#GIRLBOSS: Ένα βιβλίο για κορίτσια που ποντάρουν στον εαυτό τους

Λένε να μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο και συμφωνώ. Μερικές φορές όμως το εξωφύλλο κάνει σαφές ότι πρόκειται για κάτι σύγχρονο, μοντέρνο και αισθητικά διαφορετικό. Και αρχίζεις να υποψιάζεσαι γιατί έχουν δαιμονιστεί μαζί του τόσα κορίτσια παγκοσμίως. Κάτω από το #GIRLBOSS ποζάρει η συγγραφέας, μοιάζει με εξώφυλλο περιοδικού και ξέρεις ότι αυτό το καλοντυμένο κορίτσι είναι η αιτία που υπάρχει το Nasty Gal που ψωνίζεις.

Στο πίσω μέρος
…διαβάζεις ότι η Σοφία Αμορούζο πέρασε την εφηβεία της κάνοντας μικροκλοπές (χαμογελάς), ταξιδεύοντας με οτοστόπ (κινειτοποιείται μέσα σου αυτό το δαιμόνιο, περιπετειώδες κορίτσι που κρύβεις) και ψάχνοντας στα σκουπίδια για κάνα μισοφαγωμένο κουλούρι (τη θαυμάζεις, γιατί ξέρεις ότι έχει ήδη πετύχει!) …Δέκα χρόνια μετά ήταν η ιδρύτρια και CEO του Nasty Gal, μιας εταιρείας με ετήσιο τζίρο 250 εκατομμύρια δολάρια και περισσότερους από 400 υπαλλήλους. Η Σοφία Αμορούζο δεν ήταν ποτέ συνηθισμένη (ούτε κι εσύ -έτσι νιώθεις), ούτε ως επιχειρηματίας ούτε ως οτιδήποτε άλλο. Έγραψε το #GIRLBOSS για κορίτσια σαν κι εκείνη: αουτσάιντερ που αναζητούν τον δρόμο προς την επιτυχία, ακόμα κι αν σ’ αυτόν τον δρόμο φυσάει λυσσασμένα και είναι γεμάτος επικριτές…”

Μπορεί να είσαι αουτσάιντερ, μπορεί και να έχεις ήδη πετύχει. Αποφασίζεις όμως να το διαβάσεις. Για πολλούς λόγους. Γιατί είναι σύγχρονο, αισθητικά διαφορετικό από τα περισσότερα βιβλία και το μάτι σου πιάνει λέξεις που ξέρεις ότι θα μιλήσει σε σημερινή γλώσσα, ένα “παλιοκόριτσι” που πολύ θα ήθελες να πιεις ένα ποτό μαζί της και να μιλήσετε για ρούχα.

«H μαγκιά της Αμορούζο στο #GIRLBOSS είναι μεταδοτική».
– Fortune

«Αντί να γράψει ένα εγχειρίδιο με οδηγίες για εύκολο κέρδος ή με επιχειρηματικές συμβουλές, η Αμορούζο μας δείχνει πώς να παίζουμε στα όριά μας, πώς να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και πότε πρέπει να σπάμε τους παραδοσιακούς κανόνες».
– Vanity Fair

«Όταν έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο, ήμουν προετοιμασμένος για μια γερή δόση από κλισέ. Αφού το διάβασα, όμως, κατάλαβα γιατί το #girlboss έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια posts του Instagram. Δεν είναι απλώς ένα βιβλίο με πιασάρικο τίτλο, είναι ένα κίνημα».
– Forbes

Το έπιασα κι εγώ λοιπόν στα χέρια μου…
Και από τις πρώτες σελίδες ένιωσα μια ένεση αδρεναλίνης. Η αυτοπεποίθησή μου πάτησε τα πόδια της στο πάτωμα, όπως τα πατάς όταν θέλεις να ξεμουδιάσουν. Μερικές φορές χαμογέλασα, άλλες γέλασα. Ένιωσα ότι μου μιλάει μια γυναίκα που ζει στο σήμερα και μιλάει κανονικά. Δεν φοβάται τις λέξεις, δεν φοβάται γενικότερα.

Μιλάει στη δύναμη της γυναικείας σου φύσης, μπουστάρει το μεταβολισμό της ικανότητάς σου, σε κάνει να πιστέψεις στον εαυτό σου θέλεις δεν θέλεις και είναι αποφασισμένη να σε σηκώσει από τον καναπέ και να αρπάξεις τη ζωή σου από τα μαλλιά.

“Το μόνο που καπνίζω είναι ο ανταγωνισμός μου.” “Η ζωή είναι μικρή. Μην τεμπελιάζεις.” “#GIRLBOSS είναι εκείνη που έχει τον έλεγχο της ζωής της. Παίρνει αυτό που θέλει γιατί έχει δουλέψει για αυτό. Ως #GIRLBOSS, παίρνεις τον έλεγχο και αποδέχεσαι την ευθύνη. Είσαι μαχήτρια -ξέρεις πότε να πολεμάς και πότε να τα παρατήσεις…” “…Ξέρεις που πηγαίνεις, αλλά δεν βλάπτει να το διασκεδάσεις και λίγο στην πορεία. Εκτιμάς την τιμιότητα πιο πολύ από την τελειότητα. Κάνεις ερωτήσεις. Παίρνεις τη ζωή στα σοβάρα, αλλά όχι τον εαυτό σου.”

Φράσεις ξεπηδάνε γύρω μου. Ένα cocktail γυναικείου δυναμισμού και διασκέδασης. Μου μιλάει μια αποφασισμένη “σκύλα” που λίγο αργότερα θα πιεί τα ποτάκια της και θα γελάσετε μαζί. Είναι κανονική, αλλά αποτελεσματική σε αυτό που κάνει. Έγινε πλούσια. Γιατί ήταν αυθεντική. Και καθόλου, μα καθόλου δειλή. Είναι ευχάριστη, έχει στιλ, αλλά στη δουλειά της δεν χαρίζεται σε τίποτα και κανέναν. Είναι περιπετειώδης και έχει χιούμορ. Έχει την ελευθερία ενός αγοροκόριτσου και το σεξ απίλ μας αδίστακτης ντίβας. Τη συμπαθείς. Θέλεις να της μοιάσεις. Την μοιάζεις ήδη. Αυτό θέλει να σου πει.

“Δεν θέλω να θαυμάζεις, γιατί ο θαυμασμός δεν σε οδηγεί πουθενά. Την ενέργεια που θα δαπανήσεις εστιάζοντας στη ζωή κάποιου άλλου, καλύτερα να την ξοδέψεις δουλεύοντας για τη δική σου ζωή. Να είσαι μόνο το δικό σου είδωλο”. “Εγκατάλειψε οτιδήποτε στη ζωή σου και στις συνήθειές σου μπορεί να σε κρατά πίσω. Μάθε να δημιουργείς τις δικές σου ευκαιρίες. Να ξέρεις ότι δεν υπάρχει γραμμή τερματισμού, η τύχη ευνοεί την ανάληψη δράσης. Τρέξε όσο πιο γρήγορα μπορείς προς την εξαιρετική ζωή που πάντα ονειρευόσουν ή που ακόμα δεν είχες το χρόνο να ονειρευτείς. Και ετοιμάσου να το καταδιασκεδάσεις στην πορεία”.

Αυτό είναι. Αυτό είναι που σε κάνει να συνεχίσεις να διαβάζεις. Δεν βαριέσαι, δεν κουράζεσαι και νιώθεις κι εσύ ένα #GIRLBOSS! Ένα καλοντυμένο κορίτσι, που αγαπά το στιλ, δεν φοβάται τις σκατοδουλειές, έχει στοχό και τη δυναμική να τα καταφέρει. Μια γυναίκα που ξέρει ποιους κανόνες να ακολουθήσει και ποιους να σπάσει. Πότε να προφυλαχθεί και πότε να αφήσει την εκκεντρικότητά της ελεύθερη. Με μία λέξη, μια γυναίκα “έξυπνη”. Αυτό ακριβώς που είσαι κι εσύ, ε;

 

Το βιβλίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά (εκδ. Key Books) και σε περιμένει. Πανέτοιμο να κινητοποιήσει και τη δική σου γυναικεία δύναμη!

 

 

 

 

Read More

And More