Καλοκαιρινές διακοπές: Μια καλή ευκαιρία για αυτογνωσία και αυτοφροντίδα

Οι διακοπές είναι απαραίτητες. Για να ξεκουραστούμε, να αποσυνδεθούμε, να πάρουμε ανάσα από την κουραστική καθημερινότητα. Η Μαρούσα Πολυκανδριώτη, Συστημική – Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, τονίζει πως είναι και μια καλή ευκαιρία να δούμε τη σχέση με τον εαυτό μας…

Η εποχή του καλοκαιριού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την περίοδο των διακοπών. Ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους και τον τόπο προορισμού αποτελούν μία υπέροχη ευκαιρία να αποφορτιστούμε από την καθημερινότητα. Να νιώσουμε ανέμελοι ακολουθώντας τους προσωπικούς μας ρυθμούς και κάνοντας δραστηριότητες που μας χαροποιούν.

Οι διακοπές συντελούν στη βελτίωση της υγείας, στην αύξηση της ενέργειας, στην καλυτέρευση της ποιότητας του ύπνου, στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, συγκέντρωσης και μνήμης. Έρευνες δείχνουν ότι μετά από δύο εβδομάδες διακοπών μειώνεται κατά 30% η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος μέσα στον χειμώνα.

Ωστόσο πολλές φορές ενδέχεται να λειτουργήσουν απλά και μόνο ως απόδραση από μία δύσκολη καθημερινότητα, με αποτέλεσμα να μην είναι ποτέ αρκετές και η ολοκλήρωσή τους να φέρνει απογοήτευση και θλίψη. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να αποτελέσουν μία πολύτιμη πληροφορία που αφορά στη ζωή μας και τον τρόπο που την έχουμε διαμορφώσει.

Συνεπώς προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Πώς βιώνω την καθημερινότητα μου; Αντλώ νόημα από αυτή, χαρά, ικανοποίηση; Πώς αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου; Με φροντίζω; Μου μιλάω με αγάπη; Μήπως με έχω φορτώσει μόνο με υποχρεώσεις έχοντας κάνει στην άκρη τις προσωπικές μου ανάγκες;

Η λέξη διακοπές προέρχεται από το ρήμα διακόπτω -κάνω μια παύση, σταματώ κάτι που κάνω. Στις διακοπές βγάζω τον εαυτό μου από τον αυτόματο πιλότο και του προσφέρω επιλογές ψυχικής και σωματικής ανάτασης.

Ας αποτελέσει ο πολύτιμος χρόνος των φετινών καλοκαιρινών διακοπών μία ευκαιρία για σύνδεση με τη φύση, τους αγαπημένους μας, μια δυνατότητα να έρθουμε πλησιέστερα στην αληθινή μας ύπαρξη. Κοιτάζοντάς μας τρυφερά, επιβραβεύοντας τον τρόπο που σταθήκαμε σε επιτυχίες, αποτυχίες, προσπάθειες και υπερβάσεις βάζουμε τον σπόρο ώστε να κρατήσουμε το συναίσθημα της χαράς και του προσωπικού νοήματος των διακοπών στην καθημερινότητά μας. Ας μας το επιτρέψουμε, το αξίζουμε!

And More