Μπορώ να κάνω δίαιτα και να τρώω γλυκά; Φυσικά…

Τι γίνεται με τα γλυκά τελικά; Υπάρχει τρόπος να τα εντάξεις στην δίαιτά σου χωρίς να ρισκάρεις την αποτελεσματικότητά της;

“Στη σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί «κακό» ή «παχυντικό» από μόνο του! Επιπλέον, τα γλυκά μπορούν να αποτελούν μέρος της διατροφής τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η ποσότητα όσο και η συχνότητα κατανάλωσης” σημειώνει ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηογράκης.

ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ;

Είναι γνωστό πως τα γλυκά αποδίδουν υψηλές θερμίδες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Έτσι, η κατανάλωση γλυκών σε μεγάλες ποσότητες συνδέεται με την πρόκληση παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη κυρίως λόγω των κορεσμένων λιπαρών. Από την άλλη όμως και η αποχή από την κατανάλωση γλυκών, ιδιαίτερα από τα άτομα που «τα έχουν ανάγκη», συνδέεται με φαινόμενα διαταραχών διατροφής όπως είναι η βουλιμία. Επομένως, μία σημαντική ενέργεια είναι να επιλέγονται οι καλύτερες «προτάσεις» γλυκών και επιδορπίων. Με τον όρο αυτό εννοούνται οι επιλογές γλυκών με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.
Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλει η βιομηχανία τροφίμων παρέχοντας στην αγορά σειρές επιδορπίων χωρίς ζάχαρη, οι οποίες περιέχουν γλυκαντικά (π.χ. σουκραλόζη), τα οποία είναι πολύ πιο γλυκά από τη ζάχαρη, αλλά με πολύ λιγότερες θερμίδες.
Έτσι, τα επιδόρπια αυτά διαθέτουν σημαντικά χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συμβατικά, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για αυτούς που ακολουθούν μία δίαιτα αδυνατίσματος και ταυτόχρονα επιθυμούν να απολαμβάνουν το γλυκό τους. Επιπλέον, άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή αυτά που παρουσιάζουν διαταραγμένο μεταβολισμό γλυκόζης (ινσουλινοαντίσταση ή δυσανοχή στη γλυκόζη), μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τη συγκεκριμένη καινοτομία της βιομηχανίας τροφίμων. Ο λόγος είναι πως οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται στα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη δεν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Τα επιδόρπια αυτά περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες διευκολύνουν αφ΄ ενός την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και αφ΄ ετέρου συμβάλλουν στην αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Με απλά λόγια ο συνδυασμός των «μη θερμιδογόνων» γλυκαντικών με τις φυτικές ίνες αποδίδει ένα προϊόν χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κατάλληλο ιδίως για άτομα που προσέχουν το σάκχαρό τους αλλά και γι’ αυτά που επιθυμούν τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του σωματικού τους βάρους.
Με τις νέες προτάσεις της βιομηχανίας τροφίμων οι «τύψεις» που συνοδεύουν την επιθυμία για γλυκό αποτελούν παρελθόν! Οι προτάσεις αυτές μπορούν άνετα να εντάσσονται στα πλαίσια ενός ευρύτερα υγιεινού διαιτολογίου αλλά και τρόπου ζωής, ο οποίος θα πρέπει να συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη σωστή διατροφή.

ΤΙ ΓΛΥΚΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ;

Το TLIFE ανακάλυψε για εσένα έξυπνες συνταγές γλυκών απολαύσεων χωρίς ζάχαρη και με χαμηλά λιπαρά. Κάνε κλικ επάνω στην συνταγή και δες πως θα την ετοιμάσεις. Εκτύπωσε την στον υπολογιστή σου και βάλτη στο αρχείο με τις αγαπημένες σου συνταγές από το TLIFE. Δες τι συνταγές κάνοντας κλικ εδώ!

Read More

And More