Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις οικονομία στη βενζίνη

Η βενζίνη ακριβαίνει. Οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο γίνονται ακόμα πιο αγχωτικές και οι βόλτες μειώνονται. Το σκέφτεσαι περισσότερο η αλήθεια είναι. Ειδικά όταν μόλις έφυγες από το βενζινάδικο και είδες τις συνέπειες αφού μόλις έβαλες το ποσό που συνηθίζεις να βάζεις. Αισθητή η διαφορά. Σήμερα λοιπόν θα δούμε έξυπνους τρόπους, μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στον τρόπο που οδηγείς και στο αυτοκίνητό σου ώστε να μειώσεις την κατανάλωση…

Αν προσέξεις λίγο περισσότερο τον τρόπο που οδηγείς κι αν φροντίζεις το αυτοκίνητό σου ώστε να είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση, να ξέρεις ότι μπορείς να αυξήσεις την απόδοση των καυσίμων έως και 30%. Κι αυτό σημαίνει οικονομία, αυτές τις μέρες που το έχουμε ανάγκη, αλλά και γενικότερα.

1.Να οδηγείς ήρεμα. Όσο πιο πολύ πατάς το γκάζι, τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνεις. Φρόντισε να διατηρείς μια σταθερή ταχύτητα και να αποφεύγεις τις αυξομειώσεις. Επίσης, να κρατάς αποστάσεις, γιατί έτσι θα έχεις το περιθώριο αξιολόγησης της κατάστασης κι έτσι θα γλιτώνεις τη συχνή χρήση του φρένου. Όλο αυτό μεταφράζεται σε οικονομία.

2.Απότομη επιτάχυνση σημαίνει κατανάλωση καυσίμων. Συνεπώς, κάθε φορά που σταματάς σε φανάρι, έχε στο νου σου να ξεκινάς ομαλά και να αυξάνεις ταχύτητα σταδιακά.

3.Να αλλάζεις ταχύτητες τη σωστή στιγμή, πριν ο κινητήρας ανεβάσει στροφές. Αν αλλάζεις ταχύτητες σε χαμηλές στροφές (κάτω από τις 4.000), ο κινητήρας είναι πιο αποδοτικός. Διαφορετικά, η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται πολύ. Και δεν θέλεις.

4.Τσέκαρε τη διαδρομή σου από πριν ώστε να αποφύγεις όσο είναι δυνατόν το μποτιλιάρισμα. Οι διαθέσιμες εφαρμογές στο κινητό, όπως ξέρεις, ενημερώνουν για την κίνηση στους δρόμους. Εκμεταλλεύσου το και κινήσου ανάλογα. Άλλαξε διαδρομή ή άλλαξε την ώρα που θα μετακινηθείς.

5. Σβήσε το αυτοκίνητο. Αν είσαι στάσιμη για περισσότερο από ένα λεπτό, μην αφήνεις το αυτοκίνητο να δουλεύει. Καταναλώνει περισσότερα καύσιμα σε δέκα δευτερόλεπτα στο ρελαντί από ότι χρειάζεται για την εκκίνησή του.

6.Μην αμελείς το σέρβις του αυτοκινήτου σου. Να τηρείς το χρονοδιάγραμμα συντήρησης και να φροντίζεις το μέσο που χρησιμοποιείς για τις μετακινήσεις σου να είναι σε άριστη κατάσταση. Διάφορες μικροζημιές μπορεί να προκαλούν αυξημένη κατανάλωση καυσίμων χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι. Επίσης, ο κινητήρας πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση, ώστε να αποδίδει τα μέγιστα.

7.Μην παρασύρεσαι από το άγχος σου. Προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς καύσιμα χαμηλής ποιότητας. Δεν κάνεις οικονομία έτσι. Μπορεί να μοιάζει πιο οικονομικό, αλλά αποδεικνύεται το αντίθετο μακροπρόθεσμα. Καταρχάς, η κακή ποιότητα καυσίμου μπορεί να προκαλέσει το σβήσιμο του κινητήρα, ίσως και βλάβη του. Επίσης, η αιθανόλη που περιέχει έχει χαμηλότερη μεταβλητότητα από το καύσιμο υψηλής απόδοσης. Κι αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας χρειάζεται να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα για την ίδια απόδοση. Μπορεί το καύσιμο υψηλής απόδοσης να κοστίζει περισσότερο από το συμβατικό, με τη συνεχή χρήση του όμως θα δεις διαφορά. Και στο κόστος, ίσως και στην απόδοση του κινητήρα. Κι αν όλα αυτά σου ακούστηκαν δύσκολα και δυσνόητα, κράτα το ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέγεις βενζίνη καλής ποιότητας κι ας είναι λίγο πιο τσιμπημένη η τιμή της. Μακροπρόθεσμα κάνεις οικονομία και καλό στο αυτοκίνητό σου.

8.Να φουλάρεις. Είναι ένα έξοδο που ούτως ή αλλιώς θα κάνεις. Αντί λοιπόν να το “σπας” σε μικρότερα ποσά, επίλεξε να φουράρεις. Θα δεις διαφορά. Το κάνω καιρό, το έχω τσεκάρει, έχω δει διαφορά. Θα μετακινηθείς για περισσότερα χιλιόμετρα από ότι αν έβαζες κάθε φορά κι από λίγο. Η διαφορά στο μηνιαίο μπάτζετ θα είναι ορατή.

9.Μην επιλέγεις χαμηλής ποιότητας λάδια. Τα υπερβολικά παχύρευστα λάδια, δεν λιπαίνουν σωστά τα τμήματα του κινητήρα. Μεγαλώνει η δύναμη τριβής, άρα αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου.

10.Να ελέγχεις συχνά την πίεση στα λάστιχα του αυτοκινήτου σου. Αν η πίεση δεν είναι η σωστή, αν δεν είναι όσο πρέπει φουσκωμένα, τότε θα φθαρούν πιο γρήγορα. Έτσι και θα αναγκαστείς να αγοράσεις καινούρια (μεγάλο έξοδο) και θα αυξηθεί κατά 7% η κατανάλωση καυσίμου.

11.Προσοχή στη χρήση του κλιματιστικού. Είναι γνωστό πως η χρήση του αυξάνει εμφανώς την κατανάλωση βενζίνης (μέχρι και 15%). Να το χρησιμοποιείς λοιπόν όταν είναι πραγματικά απαραίτητο και σε χαμηλό επίπεδο.

12.Διώξε βάρος. Αν συνηθίζεις να κουβαλάς τα πάντα μέσα στο αυτοκίνητό σου, γράψε λάθος. Κι αν έχεις ξεχασμένα πράγματα στο πορτ μπαγκάζ, βγάλτα. Όσο περισσότερο βάρος έχει το αυτοκίνητό σου, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση καυσίμου.

13.Κάνε μια έρευνα αγοράς. Δεν έχουν όλα τα πρατήρια την ίδια τιμή. Στη διαδρομή λοιπόν που ακολουθείς καθημερινά ρίξε μια ματιά στις τιμές και βρες το βενζινάδικο που σε συμφέρει.

14.Μείωσε όσο μπορείς τις μετακινήσεις σου. Απόφυγε τις υπερβολές που κάποιες από εμάς κάνουμε. Μερικές φορές μπορείς για αποστάσεις που το επιτρέπουν απλά να περπατήσεις και να επωφεληθεί και η υγεία σου και το σώμα σου.  

Και ας μην ξεχνάμε, ότι με όλα τα παραπάνω δεν κάνεις μόνο οικονομία, αλλά βάζεις και το λιθαράκι σου στην προστασία του περιβάλλοντος.

Read More

And More