AHA και BHA το καλοκαίρι: μπορείς να τα χρησιμοποιείς; Ρωτήσαμε την δερματολόγο!

Τα τελευταία ένα- δύο χρόνια είμαστε όλοι πιο ενημερωμένοι σε σχέση με το skincare. Διαβάζουμε τις ετικέτες, ξέρουμε τι σημαίνουν τα δραστικά συστατικά που αναγράφονται σε αυτά και πηγαίνουμε στα καταστήματα καλλυντικών με σκοπό να αναζητήσουμε εκείνη τη λοσιόν με AHA ή ένα gel καθαρισμού με σαλικυλικό (BHA). 

Αυτό, όμως, που μας μπερδεύει ακόμη είναι: τι κάνουμε όταν έρχεται καλοκαίρι; Αφήνουμε τα μαγικά AHA και BHA στην άκρη μέχρι το φθινόπωρο ή συνεχίζουμε τη χρήση τους;  Επίσης, υπάρχει και ο εξής ισχυρισμός: τα ΑΗΑ προκαλούν πανάδες. Ισχύει κάτι τέτοιο; Ρωτήσαμε την δερματολόγο Φωτεινή Μπαγεώργου ότι θα ήθελες να την ρωτήσεις εσύ και ιδού οι απαντήσεις της!

-Ποια είναι και τι κάνουν τα AHA;

Αλφα υδροξυ οξέα , είναι οξέα που προέρχονται κυρίως από φρούτα, είναι υδατοδιαλυτοί παράγοντες και είναι επιφανειακής δραστικότητας . Τα χρησιμοποιούμε στα χημικά peeling στο ιατρείο, αλλά τα συναντούμε και σε προϊόντα περιποίησης σε διάφορους τύπους

-Ποια είναι και τι κάνουν τα BHA;

Βητα υδροξυοξέα είναι διαλυτά σε έλαια και διεισδύουν στο δέρμα και στους τριχικούς θύλακες, είναι πολύ χρήσιμα στην ακμή , στη ρύθμιση της λιπαρότητας αλλά έχουν και λευκαντικές ιδιότητες

-Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε και το καλοκαίρι; 

Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε και το καλοκαίρι βράδυ, ή πρωί με αντιηλιακό το οποίο ανανεώνουμε συχνά . Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι ο καιρός στην Ελλάδα το χειμώνα είναι αυτό που οι λαοί της κεντρικής Ευρώπης αναγνωρίζουν ως καλοκαίρι στις χώρες τους.

-Πολλοί παραπονιούνται ή φοβούνται ότι βγάζουν πανάδες λόγω της χρήσης αυτών των συστατικών. Ισχύει; 

Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση εκτός αν πρόκειται για σκούρους φωτοτυπους δηλαδή πιο μελαχρινές κοπέλες οι οποίες, είτε το εφαρμόζουν συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, σε ερεθισμένο δέρμα, είτε πρωί χωρίς αντιηλιακό, οπότε προκαλείται έγκαυμα και κατόπιν δυσχρωμία . Αν χρησιμοποιηθούν σωστά, τότε είναι απολύτως ασφαλή και ευεργετικά για το δέρμα .

-Πώς δημιουργούνται οι πανάδες; Με απλά λόγια ποιος είναι ο μηχανισμός πίσω από αυτές και αν όντως τα AHA και τα BHA επιβαρύνουν την κατάσταση!

Όλες οι δυσχρωμίες δεν είναι πανάδες . Πανάδες ο κόσμος αποκαλεί αυτό που για εμάς τους δερματολόγους είναι το μέλασμα . Μια δυσχρωμία, λοιπόν, μπορεί να προέρχεται από μια προηγούμενη φλεγμονή (πχ εκεί που μας τσιμπάνε τα κουνούπια και μένει μαύρο) και λέγεται «μεταφλεγμονώδης μελάχρωση», δηλαδή μελάχρωση μετά τη φλεγμονή. Μπορεί επίσης να πρόκειται για σπίλο , δηλαδή ελιά. Αν είναι μέλασμα τότε η παθολογία πίσω από αυτό είναι ένας συνδυασμός ορμονών και ήλιου και γι’ αυτό χειροτερεύει το καλοκαίρι αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,

-Πώς να εντάξω αυτά τα δραστικά στη ρουτίνα μου το καλοκαίρι; 

Τα χρησιμοποιούμε σε μορφή λοσιόν ή τονερ κυρίως βράδυ αλλά και πρωί με αντιηλιακό αν είστε τα κομάντα που έχουμε δημιουργήσει η Νατασσα και εγω!!! Αν πάλι το φοβάστε γιατί έχετε ένα δέρμα σχετικά ευαίσθητο ένα tip είναι τα χρησιμοποιείτε σε μορφή σαπουνιού το οποίο ξεπλένεται και δεν παραμένει . Έτσι και επωφελούμαστε από τις ευεργετικές ιδιότητες τους και αποφεύγουμε πιθανούς ερεθισμούς . Ένα άλλο tip είναι να τα χρησιμοποιείτε βράδυ παρά βράδυ και ενδιάμεσα να χρησιμοποιείτε πχ ρεσβερατρόλη ή πεπτίδια .

-Μπορώ να χρησιμοποιώ στην ίδια ρουτίνα και τα δύο; ΠΧ gel με σαλικυλικό και αμέσως μετά serum με γλυκολικό; 

Συστήνεται η ταυτόχρονη χρήση , σε διαφορετικούς όμως τύπους προϊόντων δηλαδή σαπούνι, τόνερ, κρέμα . Ξεκινάμε με το πρώτο προϊόν κ όσο το δέρμα κάνει hardening προσθέτουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα . Φυσικά και μπορούμε αν το δέρμα μας το αντέχει. Και μην ανησυχείτε , αν δεν το αντέχει θα μας ειδοποιήσει, να έχετε τα αυτιά σας ανοιχτά…

Korres Gel καθαρισμού ρόδι με σαλικυλικό οξύ ιδανικό για λιπαρές επιδερμίδες 

The Ordinary Peeling Solution AHA 30% και ΒΗΑ 2%, €7.95

Ren Clean Skincare Ready Steady Glow Daily AHA Tonic, €32.95

Κρέμα προσώπου Glamglow Good in Bed με AHA, BHA και PHA, €49.90

 

Μάσκα προσώπου Drunk Elephant TLC Sukari Babyfacial, €76.95

 

Read More

And More