A Hashtag For A Meal: Βάλε φρένο στη σπατάλη φαγητού… μαγειρεύοντας!

Χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται προς έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής. Ανάμεσα στις νέες συνήθειες που εγώ προσπαθώ να εντάξω στην καθημερινότητά μου είναι ο περιορισμός της αλόγιστης σπατάλης τροφίμων. Το λεγόμενο food waste. Η ατάκα «δεν έχω τίποτα να φάω» έχει ξεγλιστρήσει πολλές φορές από τα χείλη μου, παρόλο που την ίδια στιγμή το ψυγείο είναι αρκετά φορτωμένο. Έχω παρατηρήσει πως είναι πολλοί εκείνοι που παίρνουν από το σουπερμάρκετ πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που χρειάζονται στην πραγματικότητα. Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Φόρτωνα το καλάθι μου με ένα σωρό προϊόντα που δεν προλάβαινα να καταναλώσω, με αποτέλεσμα να χαλάνε και να χρειάζεται να τα πετάξω. Τι σπατάλη… Πλέον προσπαθώ να βελτιώσω αυτή την κακή μου «συνήθεια». Σε αυτό βοήθησε και η Geisha, η οποία τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σπατάλη τροφίμων, μοιράζοντας πολύτιμες και πανέξυπνες συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα leftovers μας. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Geisha Τόνος (@geisha_tuna)

Το 2022 η Geisha, ενσωματώθηκε στην ομάδα της “Συμμαχίας” για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, με στόχο να συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα. Λίγο πριν κλείσει το 2023, Χριστούγεννα, η ομάδα της Geisha βγήκε στους δρόμους της Αθήνας και ζήτησε από το ευρύ κοινό να μοιραστεί την ευχή του για το νέο έτος. Οι ευχές που συγκεντρώθηκαν ήταν 8.640 στον αριθμό και μετατράπηκαν σε 8.640 γεύματα αγάπης. Τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν αυτή την ενέργεια, θα κατέληγαν στα σκουπίδια σε άλλη περίπτωση, λόγω της μικρής διάρκειας ζωής τους.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Geisha Τόνος (@geisha_tuna)

Το 2024 η Geisha δεν επαναπαύεται. Συνεχίζει να δίνει τη μάχη της. Αυτή τη φορά, η νέα της ενέργεια κατά του food waste φέρει τον τίτλο A Hashtag For A Meal. Τι ζητάει τώρα από το κοινό η Geisha; Κάτι τόσο απλό. Τόσο εύκολο. Τίποτα που θα σε βγάλει από τη βολή σου. Τίποτα που θα σε παιδέψει, που θα σε δυσκολέψει. Να ρίξεις μια ματιά στα leftovers που κρύβονται στο ψυγείο σου. Να σκεφτείς λίγο out of the box και να φτιάξεις μια δημιουργική συνταγή με τόνο Geisha και όλα εκείνα μέσα στην κουζίνα σου που φωνάζουν πως πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα. Λίγη φαντασία χρειάζεται μόνο. Φωτογράφισε το πιάτο, ανέβασέ το στα social media account σου χρησιμοποιώντας το hashatag #ahashtagforameal, και φυσικά μην ξεχάσεις να κάνεις tag την @geisha_tuna. Και είσαι έτοιμη. Η συμμετοχή σου είναι έγκυρη και θα μεταμορφωθεί σε ένα γεύμα για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Geisha Τόνος (@geisha_tuna)

Θα έχεις προσφέρει, θα έχεις βοηθήσει κάποιον που έχει πραγματικά ανάγκη, από την άνεση του σπιτιού σου. Απλώς μαγειρεύοντας ένα γευστικό πιάτο, για να φας το βραδάκι χουχουλιάζοντας στον καναπέ, για να μοιραστείς με τον αγαπημένο σου όταν επιστρέψετε από το γραφείο, για να ευχαριστήσεις την κολλητή σου που ήρθε σπίτι πεινασμένη. Άλλωστε, ο τόνος Geisha σε νερό και λάδι είναι τόσο λαχταριστός.

Πεντανόστιμος, και την ίδια στιγμή εξαιρετικά θρεπτικός, αφού περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ΩΜΕΓΑ3. Ιδανική επιλογή και για όσους γυμνάζονται ή προσέχουν τη διατροφή τους. Και για να σου το αποδείξω, παρακάτω θα βρεις μια αγαπημένη μου συνταγή με τόνο Geisha, ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό σνακ που τρώω συχνά πυκνά στο γραφείο. Άντλησε έμπνευση από την αγαπημένη μου συνταγή, ρίξε και μια ματιά στα leftovers του ψυγείου σου και ξεκίνα τις μαγειρικές. Είναι για καλό σκοπό!

Ένα λαχταριστό σάντουιτς με τόνο Geisha: Πλούσια γεύση, χαμηλά λιπαρά, το τέλειο snack για το γραφείο!

Υλικά: – 3  φέτες ψωμί ολικής άλεσης -160γρ. τόνου Geisha σε λάδι -1 αβοκάντο -1 αγγούρι -1/2 κόκκινη πιπεριά – 1κ.γ από το λάδι του τόνου
-χυμός από 1/2 λάιμ -αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Λιώνουμε το αβοκάντο καλά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε τον χυμό από λάιμ, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Ψιλοκόβουμε την πιπεριά μας σε κυβάκια, ενώ τα αγγουράκια μας σε λωρίδες και έπειτα ρολάκια.
  • Απλώνουμε το μείγμα από το αβοκάντο στο ψωμί και δημιουργούμε στρώσεις.
  • Στην πρώτη στρώση τοποθετούμε στη βάση του ψωμιού το αβοκάντο, λίγες κόκκινες πιπεριές, το αγγουράκι και μισή ποσότητα από τον τόνο Geisha.
  • Στη δεύτερη στρώση, απλώνουμε το υπόλοιπο αβοκάντο, τις πιπεριές και τον τόνο μας.
  • Κλείνουμε με μια φέτα ψωμί και απολαμβάνουμε.