Όταν η ζήλια… κάνει καλό!

Η ζήλια μπορεί να καταστρέψει μια σχέση. Μπορεί όμως, στη σωστή δόση, να κάνει και καλό. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τη ζήλια και τη χρησιμότητά της στη σχέση. Ο λόγος στην ειδικό…

Όλοι και όλες έχουμε ζηλέψει! Έχουμε αισθανθεί αυτό το έντονο συναίσθημα που είναι σαν να μας δαγκώνει την καρδιά! Τι είναι όμως η ζήλια; Η ζήλια είναι έμφυτο συναίσθημα, που μπορεί να διατηρήσει το δέσιμο στο ζευγάρι.

Ερευνητικά στοιχεία τη συνδέουν με συναισθήματα όπως ο θυμός, η λύπη, το άγχος, η απειλή, η προδοσία, η πίεση, η ανασφάλεια, η ντροπή, η απόρριψη. Άλλες έρευνες πάλι συσχετίζουν τη ζήλια με την αγάπη, την ευτυχία, το ξύπνημα της σεξουαλικής επιθυμίας και του πάθους.

Η ζήλια πράγματι εκφράζει το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό για τον σύντροφό μου, τη διάθεση να δείχνω ότι τον επιθυμώ, ότι τον θέλω, αλλά και ότι είμαι κι εγώ επιθυμητός από αυτόν. Η ζήλια μέσα στη σχέση δύο ανθρώπων αποτελεί μια καθοριστική παράμετρο αφύπνισης και ενδιαφέροντος, εκπέμποντας το μήνυμα “είσαι δικός μου και δεν θέλω να σε χάσω!”.

Ο θαυμασμός στα μάτια του συντρόφου μου και η πρόκληση του ενδιαφέροντός του με το να βλέπει ότι ο άνθρωπος που είναι μαζί του αρέσει και σε άλλους, κρατάει το ενδιαφέρον ενεργό. Η ανάγκη για αμφισβήτηση και αμφιβολία, προκειμένου να μην επαναπαυτούμε στη σχέση, φαίνεται να είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Πράγματι, η ζήλια είναι ένα χρήσιμο όπλο για αυτόν που ξέρει να τη χρησιμοποιεί, σκοτώνοντας τη μονοτονία και τη ρουτίνα.

Για όλα αυτά λοιπόν, η ζήλια κάνει καλό, μας κινητοποιεί, μας αφυπνίζει, μας ξυπνάει τον σεξουαλικό πόθο, μας ανανεώνει!

Read More

And More