Κέικ λεμονιού

1 ώρα 30΄
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει ένα λαχταριστό κέικ με λεμόνι και πλούσια κρέμα για να μυρίσει το σπίτι σου!

Συστατικά

  • Για τη γέμιση
  • 8 λεμόνια
  • 100 γρ. κόρν φλάουερ
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 6 κρόκους
  • 350 γρ. νερό
  • Για το κέικ
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 6 αυγά
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 6 λεμόνια
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 280 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. ρούμι ή κονιάκ
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Για το γλάσο
  • χυμό από 1 1/2 – 2 λεμόνια
  • 200 γρ. άχνη

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Για τη γέμιση: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη, τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  • Παίρνουμε το ξυσμα από τα 6 λεμόνια και στύβουμε και τα 8 (ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλουμε, βάζουμε περισσότερο χυμό στη γέμιση).
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ.
  • Επειτα ρίχνουμε το μείγμα από το μπολ μέσα στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα ( δοκιμάζοντάς το να μην καταλαβαίνουμε το αλεύρι).
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μετά ρίχνουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να απορροφηθεί.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ορθογώνιο σκεύος το απλώνουμε και τοποθετούμε μεμβράνη από πάνω (ακουμπώντας πάνω στο μείγμα για να μην κάνει πέτσα) και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει.
  • Για το κέικ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα από τα 6 λεμόνια , τα 6 αυγά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και προσθέτουμε την κρέμα.
  • Επειτα ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το μισό κονιάκ. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι και στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο.
  • Αλευροβουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ 35×12 εκ. και ψήνουμε στο φούρνο για 35-50 λεπτά.
  • Οταν ψηθεί αφήνουμε για 5-10 λεπτά, αφαιρούμε από τη φόρμα και βάζουμε το κέικ σε μία σχάρα να κρυώσει τελείως.
  • Στη συνέχεια μουσκεύουμε το κέικ με το υπόλοιπο αλκοόλ.
  • Αφαιρούμε την κρέμα από το ψυγείο και τη ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Τη χτυπάμε με το σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Βάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  • Κόβουμε σε κάθετες φέτες το κέικ και από πάνω βάζουμε την κρέμα λεμονιού και σερβίρουμε με ξύσμα λεμονιού.

Tip

Εάν δεν θέλεις την κρέμα μπορείς να φτιάξεις μόνο το κέικ και απλώς να το γλασάρεις με το γλάσο ή ακόμη και χωρίς αυτό είναι εξίσου μυρωδάτο!

Read More

And More