Το σουφλέ της Julia Child

1 ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Η Julia Child-για τους μη γνώστες-είναι κάτι σαν τον αμερικάνικο Τσελεμεντέ. Βέβαια η Μέριλ Στριπ την έκανε γνωστή ανά τον κόσμο στην ταινία Julie&Julia αλλά όσοι γνωρίζουν από μαγειρική σίγουρα έχουν εκτιμήσει τις συνταγές και τα τσιτάτα της! Ιδού λοιπόν η συνταγή για ένα σουφλέ σοκολάτας, κλασικό, υπέροχο που μας έφερε η Washington Post!

Συστατικά

  • 200 γραμμ. καλής ποιότητας κουβερτούρα
  • 1/3 κούπας δυνατό καφέ
  • 1/3 κούπας αλεύρι
  • 2 κούπες γάλα
  • 3 κ.σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 κρόκους
  • 6 ασπράδια
  • μισή κούπα ζάχαρη
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
  • κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε τη σοκολάτα σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο να λιώσει μαζί με τον καφέ.
  • Βουτύρωσε μια μέτρια φόρμα για σουφλέ.
  • Τύλιξέ την με αλουμινόχαρτο, όπως τυλίγουμε τις γλάστρες και άφησε αρκετό αλουμινόχαρτο να εξέχει πάνω από το στόμιο της φόρμας.
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  • Σε μέτρια κατσαρόλα ανακάτεψε το αλεύρι με το γάλα και άφησε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Βγάλε από τη φωτιά και ρίξε το βούτυρο, το αλάτι, τη βανίλια και μετά έναν έναν τους κρόκους και στο τέλος τη λιωμένη σοκολάτα.
  • Σε ένα καθαρό μπολ χτύπα τα ασπράδια σε απαλή μαρέγκα, ρίχνοντας λίγη λίγη τη ζάχαρη καθώς τα χτυπάς.
  • Ρίξε το μίγμα της σοκολάτας πλευρικά στο μπολ με τη μαρέγκα και με γρήγορες αλλά απαλές κινήσεις ανακάτεψε το μίγμα.
  • Βάλε το μίγμα στη φόρμα.
  • Βάλε τη φόρμα στην κατώτερη θέση του φούρνου και χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς.
  • Σε 35 με 40 λεπτά το σουφλέ θα έχει φουσκώσει πάνω από τη φόρμα (γι’ αυτό και χρειάζεσαι το αλουμινόχαρτο).
  • Προσεκτικά σύρε τη σχάρα του φούρνου έξω και πασπάλισε το σουφλέ σου με μια κουταλιά σούπας άχνη.
  • Συνέχισε για λίγο ακόμη το ψήσιμο.
  • Σέρβιρε με έξτρα άχνη και κρέμα γάλακτος.

Tip


Read More

And More