Οι beauty experts αποκαλύπτουν τα skincare λάθη που κάνεις σχεδόν καθημερινά

Ακολουθείς καιρό τώρα μια συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα περιποίησης και πιστεύεις ότι δεν κάνεις μεγάλα λάθη όσον αφορά στις κινήσεις ή τα προϊόντα που χρησιμοποιείς. Σωστά; Κι όμως οι beauty experts έχουν διαφορετική γνώμη και πιο συγκεκριμένα εντόπισαν κάποια λάθη που κάνουν οι περισσότερες από εμάς και μάλιστα κάθε μέρα. Αναρωτιέσαι αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ή ποια ακριβώς είναι τα λάθη αυτά; Δες στη συνέχεια όλες τις λεπτομέρειες. 

Σωστός καθαρισμός 

Γνωρίζεις ήδη πως πρόκειται για το πρώτο και σημαντικότερο βήμα τόσο της πρωινής όσο και της βραδινής ρουτίνας. Οι ειδικοί λένε πως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της φροντίδας του δέρματος και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να είσαι ιδιαίτερα σχολαστική. Συνήθως απλώνεις ένα μόνο προϊόν ακόμη κι αν χρησιμοποιείς καθημερινά φον ντε τεν και πούδρα. Λιπαρότητα, νεκρά κύτταρα και κάθε ίχνος από μακιγιάζ πρέπει να απομακρυνθεί και θα το πετύχεις μόνο με τον διπλό καθαρισμό. Αρχικά λοιπόν χρησιμοποιείς προϊόν ντεμακιγιάζ και συνεχίζεις με μια φόρμουλα καθαρισμού κατάλληλη για τον τύπο της επιδερμίδας σου. 

Δεν τηρείς τους κανόνες υγιεινής 

Ακόμη κι αν ακολουθείς σωστά τα βήματα της ρουτίνας θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το δέρμα επηρεάζεται από παράγοντες που δεν τους λαμβάνεις υπόψιν σου όπως είναι για παράδειγμα τα πινέλα με υπολείμματα, οι μαξιλαροθήκες ή τα ειδικά πανάκια και pads για το πρόσωπο. Και σε αυτό το σημείο οι experts τονίζουν ότι κάθε προϊόν που έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα πρέπει να είναι πάντα καθαρό που σημαίνει πως ιδανικά κάθε φορά που χρησιμοποιείς ένα πινέλο ή υφασμάτινα pads πρέπει να τα πλένεις με άφθονο χλιαρό νερό και το ειδικό σαπούνι και να αλλάζεις μαξιλαροθήκη δύο φορές την εβδομάδα. Όλα τους συγκεντρώνουν πολύ εύκολα βακτήρια που ευθύνονται για τις μολύνσεις λοιμώξεις.  

Φοράς αντηλιακή κρέμα καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου; 

Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να σε απασχολήσει. Οι ηλιακές ακτίνες είναι παρούσες ακόμη κι όταν δεν τις βλέπεις ή νοιώθεις που σημαίνει και τις ημέρες με συννεφιά και βροχή. Ακόμη κι αν δεν δημιουργούν έγκαυμα αφήνουν μακροπρόθεσμα σημάδια όπως οι κηλίδες, οι πανάδες καθώς επίσης πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος. Επιλέγεις λοιπόν τη σωστή φόρμουλα και απλώνεις το αντηλιακό σου κάθε πρωί πριν βγεις από το σπίτι.  

Το παρακάνεις με την απολέπιση 

Ναι μεν αλλά… Επιβάλλεται να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα και τη λιπαρότητα από το δέρμα, η υπερβολή όμως ποτέ δεν κάνει καλό. Το πιθανότερο είναι να προκαλέσεις ερεθισμό και κοκκινίλες ειδικά αν το δέρμα σου είναι ευαίσθητο. Η υπερβολική απολέπιση μειώνει τα λιπίδια από τον φραγμό του δέρματος με αποτέλεσμα να γίνεται ξηρό και άτονο. Ο φραγμός του δέρματος διαταράσσεται  από την υπερβολική χρήση ή τη συχνή αλλαγή προϊόντων. Όταν συμβεί αυτό δεν μπορεί να απομακρύνει μακριά τα μικρόβια και να κρατήσει κλειδωμένη την απαραίτητη υγρασία. Βασικό σου μέλημα είναι να απομακρύνεις μεν τα νεκρά κύτταρα αλλά ταυτόχρονα να προστατεύεις τον φραγμό με τα κατάλληλα προϊόντα ενυδάτωση που περιέχουν στη σύνθεση του ceramides και σκουαλάνιο. 

Εφαρμογή προϊόντων περιποίησης με λάθος σειρά 

Συχνά αναρωτιέσαι αλλά ποτέ δεν είσαι σίγουρη όσο αφορά τη σωστή σειρά εφαρμογής των προϊόντων. Αν ακολουθείς μια απλή ρουτίνα η σειρά είναι: Προϊόν καθαρισμού, ορός, ενυδατική κρέμα και αντηλιακό. Αν πάλι χρησιμοποιείς περισσότερες φόρμουλες υπάρχει ένα μικρό μυστικό που θα σε βοηθήσει πολύ. Εφαρμόζεις τα προϊόντα σύμφωνα με το μοριακό τους μέγεθος που σημαίνει πως ξεκινάς από την πιο λεπτή υφή και καταλήγεις στην πιο πλούσια με το αντηλιακό να είναι πάντα το τελευταίο βήμα της ρουτίνας. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η λανθασμένη σειρά εφαρμογής μπορεί να καταστήσει τα προϊόντα σας αναποτελεσματικά ή ακόμη και να προκαλέσει φλεγμονή του δέρματος ειδικά αν περιέχουν πολλά ενεργά συστατικά. 

Είσαι ανυπόμονη 

Πριν και μετά: Το βλέπεις συχνά στο TikTok και περιμένεις αποτελέσματα από τη νέα σου κρέμα την επόμενη μέρα το πρωί. Θα πρέπει να κάνεις υπομονή μέχρι να δεις βελτίωση. Κατά γενικό κανόνα χρειάζονται περίπου δύο μήνες μέχρι να δεις αλλαγή στην υφή και την όψη του δέρματος. Τα προϊόντα που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, όπως τα ρετινοειδή για παράδειγμα, λειτουργούν ακόμη πιο αργά που σημαίνει πως χρειάζονται τρεις έως έξι μήνες. Επομένως, εάν δεν βλέπεις άμεσα αποτελέσματα μην ανησυχείς, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εσύ απλά πρέπει να είσαι συνεπής στην εφαρμογή και να μην τα παρατήσεις ειδικά αν προσπαθείς να μειώσεις σημάδια όπως είναι οι δυσχρωμίες ή να επαναφέρεις στο δέρμα σου τη φυσική λάμψη. 

Photos: iStock

 

 

 

Read More

And More