Η πρώτη εντύπωση είναι που μετράει

Ψυχολόγοι συμφωνούν πως το μυαλό λειτουργεί σαν μια φωτογραφική μηχανή που σαρώνει βασικά στοιχεία του ανθρώπου που συναντάμε για πρώτη φορά. Το στοιχείο εκείνο που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις είναι το χαμόγελο. “Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιος χαμογελά ακόμη και αν αυτός βρίσκεται 30 μέτρα μακριά” αναφέρει ο καθηγητής ψυχολογίας Paul Ekman από το San Francisco.

Ένα χαμόγελο είναι το πρώτο θετικό στοιχείο που μπορεί κανείς να λάβει και στο οποίο δύσκολα θα αντισταθεί να ανταποκριθεί.

Τα τρία πρώτα δευτερόλεπτα αρκούν για να εντυπωθούν στο μυαλό σου τα χαρακτηριστικά της πρώτης εντύπωσης. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αναπτύξει την ικανότητα να κρίνει από τα πρώτα λεπτά αν ένα νέο πρόσωπο μπορεί να τον βλάψει ή να τον ωφελήσει.
Η έρευνα
Οι πρώτες εντυπώσεις βέβαια δεν είναι μόνο βιολογική διεργασία αλλά και κοινωνική. Όλοι μας τείνουμε να κρίνουμε τους γύρω μας με βάση κοινωνικά στερεότυπα. Το πανεπιστήμιο της Virginia έφτιαξε ένα έξυπνο ερωτηματολόγιο στο ίντερνετ, με το οποίο ζητούσε από τους συμμετέχοντες να αντιστοιχίσουν έννοιες όπως “νέος” και “ηλικιωμένος” με διαβαθμίσεις του καλού ή του κακού.

“Όταν έκανα το τεστ, φάνηκε πως είχα την τάση να ταυτίζω το “καλό” με τους λευκούς. Σοκαρίστηκα!”, αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Brian Nosek. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό λέγεται ασυνείδητη-διαγωγή. Ο κοινωνικός περίγυρος δημιουργεί σε κάθε άνθρωπο συγκεκριμένα στερεότυπα τα οποία, αν και δεν τα αντιλαμβάνεται, επηρεάζουν τις επιλογές του.

Όπως και να έχει, το μυαλό και τα βιώματα της ζωής σου θα σου δώσουν αστραπιαία τα στοιχεία εκείνα ώστε να νιώσεις σίγουρη πως ο γοητευτικός άνδρας που γνώρισες χθες σου ταιριάζει. Είτε θες να το αποκαλέσεις προαίσθημα, είτε βιολογική διεργασία του εγκεφάλου εμπιστέψου τα μηνύματα που σου στέλνει η πρώτη επαφή.

Read More

And More