Τι είναι η λειτουργική ρινοπλαστική; Η Δρ. Ανατολή Παταρίδου μας εξηγεί!

Έχω την τύχη να είμαι γυναίκα, μητέρα, και γιατρός.

Μία γυναίκα έχει μάθει να είναι πολυδιάστατη. Για μένα και οι τρεις ιδιότητες είναι εξίσου σημαντικές και συνεργάζονται δυναμικά . Ως γυναίκα – γιατρός μπορώ να έρθω πιο κοντά σε κάθε ασθενή, να καταλάβω τους φόβους και τα άγχη του και να βοηθήσω να ξεδιπλώσει την ψυχή του, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής είναι παιδί. Ως μητέρα δυο παιδιών μπορώ να νιώσω ουσιαστικά την αγωνία τους και να τους προσφέρω ηρεμία και ζεστασιά αντιμετωπίζοντας τα θέματα υγείας τους.

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επέλεξα να αναφερθώ σε ένα σύνηθες πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα τις γυναίκες κι όχι μόνο, την επέμβαση της ρινοπλαστικής, η μύτη μας δεν αρκεί να είναι ωραία πρέπει να είναι και λειτουργική. Μια επέμβαση μπορεί να φροντίσει και για τα δυο.

H μύτη είναι ένα όργανο που καθορίζει την εικόνα μας. Το ιδανικό είναι να έχει όμορφο σχήμα και να μας προσφέρει ανεμπόδιστη αναπνοή. Η μοντέρνα τάση στη ρινοπλαστική ακολουθεί φυσικές γραμμές, εναρμονισμένες με το κάθε πρόσωπο και έχει ως σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικότητας της μύτης με παρέμβαση σε πολλαπλά ανατομικά στοιχεία της, όπως στο ρινικό διάφραγμα, στις κόγχες, καθώς και στο ακρορίνιο και τη ράχη της.

Ποιες είναι οι μοντέρνες τεχνικές;

Η ενδοσκοπική διόρθωση του διαφράγματος, των κογχών και όλων των αναπτυξιακών ανωμαλιών της μύτης, χάρη στη μεγέθυνση και το φωτισμό, δίνει τη δυνατότητα της ριζικής και με ακρίβεια χειρουργικής διόρθωσης όλων των ανατομικών δομών που συμμετέχουν στην παθολογική αναπνοή. Η τάση σήμερα είναι να αφαιρείται μόνο η παθολογία αφήνοντας ανεπηρέαστη τη στήριξη της μύτης. Αν είναι απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν μοσχεύματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επανεγχείρησης σε ασθενείς μετά από αποτυχημένο χειρουργείο. Τα μοσχεύματα λαμβάνονται είτε από τον χόνδρο του διαφράγματος είτε από το πτερύγιο του ωτός −μέθοδος απλή, αποτελεσματική και χωρίς ουλές. Η χρήση τους έχει ως στόχο τη σωστή και ολοκληρωμένη στήριξη της μύτης, ώστε να γίνει ριζική αποκατάσταση όλων των αιτιών που προκαλούν δυσχέρεια ρινικής αναπνοής. Η λειτουργική ρινοπλαστική μπορεί να γίνει με κλειστή τεχνική −με εσωτερικές τομές− ή με ανοιχτή τεχνική −με μια μικρή τομή στη στυλίδα, η οποία δεν αφήνει σημάδια.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή, με τις νέες τεχνικές;

Ο ασθενής μετεγχειρητικά έχει πολύ γρηγορότερη ανάρρωση και επούλωση. Βασικό πλεονέκτημα των σύγχρονων τεχνικών είναι ότι δεν πονάει, δεν πρήζεται, δεν μελανιάζει και μετεγχειρητικά μπορεί να επιστρέψει άμεσα στη δουλειά του – σε νέα, υγιή άτομα, μάλιστα, δεν είναι καν απαραίτητη η παραμονή στο νοσοκομείο. Επειδή η ζωή μας έχει πια πολύ απαιτητικούς ρυθμούς και η ποιότητα της καθημερινότητας μας από πλευράς ευεξίας και θετικής διάθεσης παίζει πρωτεύοντα ρόλο, είναι σημαντικό να μην ταλαιπωρούμαστε άνευ λόγου. Η μύτη μας δεν αρκεί να είναι απλώς ωραία, πρέπει ταυτόχρονα να είναι και λειτουργική. Μία χειρουργική επέμβαση μπορεί να φροντίσει και για τα δύο.

Ανατολή Παταρίδου

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου – Παιδο ΩΡΛ www.pataridou.gr

Read More

And More