Όλοι οι τρόποι να πλύνεις τα πινέλα σου και να το κάνεις σωστά (γιατί τώρα που μένεις σπίτι δεν έχεις καμιά δικαιολογία)!

Photo: @mymakeupbrushes

Αυτές τις μέρες τα πάντα έχουν να κάνουν με το πλύσιμο: το καλό πλύσιμο των χεριών που πρέπει να κρατάει 20 δευτερόλεπτα, το καλό πλύσιμο των ρούχων και έφτασε κι εκείνη η ώρα που θα μιλήσουμε για το καλό πλύσιμο των πινέλων. Well, here’s the thing: μπορεί το να πλύνεις τα πινέλα σου από την στιγμή που δεν τα χρησιμοποιείς να σου φαίνεται παράλογο, αλλά θα σου θέσω την εξής ερώτηση και πρέπει να μου απαντήσεις ειλικρινά: όταν τα χρησιμοποιούσες πόσο συχνά τα έπλενες; Και μήπως τώρα που μένεις σπίτι είναι μια καλή αφορμή να το κάνεις ή να μάθεις (τουλάχιστον!) πώς να το κάνεις σωστά;

Οι τρόποι είναι δύο- τρεις διαφορετικοί και αφορμή για αυτό το άρθρο είναι ένα μήνυμα που έλαβα από μια φίλη μου: “Πώς πλένεις τα πινέλα σου;”. Ιδού οι απαντήσεις!

Με μπάρα αντιβακτηριδιακού σαπουνιού 

Είναι η μέθοδος που εφαρμόζω συχνότερα και την οποία θεωρώ πιο πρακτική αφού αυτό που πρέπει να κάνεις δεν είναι τίποτα δύσκολο. Παίρνει μια μπάρα αντιβακτηριδιακού σαπουνιού την βρέχεις καλά, ομοίως βρέχεις και τα πινέλα σου και έπειτα παίρνεις ένα ένα και το τρίβεις με απαλές κυκλικές κινήσεις πάνω στην μπάρα αυτή έως ότου δεις ότι από το πινέλο δεν βγαίνει άλλο χρώμα. Βεβαίως, αυτές τις μέρες υπάρχει η δυσκολία του να βρεις αντιβακτηριδιακό σαπούνι, κάτι που παλιότερα φάνταζε το πιο απλό πράγμα στον κόσμο.

Με μπάρα σαπουνιού και ελαιόλαδο: η DIY συνταγή

Δεν είμαι ιδιαίτερα της DIY φιλοσοφίας και προτιμώ τα προϊόντα που είναι έτοιμα. Ωστόσο, αυτή η συνταγή είναι πολύ εύκολη και με πράγματα που όντως έχεις στο σπίτι. Επιπλέον, με αυτή τη μέθοδο θα διασφαλίσεις ότι η τρίχα από τα πινέλα σου δεν θα καταστραφεί, ειδικά όταν μιλάμε για πινέλα με φυσική τρίχα. Για να την κάνεις θα χρειαστείς αντιβακτηριδιακό υγρό σαπούνι και ελαιόλαδο. Πώς την εφαρμόζεις; Ανάμειξε 2/3 μέρη υγρό σαπούνι και 1/3 ελαιόλαδο σε ένα μικρό μπολ. Καλό είναι να φτιάξεις αρκετή ποσότητα για όλα σου τα πινέλα. Έπειτα, βρέξε τα πινέλα σου κάτω από ζεστό νερό και βύθισε ένα- ένα στο μείγμα στριφογυρίζοντας απαλά (το πινέλο πρέπει να ακουμπάει στο πιάτο) μέχρι να φύγει κάθε υπόλειμμα μακιγιάζ. Έπειτα, βάλε το κάθε πινέλο κάτω από χλιαρό νερό και ξέπλυνε καλά.

Με ειδικά προϊόντα

Στα καταστήματα καλλυντικών θα βρεις πολλά και εξειδικευμένα προϊόντα για τον καθαρισμό των πινέλων. Ένα από τα πιο αγαπημένα μας που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμη και χωρίς νερό είναι το Fenty Dry Brush Cleaning Sponge που μπορείς να βρεις εδώ online στα Sephora (€20.50) το οποίο αφαιρεί τις χρωστικές στα πινέλα χωρίς να χρειάζεται να τα βρέξεις ενώ για να το ξαναχρησιμοποιήσεις πλένεις το σφουγγαράκι της συσκευασίας.

Για extra καθαριότητα: το tip με το οινόπνευμα

Είναι ένα tip που μου έχει δώσει η αγαπημένη μου makeup artist, Χαρά Παπανικολάου. Αφού έχεις πλύνει τα πινέλα σου και έχουν στεγνώσει, βάλε σε μερικά φύλλα από χαρτί κουζίνας οινόπνευμα και πέρασε απαλά τα πινέλα σου ένα- ένα χωρίς να πιέζεις την τρίχα πάνω στο χαρτί. Αυτό το έξτρα βήμα μας κάνει να νιώθουμε ακόμη περισσότερο ασφαλείς για το τι βάζουμε στο πρόσωπό μας, ειδικά σε τέτοιου καιρούς!

Πώς τα στεγνώνεις

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε μετά πινέλα μας είναι ο τρόπος που τα στεγνώνουμε αφού τα πλύνουμε! Οι περισσότεροι τα βάζουμε (ok, εγώ όχι!) κάθετα σε κάποιο βάζο. Αυτός ο τρόπος είναι πολύ λάθος για τον εξής λόγο: το νερό φεύγει από την τρίχα και πηγαίνει προς την λαβή του πινέλου και εσωτερικά εκεί που υπάρχει η κόλα. Άρα, τα πινέλα ξεκολλάνε μετά από μερικά πλυσίματα. Επιπλέον, τα περισσότερα πινέλα έχουν ξύλινη λαβή και με αυτόν τον τρόπο το νερό πηγαίνει προς το ξύλο το οποίο ανοίγει και πάλι χαλάει.

Last but not least: οι ειδικές βάσεις για να πλένεις τα σαπούνια σου. Τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά αν δεν έχεις

Είναι πολύ βασικό τα πινέλα σου να καθαρίζονται σωστά και να φεύγει κάθε υπόλειμμα προϊόντος. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν ειδικά gadget πάνω στα οποία μπορείς να πλύνεις το αγαπημένο σου πινέλο, όπως αυτό εδώ το Brush Cleansing Mat από την Make Me Up (€14.50), που θα βρεις εδώ.

 

Read More

And More