Love Celebration!

Να αγαπάς τον εαυτό σου! Αυτό είναι το μυστικό της ευτυχίας

Άγιος Βαλεντίνος. Η γιορτή των ερωτευμένων. Η γιορτή των ζευγαριών. Η γιορτή του πάθους και της συντροφικότητας. Αν είσαι σε σχέση, θα φορέσεις τα κόκκινα και θα απολαύσεις ένα ρομαντικό δείπνο με εκείνον που αγαπάς. Εσένα σε αγαπάς; Ξέρεις, ίσως το σημαντικότερο πράγμα, το σημείο έναρξης της ευτυχίας σου είναι ακριβώς η στιγμή που συνειδητά και αληθινά, ξεκινάς να αγαπάς τον εαυτό σου. Αν δεν αγαπάς εσένα, δεν μπορείς να αγαπήσεις κανέναν άλλον. Αν δεν αγαπάς εσένα, δεν θα σε αγαπήσει κανένας άλλος. Αυτό λένε οι ειδικοί και αυτό συμβαίνει στη ζωή μας. Σχέσεις που μας ταλαιπωρούν, λανθασμένες επιλογές συντρόφων, παραμονή σε σχέσεις που δεν μας κάνουν ευτυχισμένες, μοναξιά που μας οδηγεί σε συμβιβασμούς και ωραιοποιήσεις. Και όλα αυτά λύνονται, διορθώνοντας τη σχέση με τον εαυτό σου. Αν σε αγαπάς αληθινά, τότε όλα μπαίνουν στη θέση τους. Οι σχέσεις σου είναι ευτυχισμένες, οι επιλογές σου είναι σωστές… Γιατί όλα ξεκινάνε από σένα. Αν σέβεσαι, προσέχεις και εκτιμάς τον εαυτό σου, τότε δεν θα τον βάλεις σε ψυχοφθόρες διαδικασίες και συνυπάρξεις. Του Αγίου Βαλεντίνου λοιπόν αύριο και νομίζω πως είναι μια καλή μέρα να αναρωτηθούμε αν αγαπάμε πραγματικά τον ευατό μας, αν τον προσέχουμε, αν τον νιώθουμε και τον σεβόμαστε πραγματικά. Αν έχεις κερδίσει αυτό, τότε όλα τα υπόλοιπα θα είναι κατακόκκινα και αγαπησιάρικα. 

Τι σημαίνει όμως πραγματικά να “αγαπώ τον εαυτό μου”;
-Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβάνεσαι τι αισθάνεσαι. Να γνωρίζεις τι νιώθεις, να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου, να ξέρεις τις επιθυμίες σου, τις ανάγκες σου και να τις σέβεσαι. Αυτό σημαίνει πως δεν καταπατάς το μέσα σου. Νιώθεις σίγουρη για σένα, σταθερή, στο κέντρο σου. Εκφράζεις τη γνώμη σου, την άποψή σου, χωρίς να σε “λογοκρίνει” η κρίση των άλλων. Οσο απλό και αν ακούγεται είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας, να τα ακούμε και να τα ακολουθούμε. Αυτό ξεκινάει από το να σε εμπιστευτείς και να σε ακούσεις. Δεν υπάρχουν καλά ή κακά συναισθήματα, λάθος ή σωστά και πολλές φορές δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιληφθούμε το λόγο που βιώνουμε κάποια συνιασθήματα, αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία, διότι είναι όλα όσα νιώθεις και χρειάζεται να τα αποδεχτείς και όχι να τα κουκουλώνεις ή να τα αγνοείς.

-Όρια. Βασικό. Βασικότατο. Αδιανόητα απαραίτητο. Να θέτεις τα όριά σου και να τα ακολουθείς. Το ότι μπορεί να σε προσκάλεσε η φίλη σου για μια βόλτα, δεν χρειάζεται να σε πιέσει και να το κάνεις εάν νιώθεις ότι δεν θέλεις ή δεν μπορείς. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε και να δεχόμαστε αυτό που νιώθουμε και να μην το προσπερνάμε. Έτσι ακούγοντας τον εαυτό μας και σεβόμενοι τα όριά μας, αυτό θα περάσει και θα ακολουθούν και οι άνθρωποι που θα έρχονται στη ζωή σας. Δεν είναι εγωισμός. Είναι αυτοσεβασμός. Θα δεις. Μην φοβάσαι. Όσο εσύ θέτεις και σέβεσαι τα όριά σου, άλλο τόσο θα το κάνουν και οι αγαπημένοι σου. Από εμάς ξεκινάνε όλα. Εμείς θέτουμε το ρυθμό της ζωής μας. 

-Cheer up girl! Και μην ξεχνάς να αναγνωρίζεις τα θετικά. Αυτό που οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει είναι να βλέπουμε τα αρνητικά, να συζητάμε για αυτά και να τρώνε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας. Για σκέψου, πόσες συζητήσεις πολύωρες έχεις κάνει για τους λόγους που δεν νιώθεις καλά, πόσες φορές έχεις παραπονεθεί και πόσες έχεις εστιάσει στα σημεία που σε ταλαιπωρούν; Δώσε περισσότερο χώρο στη ζωή σου και σε όλα αυτά που σε κάνουν να νιώθεις καλά, που σε ευχαριστούν και απολαμβάνεις. Πες “μπράβο” στον εαυτό σου για κάτι που κατάφερες, επικεντρώσου και εκτίμησε τα θετικά σου στοιχεία και χαρακτηριστικά. Καλή η αυτοκριτική, χρειάζεται. Χρειάζεται όμως και η αναγνώριση της αξίας σου. Μην τη θεωρείς αυτονόητη. Αναγνώρισέ την. Μίλησε όμορφα για τον εαυτό σου μέσα στο μυαλό σου. Μην τα βάζεις συνεχώς μαζί του. 

Όπως λέει και η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου, “Σίγουρα έχουμε μια δυσκολία στο να φερθούμε καλά και γλυκά στον εαυτό μας, με όποιο τρόπο. Αυτό συμβαίνει διότι πιθανόν κανείς δεν μας το έμαθε ή ίσως ξέχασαν να μας πουν τόσες φορές όσες χρειάζεται “πόσο σημαντικοί είμαστε” και κάπου στα χρόνια το αφήσαμε και εμείς πίσω. Ίσως τα βιώματα που έχει περάσει ο καθένας είναι αρκετά δύσκολα και με ανθρώπους δίπλα του που τον περισσότερο χρόνο “έκλαιγε” αντί να γελάει. Όλα στη ζωή μας χρειάζονται χρόνο, τον ίδιο χρόνο να αφιερώνεις μέρα με την ημέρα για να φτάσεις στο να μπορείς να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα καθαρά και δυνατά με ένα γεμάτο ΝΑΙ. Θα εκπλαγείς με το πόσες αλλαγές θα σηματοδοτήσει μια τέτοια αλλαγή. Μόλις αρχίσεις να σε αγαπάς, να σε φροντίζεις και να σε εκτιμάς όπως σου αξίζει, όλα γύρω σου θα αλλάξουν και θα “προσαρμοστούν” σε αυτό. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, καμιά νέα αρχή δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται χρόνο, υπομονή, επιμονή και μεγάλη προσπάθεια.”

Δεν είναι εύκολο. Ούτε όσο απλό ακούγεται. Θέλει δουλειά. Όμως, πίστεψέ με, όλα θα αλλάξουν. Αν σε νιώθεις, σε ακούς, σου δείχνεις κατανόηση, αν σε αγαπάς αληθινά, σε κανακεύεις, σε σέβεσαι… Αν φέρεσαι στον εαυτό σου με τρυφερότητα και σεβασμό, τότε θα δεις… Όλα θα αλλάξουν. Οι σχέσεις σου θα είναι πιο ευτυχισμένες, πιο ποιοτικές, πιο ευχάριστες. Οι μέρες σου θα είναι πιο απολαυστικές. Και η μοναξιά σου θα είναι πιο όμορφη. Και ναι, όταν σε αγαπήσεις πραγματικά, θα βρεθεί κι αυτός που θα σε αγαπήσει έτσι όπως ονειρεύεσαι -σε περίπτωση που είσαι single. 

Εκεί έξω, οι γυναίκες που αγαπούν τον εαυτό τους περνάνε υπέροχα. Και γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο με κατακόκκινα συναισθήματα και σοκολατένια γλύκα. Είτε είναι σε σχέση, είτε όχι. 

And More