7 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τον σωστό για σένα σύντροφο

Η επιλογή συντρόφου είναι ένα θέμα σοβαρό. Μια λάθος επιλογή μπορεί να μας μπλέξει σε ταλαίπωρα μονοπάτια, ενώ η σωστή επιλογή είναι δύσκολη μεν, μας οδηγεί όμως με ακρίβεια σε μια όμορφη και ευχάριστη καθημερινότητα. Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας) γράφει σήμερα για το τι κάνουμε λάθος και μας δίνει μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να βρούμε τον σωστό σύντροφο.

Τι μπορεί να φταίει για τις “λάθος” επιλογές συντρόφων
-Όταν η επιλογή συντρόφου γίνεται κάτω από την πίεση του χρόνου. Πολλές φορές “η κοινωνική προσταγή” του γάμου αγχώνει εφόσον τα χρόνια περνούν -ειδικότερα όσον αφορά στο γυναικείο φύλο, που το βιολογικό ρολόι για τη μητρότητα έχει ημερομηνία λήξης. Έτσι γίνεται ένας συμβιβασμός και επιλέγουμε έναν σύντροφο που συνήθως δεν πληρεί τα κριτήριά μας, προκειμένου να απαντήσουμε σε πρώτο επίπεδο ίσως στην ανάγκη, την πίεση ή τα μηνύματα της πατρικής μας οικογένειας, αλλά και της κοινωνίας εφόσον ο γάμος ορίζεται ως στόχος για την ανθρώπινη ολοκλήρωση.

-Τα προσωπικά βιώματα μέσα από την πατρική οικογένεια και οι τραυματικές εμπειρίες που πιθανότατα έχουμε από τη σχέση των γονιών μας, πολλές φορές εμπλέκονται και στην προσωπική μας ζωή. Είναι πιθανό, λοιπόν, να επαναλάβουμε την προβληματική σχέση, που έχουμε ήδη βιώσει και μας είναι οικεία, ή ασυνείδητα να την προκαλέσουμε.

-Η εξάρτηση που απορρέει από μία μακρόχρονη συμβίωση σε συνδυασμό με το φόβο και την ανασφάλεια που μπορεί να μας προκαλεί η ιδέα του καινούριου συντρόφου.

-Η έλλειψη αυτογνωσίας. Δεν έχουμε προσδιορίσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας μέσα στη σχέση.

-Ο αρχικός παρορμητισμός που μπορεί να ξεκινήσει μία σχέση και στη συνέχεια η αδυναμία μας να τη διακόψουμε.

-Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι άλλος ένας λόγος για να εγκλωβιστούμε σε μία σχέση.

 

7 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ
-Προσπάθησε να μην μεταφέρεις τραυματικές εμπειρίες, φόβο και απωθημένα από το παρελθόν.

-Εντόπισε λάθη που μπορεί να έγιναν σε προηγούμενες σχέσεις και προσπάθησε να μην τα επαναλάβεις.

-Αναγνώρισε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου και επίλεξε έναν σύντροφο που θα μπορέσει να σου τις ικανοποιήσει.

-Βάλε τα όριά σου. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σου, ενώ θα κερδίσεις και το σεβασμό του συντρόφου σου.

-Δημιούργησε την εικόνα της σχέσης που θα σου άρεσε και προσδιόρισε πώς ακριβώς θα ήθελες ένα σύντροφο δίπλα σου.

-Στις κοινωνικές σου εκδηλώσεις προσπάθησε να μην σου γίνει “έμμονη ιδέα” να βρεις έναν σύντροφο. Είναι σημαντικό να απολαμβάνεις κάθε στιγμή της ζωής σου και ταυτόχρονα να είσαι ανοιχτή στις προσεγγίσεις από το αντίθετο φύλο.

-Προσπάθησε να επικοινωνείς με τους άλλους με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια.

Είναι αλήθεια, ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς καιρός, αναζητώντας τον κατάλληλο σύντροφο. Είναι, όμως επίσης αλήθεια, ότι μπορεί να χάσετε πολύ χρόνο, αν δεν θα είστε αρκετά επιλεκτικοί, και, επιπλέον, συχνά θα βιώνετε, ματαιώσεις και απογοητεύσεις.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι όλα αυτά τα κριτήρια που αναφέραμε παραπάνω δεν είναι απόλυτα. Διαφοροποιούνται σύμφωνα με τον τόπο και την κουλτούρα, την εποχή, το κοινωνικό στρώμα, το μορφωτικό επίπεδο, αλλά και το ίδιο το άτομο εφόσον λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τα δικά του προσωπικά βιώματα.

Read More

And More