Γιατί δεν τον αφήνεις να βγει με τους φίλους του; Τι φοβάσαι;

Αν η φράση “θα βγω με τους φίλους μου απόψε” βαράει στο κεφάλι σου συναγερμό και τρόμο, τότε πρέπει να αναρωτηθείς τι είναι αυτό που κάνει να νιώθεις έτσι. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα είναι εδώ για να βοηθήσει…

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποιες είναι οι σκέψεις που κάνεις και σου δημιουργούν και τα ανάλογα συναισθήματα ζήλιας, άγχους ή και φόβου ακόμα, όταν ο σύντροφός σου λέει ότι θα βγει με τους φίλους του; Τι είναι αυτό που σε κάνει να σε ζώνουν τα φίδια και να αρχίζεις την …γκρίνια;

Έλλειψη εμπιστοσύνης: Είναι κατανοητό και δικαιολογημένο να μην τον εμπιστεύεσαι αν σου έχει δώσει δικαιώματα. Πράγματι, χρειάζεται χρόνος να μπορέσεις και πάλι να χτίσεις την εμπιστοσύνη, μην ξεχνάς όμως ότι επέλεξες να μείνεις και να συνεχίσετε τη σχέση σας. Δεν μπορείς να τον κρατάς φυλακισμένο!

Ανασφάλεια: Έχεις σκεφτεί ότι πίσω από την άρνησή σου να του επιτρέψεις να βγει με τους φίλους του κρύβεται η δική σου ανασφάλεια; Μήπως κάθεσαι σε αναμμένα κάρβουνα και φοβάσαι ότι με την παραμικρή ευκαιρία, εκείνος θα τρέξει πίσω από μία άλλη “αιθέρια ύπαρξη” που μπορεί να του κάνει τα γλυκά μάτια; Δεν ευθύνεται εκείνος για τα δικά σου ελλείμματα γύρω από τη σχέση με τον ίδιο σου τον εαυτό! Δικαιολογημένο όπως ανέφερα παραπάνω, μέχρι κάποιο σημείο βέβαια, αν σου έχει δώσει λαβές να πιαστείς, αλλά και πάλι δεν θα γίνεις ντεντέκτιβ που προσπαθεί να πιάσει τον ένοχο!

Ζήλια: Λέμε πως η ζήλια είναι θετική στο ζευγάρι, εφόσον υποδηλώνει το ενδιαφέρον του ενός προς τον άλλον και δεν το αφήνει να θεωρεί ότι “έδεσε το γάιδαρο”. Μήπως όμως ξεπερνάς τα όρια και νιώθεις ότι δεν μπορείς να ηρεμήσεις; Του κάνεις σκηνές γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνό του αμέσως ή τον περνάς από ανάκριση να σου πει ποιες είναι οι φωνές που ακούς από μέσα; Όταν η ζήλια αρχίζει και μπαίνει στα όρια της ζηλοτυπίας και νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο, έχε στο μυαλό σου ότι και πάλι αυτό έχει να κάνει με το πώς αισθάνεσαι εσύ με τον εαυτό σου: Πιστεύεις ότι είσαι αρκετή για να τον κρατήσεις; Μήπως φοβάσαι ότι οι άλλες είναι καλύτερες από εσένα;…

Κτητικότητα: Οι γυναίκες θεωρούνται περισσότερο κτητικές σε σχέση με τους άνδρες -θεωρητικά τουλάχιστον! Είναι δοσμένο από τη φύση, για την προστασία των μικρών τους, όπου το δυνατό αρσενικό θα φέρει το φαγητό και θα τα προστατέψει από τους πιθανούς εχθρούς. Όσο λοιπόν και αν έχουν μείνει “κατάλοιπα” στο DNA μας και θέλουμε το αρσενικό “δικό μας”, χαριτολογώντας πάντα, χρειάζεται να συλλογιστείς τι είναι αυτό που φοβάσαι όταν σου λέει ότι θα βγει. Μήπως σου φταίει ο ελεύθερος φίλος του που ξέρεις ότι “ψάχνεται” ή εκείνος που ναι μεν είναι σε σχέση αλλά το μάτι του παίζει; Δεν θα είναι όμως όλοι οι φίλοι του σε αυτό το στιλ. Μην αδικείς και τον ίδιο λοιπόν, γνώρισε τους φίλους του αν δεν τους ξέρεις ήδη, γίνε “φίλη” μαζί τους και μην τους κατηγορείς αν θέλεις να παραμείνετε μαζί!

Αυτό-υποτίμηση: Μήπως σκέφτεσαι ότι αν περνάει καλά και διασκεδάζει με τους φίλους του σημαίνει πως δεν σε έχει και τόσο ανάγκη; Μήπως πιστεύεις ότι αν πάρει …γεύσεις ελευθερίας θα θέλει να απελευθερωθεί από εσένα; Μα τότε αυτό θα γίνει έτσι και αλλιώς, αν τον καταπιέζεις. Μην συγκρίνεσαι με τους φίλους του λοιπόν και μην προσπαθείς να καταλάβεις αν απολαμβάνει περισσότερο τη δική τους παρέα από τη δική σου. Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Άλλο οι φίλοι του και άλλο η σχέση του!

Όσο και να αισθάνεσαι πως ενοχλείσαι όταν θέλει να βγει με τους φίλους του, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να του το απαγορέψεις, όπως άλλωστε και εκείνος σε εσένα. Μπορείς όμως να του πεις τι σε ενοχλεί, ήρεμα και με γλυκό τρόπο και βέβαια όχι μόλις σου πει ότι θέλει να βγει ή κάθε φορά που βλέπει τους φίλους του.

Σημείωσε λοιπόν τι σε ενοχλεί και συζήτησε μαζί του για αυτό. Για παράδειγμα:
-Αν δεν θέλεις να γυρίζει μεθυσμένος, μπορείς να του το πεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συμβεί και ποτέ!

-Αν νιώθεις ότι σου χαλάει το πρόγραμμα, ζήτησέ του να σου λέει έγκαιρα πότε θα τους συναντήσει και πάλι όμως θα υπάρξουν φορές που θα κανονιστεί η έξοδός τους τελευταία στιγμή! Γιατί σε εσένα δεν έχει συμβεί ποτέ αυτό;

-Όσο και να μην θέλεις κάποιους φίλους του που τους θεωρείς “αρπακτικά” δεν μπορείς να του απαγορέψεις να τους ξαναδεί, αλλά μπορείς να του ζητήσεις να μην βγαίνει τόσο συχνά μαζί τους ή να είναι και άλλοι μαζί που τους θεωρείς πιο …σοβαρούς!

-Ζήτησέ του επίσης να μην κλείνει το κινητό του ή να σου απαντάει σε μηνύματα, φτάνει να μην το παρακάνεις κάθε τρεις και λίγο! Ένα μήνυμα είναι υπεραρκετό ή και κανένα, ακόμα καλύτερα! Άλλωστε δεν σημαίνει τίποτα το να σου απαντήσει ή όχι!

-Μπορείς να τον ρωτήσεις πως πέρασε, όχι όμως να τον περάσεις από ανάκριση! Θα σου άρεσε να σου κάνει το ίδιο;

 

 

Read More

And More