Strudel με μήλο

4 'Ωρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Αν και το όνομά του σε ταξιδεύει στην παγωμένη Αυστρία, το strudel είναι ο μακρινός εξάδρφος του μπακλαβά και έχει τις ρίζες του στην Βυζαντική Αυτοκρατορία. Αρκεί όμως το μάθημα ιστορίας. Πάμε για μάθημα μαγειρικής… studel με μήλο!

Συστατικά

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 του κ.γ. αλάτι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml. χλιαρό νερό
  • Γέμιση – 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. φρυγανιά
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 4 κ.σ. ρούμι
  • 5-6 μεγάλα πράσινα μήλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1-2 κ.γ. ξίσμα λεμονιού
  • 4 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • Λιωμένο βούτυρο για το ψήσιμο (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
  • Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Για τη ζύμη: Βάλε το αλεύρι σε ένα μπολ με το αλάτι και το νερό
  • Στη συνέχεια πρόσθεσε το ελαιόλαδο και ανακάτεψε με ένα πιρούνι να ενσωματωθούν τα υλικά και να μπορείς να το δουλέψεις με τα χέρια
  • Ζύμωσε τη ζύμη να γίνει απαλή και γυαλιστερή, χωρίς να κολλάει. Περίπου 5 λεπτά
  • Αν χρειαστεί να βάλεις περισσότερο αλεύρι, πρόσθεσε 1 κ.γ. κάθε φορά. Κάνε τη ζύμη μαι μπάλα και, άλειψε με λίγο ελαιόλαδοκαι άφησέ τη στο μπολ σκεπασμένη για 1 ώρα
  • Για τη γέμιση ζέστανε το βούτυρο και πρόσθεσε την τριμμένη φρυγανιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει το μείγμα καστανό χρώμα. Άφησε στην άκρη να κρυώσει
  • Εν τω μεταξύ πρόσθεσε τις σταφίδες στο ρούμι και καθάρισε τα μήλα
  • Ξεφλούδισέ τα και κόψε σε μικρά κομματάκια. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, το χυμό και το ξίσμα λεμονιού, την κανέλα και ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί
  • Πάρε τη ζύμη και άνοιξέ την σε αλευρωμένη επιφάνεια να γίνει ένα χοντρό φύλλο
  • Στη συνέχεια αλεύρωσε ελαφρά μια πετσέτα και σκέπασε τη ζύμη. Κράτησε και τις δύο άκρες και αναποδογύρισε τη ζύμη επάνω στην πετσέτα
  • Τώρα ξεκίνα να απλώνεις τη ζύμη ώστε να λεπτύνει αρκετά και να αρχίσει να δείχνει σχεδόν διάφανη σε κάποια σημεία
  • Βουτύρωσε όλη την επιφάνεια της ζύμης με το λιωμένο βούτυρο
  • Άπλωσε το μείγμα της τριμμένης φρυγανιάς ομοιόμορφα στα 2/3 της ζύμης. Στράγγιξε τα μήλα από τους χυμούς και άπλωσέ τα στο υπόλοιπο μέρος της ζύμης
  • Με τη βοήθεια της πετσέτας τύλιξε την μία άκρη της ζύμης επάνω από τη γέμιση. Βουτύρωσε και πάλι την πάνω πλευρά της ζύμης.
  • Τύλιξε τις άκρες της ζύμης σαν φάκελο και ξαναδίπλωσε ώστε να κάνεις ένα ρολό κλείνοντας μέσα του τη γέμιση
  • Γύρισε το strudel στο ταψί και ψήσε στους 200oC για 40-50 λεπτά
  • Βγάλε από το φούρνο και βουτύρωσε αμέσως την επιφάνεια, ραντίζοντας με τη ζάχαρη άχνη όσο είναι ακόμη ζεστό
  • Μετάφε σε μια πιατέλα και σέρβιρε σε κομμάτια μαζί με κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια

Tip

Μαθήματα ζαζαροπλαστικής... ξεκίνα από τα βασικά! Κάνε κλικ εδώ

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164