Ξέρεις “ποια είσαι” ή μήπως έχεις χάσει κάπου τον εαυτό σου;

Η σχέση με τον εαυτό μας είναι το α και το ω. Ξεκάθαρα τα πράγματα. Από αυτό εξαρτάται η χαρά μας, η επιτυχία μας, η ευχάριστη καθημερινότητα, η ηρεμία μας. Ακόμα κι αν όλα γύρω σου είναι τέλεια, αν η σχέση με τον εαυτό σου δεν είναι καλή, τότε όλα σου φταίνε. Η Μαρούσα Πολυκανδριώτη, Συστημική – Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, μας βοηθάει σήμερα να βρούμε τον εαυτό μας, να ξεκαθαρίσουμε “ποιες είμαστε” ώστε να νιώσουμε όμορφα.

Ο λόγος στην ειδικό…

“Νιώθω μία δυσφορία. Ενώ φαινομενικά είναι όλα καλά, μέσα μου υποφέρω, δυσκολεύομαι να ευχαριστηθώ τη ζωή μου, την οικογένεια του, την εργασία μου, να απολαύσω τις επιτυχίες μου… Δεν με αναγνωρίζω, δεν ξέρω τι θέλω, δεν νιώθω ότι είμαι ο εαυτός μου…” είναι οι πιο συνηθισμένες εκφράσεις που ακούγονται κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας από τους ανθρώπους που βιώνουν μία αποσυνδεδεμένη σχέση με τον εαυτό τους.

Πώς καταλήγουμε σε αυτήν την εσωτερική απομάκρυνση;
Όταν γεννιόμαστε είμαστε απόλυτα αληθινοί, είμαστε ο εαυτός μας. Τα παιδιά εκφράζουν τις επιθυμίες τους, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους. Ωστόσο στην πρώτη παιδική ηλικία, η οικογένεια, το περιβάλλον, ο συνολικός περίγυρος, τείνει να μας βάζει μέσα σε ένα καλούπι, το οποίο περιλαμβάνει όλα αυτά τα πρέπει στα οποία καλούμαστε να συμμορφωθούμε ώστε να είμαστε καλοί, σωστοί, αγαπητοί. Έτσι προσαρμοζόμαστε και υιοθετούμε συμπεριφορές που ανταποκρίνονται σε αυτό που πιστεύουμε ότι οι άλλοι περιμένουν από εμάς. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία “περσόνα”, ένα ψεύτικο κατασκεύασμα προκειμένου να είμαστε αποδεκτοί και να επιβιώσουμε στον κόσμο των ενηλίκων. Παράλληλα πληρώνουμε ένα μεγάλο τίμημα καθώς απομακρυνόμαστε από την αλήθεια, την αυθεντικότητα μας και τείνουμε να θεωρούμε αυτήν την περσόνα – κατασκεύασμα μέρος της προσωπικότητάς μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να βρούμε τον εαυτό μας;
-Αποδοχή:
Το πρώτο και το σπουδαιότερο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε αυτό που είμαστε αυτήν τη στιγμή. Την ιστορία μας, την οικογένειά μας, τις εμπειρίες ζωής μας, τα προτερήματα, τα ελαττώματα, τα λάθη, τα σωστά μας. Για να μπορέσουμε να φροντίσουμε, να αγαπήσουμε, να καλυτερεύσουμε και να αναδείξουμε τον εαυτό μας, χρειάζεται πρώτα να τον αποδεχτούμε.

-Στρέφομαι προς τα μέσα – Συνδέομαι με τις επιθυμίες μου: Το επόμενο βήμα είναι να στρέψουμε τη ματιά μας μέσα μας και να αναζητήσουμε τα θέλω μας: Τι θέλω, τι μου δίνει χαρά, πώς μου αρέσει να περνάω τον ελεύθερο μου χρόνο; Όλα αυτά που επιθυμώ τα διεκδικώ; Μήπως τα έχω κλείσει σε ένα συρτάρι και περιμένω την κατάλληλη στιγμή για να ζήσω, με αποτέλεσμα να απομακρύνομαι όλο και πιο πολύ από εμένα;

-Όρια: Όταν συνειδητοποιώ τι θέλω, τότε ξεκαθαρίζω μέσα μου και τι δεν θέλω. Ας αναρωτηθούμε: Πόσες φορές είπαμε ναι, ενώ θέλαμε να πούμε όχι; Πόσες φορές εγκαταλείψαμε τον εαυτό μας βάζοντας προτεραιότητα τις επιθυμίες των άλλων; Όλα τα συναισθήματα, οι επιθυμίες που έχουμε αρνηθεί συσσωρεύονται μέσα μας και ξεσπούν με τη μορφή κατάθλιψης, έντονων καυγάδων, ψυχοσωματικών συμπτωμάτων κ.α. Ας τολμήσουμε να φροντίσουμε, να τιμήσουμε τον εαυτό μας και να εκφράσουμε την αλήθεια μας, λέγοντας ΟΧΙ, δεν θέλω, δεν μπορώ, δεν επιθυμώ, δεν νιώθω άνετα.

Ψυχοθεραπεία
Μέσα από την ψυχοθεραπεία συνειδητοποιούμε και πετάμε από επάνω μας όλα αυτά που δεν είμαστε για να μείνει ακέραιος ο αληθινός μας εαυτός. Ο θεραπευτής φωτίζει τον δρόμο του θεραπευόμενου, ώστε να επεξεργαστεί την προσωπική του ιστορία και να συνδέσει – γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν. Όντας σε αυτήν τη διεργασία, ο θεραπευόμενος καλείται να θέσει κάποια από τα παρακάτω ουσιαστικά ερωτήματα που αφορούν την ύπαρξη του:

Ποιος είμαι πραγματικά; Πώς θέλω να ζήσω τη ζωή μου; Πώς θέλω να σχετίζομαι με τους άλλους ανθρώπους; Πώς επιλέγω να σταθώ απέναντι στα σημαντικά γεγονότα της ζωής μου; Ποιοι είναι οι ρόλοι που μου δόθηκαν; Είναι πλέον λειτουργικό για μένα να τους υπηρετώ; Μπορώ να απελευθερωθώ από εσωτερικούς αναγκασμούς – περιορισμούς; Αν το κάνω πώς θα είναι η ζωή μου; Έχω το δικαίωμα να είμαι ευτυχισμένος;

Δίνοντας απαντήσεις στα παραπάνω και σε οποιοδήποτε άλλο ερώτημα είναι σημαντικό για τον ίδιο, μπορεί να προβεί στα προσωπικά του συμπεράσματα και να πάρει τις δικές του αποφάσεις ζωής. Οι απαντήσεις είναι αυστηρά προσωπικές και οδηγούν στην ανάδειξη της αλήθειας και της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου.

And More