Τι περνάει συνήθως από το ανδρικό μυαλό όταν η γυναίκα παρουσιάζει ένα σεξουαλικό πρόβλημα;

Καταρχάς, όταν κάποιο πρόβλημα μας χτυπάει την πόρτα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό και να βοηθηθούμε. Ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για πρόβλημα σεξουαλικής φύσεως. Τι περνάει όμως από το αντρικό μυαλό όταν η σύντροφός τους αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα; Και ποια είναι η σωστή αντίδραση; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τους τύπους αντρών και για τις διαφορετικές αντιδράσεις τους…

Μα πολύ απλά και εκείνος αναρωτιέται, όπως και εσύ, γιατί συμβαίνει αυτό. Στην προσπάθειά του να το εξηγήσει πολλές φορές μπορεί να το χρεώσει στον εαυτό του. Για παράδειγμα, αν δεν έχεις ερωτική επιθυμία μπορεί να σκεφτεί πως δεν σου αρέσει, ότι δεν τον θέλεις σεξουαλικά ή και ως άνδρα. Αν δυσκολεύεσαι να διεγερθείς, ίσως φταίει εκείνος γιατί “δεν ξέρει πώς να σε ανάψει”. Αν δεν μπορείς να κορυφώσεις οργασμικά, νιώθει ο ίδιος υπεύθυνος γεμίζοντας ενοχές και αμφιβολίες ως προς τον σεξουαλικό του ρόλο και τον ανδρισμό του που δεν είναι ικανός να σε κάνει “να ολοκληρώσεις”. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις του δεν είναι άλλα από αυτά που και εσύ θα μπορούσες να νιώσεις στην αντίστοιχη περίπτωση!

Ένας άλλος τύπος άνδρα εγκλωβίζεται στην αίσθηση ανεπάρκειας και στις αμφιβολίες για το αν και πόσο μπορεί να σου προσφέρει την ηδονή μέσα από την ερωτική επαφή. Όσο πιο έντονη νιώθει την ανεπάρκεια, επίσης αν του έχει συμβεί με κάποιαν άλλη ερωτική σύντροφο στο παρελθόν, τόσο πιο αδύναμος και διστακτικός αισθάνεται στο να σε προσεγγίσει και να μιλήσετε για αυτό. Μάλιστα, κάποιες φορές ίσως προσπαθήσει να “δοκιμάσει” με διαφορετική σύντροφο το σεξ, μόνο και μόνο για να δει αν είναι ακόμη επιθυμητός και αν μπορεί να κάνει μία γυναίκα να νιώσει όμορφα στην ερωτική επαφή μαζί του.

Υπάρχει βέβαια και ο τύπος άνδρα που θα συμπεριφερθεί με αδιαφορία ως προς τη σεξουαλική δυσλειτουργία σου, πιστεύοντας πως δεν ευθύνεται ο ίδιος ή ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται να το συζητήσετε αφήνοντας το πρόβλημα να διαιωνίζεται και κάποιες φορές να μεγαλώνει.

Υπάρχει και ο τύπος άνδρα που θα θυμώσει, θα ασκήσει κριτική και θα σε χρεώσει. Ίσως θεωρήσει πως είναι εξολοκλήρου δική σου η ευθύνη για την εμφάνιση του προβλήματος, χωρίς να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί μήπως και εκείνος τελικά έχει συμβάλλει στην εμφάνισή του ή αν είναι χρήσιμος ή απαραίτητος στο να αντιμετωπιστεί. Αποτέλεσμα, η δημιουργία εντάσεων και συγκρούσεων που μπορεί να σας απομακρύνει συναισθηματικά, εφόσον αντί να είστε ενωμένοι, κατηγορείτε ο ένας τον άλλον!

Ακόμα, υπάρχει και εκείνος ο τύπος άνδρα που προτιμά να κλειστεί στον εαυτό του και να βρει λύση μόνος του μέσα στο μυαλό του, εφόσον ντρέπεται και νιώθει αμήχανα και άβολα να μιλήσει για αυτό. Και βέβαια, καταλαβαίνεις πως ο τρόπος αυτός καθρεφτίζεται και σε εσένα που “κουβαλάς” το πρόβλημα και σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου φτάνετε στο σημείο να απομακρύνεστε όλο και περισσότερο, κουκουλώνοντας και θάβοντας το πρόβλημα “κάτω από το χαλί”.

Ευτυχώς όμως, υπάρχει και ο τύπος άνδρα που θα διεκδικήσει τη σεξουαλική ζωή μαζί σου και όσο και να αποφεύγεις εσύ να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, εκείνος είναι δίπλα σου και σε προτρέπει μέσα από τη δική του θετική στάση, την κατανόηση και τη στήριξη, να σε ενεργοποιήσει αναζητώντας τη λύση…

 

Read More

And More