Χασλαμάς από τις Σέρρες

1 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Μια παραδοασιακή γλυκιά λιχουδιά από την Βόρεια Ελλάδα. Είναι κάτι ανάλογο με το ρεβανί της Βέροιας… το έχουμε συναντήσει και στη Σαμοθράκη. Αφράτο γλύκισμα μελωμένο από υπέροχο σιροπάκι. Δοκίμασε να το συνοδεύσεις με παγωτό καϊμάκι!

Συστατικά

  • 5 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 1/3 του φλιτζανιού ψιλό σομογδάλι
  • 1 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 1/2 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο
  • Για το σιρόπι: 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 7-8 γαριφαλάκια ολόκληρα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ανάμειξε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και κοσκίνοσε καλά σε μια λεκάνη
  • Βάλε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα κατσαρολάκι και ρίξε λίγο, λίγο στο αλεύρι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα
  • Στη συνέχεια πρόσθεσε τη σόδα, διαλυμένη σε κονιάκ και ένα, ένα όλα τα υλικά εκτός από τα συστατικά για το σιρόπι
  • Ανάμειξε όλα τα υλικά στα χέρια σου ώσπου να πάρεις μια μαλακή ομοιόμορφη ζύμη
  • Στρώσε τη ζύμη σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί περίπου 25 εκατοστών και ίσιωσε την επιφάνειά του
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 35-45 λεπτά να ροδίσει καλά
  • Λίγο πριν βγάλεις το γλυκό από το φούρνο ετοίμασε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικα για 5 λεπτά
  • Περίχυσε το γλυκό όσο είναι ακόμη ζεστό και άφησε στην άκρη να πιει το σιρόπι
  • Κόψε σε κομματάκια και σέρβιρε. Μια καλή ιδέα είναι να σερβίρεις με λίγο γλυκό κουταλιού ή κρέμα γάλακτος

Tip

Είναι σημαντικό να σιροπιάζεις το γλυκό όσο είναι ζεστό, για να πιει όσο περισσότερο σιρόπι γίνεται.

Read More

And More