. Ωστόσο, όσο αγαπημένο κι αν είναι, μπορεί να γίνει πολύ ερεθιστικό, ειδικότερα σε συνδυασμό με τον ήλιο.

Η ερώτηση, λοιπόν, είναι: μπορώ να χρησιμοποιώ την ρετινόλη το καλοκαίρι; Αυτή είναι μια από τις ερωτήσεις που κάναμε στην δερματολόγο Φωτεινή Μπαγεώργου, μεταξύ πολλών άλλων!

Ρετινόλη: πώς και με ποια άλλα προϊόντα την χρησιμοποιείς!

“Η ρετινόλη χρησιμοποιείται σε προϊόντα τοπικής εφαρμογής ( κρέμες , λοσιόν , μάσκες) αλλά περιέχεται και σε συμπληρώματα διατροφής . Σε ότι αφορά την τοπική χρήση, συστήνεται για εφαρμογή κυρίως το βράδυ, ενώ υπάρχουν πρωτόκολλα προϊόντων που συνδυάζουν δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις με χρήση πρωί βράδυ. Είναι ένα εξαιρετικό προϊόν με μοναδικά πλεονεκτήματα για το δέρμα. Δε χρειάζεται απαραίτητα ταυτόχρονο layering προϊόντων, με την εξαίρεση ίσως κάποιας λοσιόν ή κάποιου toner”.

Προσοχή στην ποσότητα!
“Μικρή ποσότητα είναι αρκετή, «ίσα ίσα να γυαλίζει το δέρμα»! Η εφαρμογή μεγάλης ποσότητας τύπου μάσκας πρέπει να αποφεύγεται σε όλες τις κρέμες και ειδικά σε ότι αφορά τη ρετινόλη.

Λοσιόν βάζουμε από κάτω;
“Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε λοσιόν από κάτω αρκεί να μην είναι ελαιώδης, επειδή έτσι εμποδίζεται η διείσδυση της ρετινόλης, και να μην προκαλεί ερεθισμό, γιατί είναι και τα δυο προϊόντα καθημερινής χρήσης και πρέπει να γίνονται καλά ανεκτά”.

Η ρετινόλη έχει ηλικία!
“Συνηθίζω να λέω πως όπως οι θεραπείες, έτσι και τα προϊόντα, δεν καθορίζονται από την ηλικία αλλά από τις ανάγκες του δέρματος . Τα ρετινοειδή επειδή χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της ακμής συνήθως αφορούν νεαρότερες ηλικίες αλλά και τις περιπτώσεις ενηλίκου ακμής. Η ρετινόλη ως θεραπεία αντιγήρανσης συνήθως εντάσσεται στη ρουτίνα περιποίησης μετά τα 30”.

Ρετινόλη ναι, αλλά σε ποια μορφή;
“Σε ότι μας είναι πιο άνετο και ευχάριστο, ώστε να μη διακόπτουμε τη χρήση του προϊόντος πριν την ολοκλήρωση της θεραπείας. Άλλωστε αυτό που έχει σημασία είναι η συγκέντρωση και η χημική σύνθεση (delivery system) και λιγότερο η μορφή του προϊόντος.

ΡΕΤΙΝΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

“Τα προϊόντα με χαμηλές συγκεντρώσεις μπορούν να εφαρμόζονται και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πάντα βράδυ και πάντα με χρήση αντηλιακού το πρωί. Τα προϊόντα με υψηλές συγκεντρώσεις , τα δερμοκαλλυντικά και τα προϊόντα που παρέχουμε εμείς από τα ιατρεία μας επειδή έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις καλό είναι να αποφεύγονται το καλοκαίρι”.

Σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται να κάνουμε χρήση ρετινόλης γενικά; 
“Απαγορεύεται η χρήση σε περιπτώσεις γνωστής υπερευαισθησίας στο φάρμακο, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης , όπως και σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το δέρμα ακόμα και μετά από σταδιακή εφαρμογή”.

Hardening! Πώς θα κάνεις την επιδερμίδα σου να αγαπήσει τη ρετινόλη!

“Κάποια δέρματα είναι ανθεκτικά , συνήθως τα πιο λιπαρά και δε χρειάζονται προετοιμασία , ανέχονται τα προϊόντα αυτά καλά ακόμα και σε υψηλές συγκεντρώσεις. Για τα υπόλοιπα δέρματα υπάρχουν δυο τρόποι προσαρμογής. Είτε εφαρμόζουμε το προϊόν μέρα παρά μέρα στην αρχή και σταδιακά αυξάνουμε τη συχνότητα σε καθημερινή εφαρμογή. Είτε εφαρμόζουμε αρχικα για μια ώρα και ξεπλένουμε, στη συνέχεια δυο ώρες και τελικά αφήνομε το προϊόν να δράσει όλο το βράδυ”.

 

Read More

And More