Καταΐφι με καρύδι και φυστίκι Αιγίνης

1 Ώρα και 30 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
1
Mερίδες

Ένα γλυκό από το παρελθόν… τότε που τα καφενεία της επαρχίας δεν είχαν ακόμη εντρυφήσει στα cheesecake και τα σουφλέ σοκολάτας. Αν με ρωτάς, η μυρωδιά του καλού βούτυρου που ψήνεται μαζί με το γλυκό ταψιού είναι από τις αγαπημένες των παιδικών μου χρόνων. Καταΐφι ή κανταΐφι λοιπόν…

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι καρύδι χοντροτριμμένο
  • 1 φλιτζάνι φυστίκι Αιγίνης
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 πακέτο φύλλο καταΐφι
  • 2 φλτιζάνια φρέσκο πρόβειο/αιγοπρόβειο βούτυρο λιωμένο
  • Για το σιρόπι: 1 κιλό ζάχαρη
  • 5 ποτήρια νερό
  • Τη φλούδα από 1 λεμόνι
  • Λίγα γαρίφαλλα
  • Κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.σ. γλυκόζη
  • 1/2 κιλο παγωτό καϊμάκι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ανάμειξε τα καρύδια με τα φυστίκια και φρόντισε να είναι χοντροκομμένα. Βάλε σε μια λεκάνη με τη ζάχαρη, το αυγό και την κανέλα και ζύμωσε
  • Ράντισε τις παλάμες σου με το λιωμένο βούτυρο και πέρασε ανάμεσα στο καταΐφι να ανοίξει. Τράβηξε λωρίδες τόσο παχιές όσο χρειάζεται για ένα κομμάτι καταΐφι
  • Βάλε 1 κ.σ. γεμάτη από τη γέμιση στη μία άκρη και τύλιξε σφιχτά, μαζεύοντας τις άκρες μέσα στο ρολάκι για να μην ανοίξει. Κάνε το ίδιο με όλο το φύλλο
  • Στρώσε τα καταΐφια σε ένα ταψάκι στριμωγμένα το ένα με το άλλο και περίχυσε με το βούτυρο που έχεις λιώσει καλά (χωρίς όμως να το κάψεις)
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC να πάρουν ωραίο χρώμα για 20-30 λεπτά
  • Στο μεταξύ ετοίμασε το σιρόπι. Πρέπει να σιροπιάσεις όσο είναι ζεστό, τόσο το σιρόπι, όσο και τα γλυκά σου. Βάλε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και ανακάτεψε να λιώσει η ζάχαρη
  • Άφησε το μείγμα να ενωθεί και να πάρει άρωμα και χρώμα για 5-6 λεπτα. Απόσυρε από τη φωτιά
  • Βγάλε το ταψί από το φούρνο και περίχυσε με το σιρόπι όσο είναι ζεστό. Άφησε να τραβήξει το σιρόπι και σέρβιρε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι

Tip

Δοκίμασε να σκεπάσεις με μια πετσέτα το ταψί αφού σιροπιάσεις. Θα βοηθήσει το σιρόπι να τραβήξει

Read More

And More