Καθαρά Δευτέρα: Μια λαχταριστή συνταγή -αξία ανεκτίμητη- που φέρνει κοντά την οικογένεια!

Η Καθαρά Δευτέρα είναι ένα πολύ ξεχωριστό τριήμερο για εμένα. Η οικογένειά μου ανέκαθεν ήταν μοιρασμένη στα δύο. Μισοί εδώ και μισοί εκεί. Μισοί στην Αθήνα και μισοί στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου είναι γεννημένος στη συμπρωτεύουσα, την οποία και αποχωρίστηκε στα 20something του. Οι γονείς του –η γιαγιά μου και ο παππούς μου– παρέμειναν εκεί.

Πάντα με ενοχλούσε που δεν ζούσα σε καθημερινή βάση τον παππού μου και τη γιαγιά μου, όπως τα υπόλοιπα παιδιά. Γύρναγαν σπίτι και τους έβρισκαν εκεί. Εμείς βρισκόμασταν σε γιορτές, αργίες, το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα. Και την Καθαρά Δευτέρα! Μοιράζαμε την απόσταση τότε, δίνοντας ραντεβού σε ένα εξοχικό σπίτι που έχουμε δίπλα στο κύμα σε ένα χωριό της Φθιώτιδας. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου την Καθαρά Δευτέρα την περνάγαμε εκεί. Εγώ, η αδερφή μου, οι γονείς μου, ο παππούς και η γιαγιά. Μαζί! Ένα long weekend συνώνυμο της φροντίδας, της αγκαλιάς, του γέλιου, της τρυφερότητας.

Θυμάμαι να φτιάχνουμε χαρταετό με τον παππού μου. Πάντα τσαπατσούλικος. Αλλά τον είχαμε φτιάξει παρέα και αυτό ήταν αρκετό. Κι έπειτα να προσπαθούμε για ώρες να τον απογειώσουμε, τις περισσότερες φορές χωρίς επιτυχία. Θυμάμαι να ξεκινάμε την ημέρα πίνοντας ελληνικό καφέ και τρώγοντας Μακεδονικό Χαλβά με ελιές –μια συνήθεια που μετράει δεκαετίες, αν σκεφτείς πως το έκανε ο παππούς μου από όταν ήταν μικρός. Να μαζευόμαστε στο μπαλκόνι και να λέμε ιστορίες για τότε που ο παππούς μου ήταν παιδί και όργωνε ξυπόλυτος τη γενέτειρά του, τη Σάμο, ή για τότε που γνώρισε τη γιαγιά μου. Να λέμε ιστορίες για την υπέροχη ζωή που έζησαν παρέα τα τελευταία 70 χρόνια. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να προσπαθεί να μας «παχύνει», μαγειρεύοντας τη μια λιχουδιά μετά την άλλη. Θυμάμαι να παίζουμε τάβλι (άσσος στο τάβλι ο παππούς μου). Να περπατάμε στην παραλία. Να καθόμαστε γύρω από το τραπέζι μεσημέρι-βράδυ, απολαμβάνοντας λαχταριστές συνταγές της Σαρακοστής, με Μακεδονικό Χαλβά και ταραμοσαλάτα.

Όταν ο παππούς μου έφυγε από τη ζωή –πλήρης ημερών, στα 92 του χρόνια παρακαλώ– τα πάντα άλλαξαν. Υποσχέθηκα πως θα κρατήσω ζωντανές τις Καθαρές μας Δευτέρες. Για εμένα. Για τη γιαγιά μου. Για τους γονείς μου. Και κάπως έτσι η ιστορία ξεκινά από την αρχή… Κάποιες αξίες όμως παραμένουν σταθερές: Οι ιστορίες της γιαγιάς, το σπίτι δίπλα στη θάλασσα, το «μοίρασμα», η φροντίδα, τα οικογενειακά τραπέζια, ο Μακεδονικός Χαλβάς. 

100 χρόνια μία είναι η γεύση που μας φέρνει κοντά!

Φέτος, ο Μακεδονικός Χαλβάς γιορτάζει 100 χρόνια ζωής. Ο ίδιος Μακεδονικός Χαλβάς που μεγάλωσε τον παππού μου, μεγάλωσε έπειτα τον μπαμπά μου. Μεγάλωσε εμένα και θα μεγαλώσει και τα παιδιά μου, μιας και θα συνεχίσει να «ολοκληρώνει» τα τραπέζια μας, να δίνει λαχταριστή επίγευση στην Καθαρά Δευτέρα μας, να φέρνει την οικογένεια κοντά. Όλα ξεκίνησαν το 1924, σε ένα μικρό εργαστήριο στην πλατεία Άθωνος, στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, 100 χρόνια μετά, με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, το όνομα και η ποιότητα του Μακεδονικού Χαλβά είναι πλέον γνωστά σε όλο τον κόσμο.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Makedonikos Halvas (@makedonikoshalvas)

Από το 1924 μέχρι και σήμερα, ο Μακεδονικός Χαλβάς παράγεται από εκλεκτό ταχίνι, φτιαγμένο από το πιο διαλεχτό σουσάμι, το οποίο αλέθεται σε παραδοσιακή μυλόπετρα από τη Μικρά Ασία. Η φυσική, σμιλευμένη πέτρα αλέθει τους σπόρους, αναδεικνύοντας τη γεύση και απελευθερώνοντας τα πλούσια αρώματά τους και έτσι παράγεται η πρώτη ύλη του Μακεδονικού Χαλβά, το Μακεδονικό Ταχίνι. Έμπειροι χαλβατζήδες ζυμώνουν τον Μακεδονικό Χαλβά στο χέρι, μεταφέροντας τη δυσεύρετη και ανεκτίμητη αυτή τέχνη από γενιά σε γενιά. Έτσι, όσα χρόνια κι αν περάσουν, η γεύση και η ποιότητα του Μακεδονικού Χαλβά παραμένουν όπως τις γνωρίσαμε από παιδιά.

Τι αλλάζει τότε; Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη «γέννησή» του, ο Μακεδονικός Χαλβάς αποφάσισε να ανανεώσει την εμφάνισή του! Με νέο λογότυπο και συσκευασίες, η φετινή Καθαρά Δευτέρα θα έχει εξαιρετικά φρέσκια όψη, αλλά την ίδια ακριβώς νοστιμιά! Ο Μακεδονικός Χαλβάς έχει και κοινωνική δράση και το αποδεικνύει κάθε χρόνο. Φέτος, αναλαμβάνει να στηρίξει πρώτος την ίδρυση του Κέντρου Διατροφής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο την προώθηση της υγιεινής,
ισορροπημένης Μεσογειακής διατροφής. Με την κίνηση αυτή, ο Μακεδονικός Χαλβάς συνεχίζει τη σταθερή στήριξή του σε δράσεις που ενημερώνουν και εκπαιδεύουν γύρω από τις σωστές διατροφικές συνήθειες, θέτοντας τη βάση για την ανάπτυξη και το μέλλον των παιδιών.

Μπες στο 100xroniamazi.gr για να μάθεις ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τα 100 χρόνια του Μακεδονικού Χαλβά και μην ξεχάσεις να απαντήσεις στις ερωτήσεις του quiz, για να κερδίσεις πλούσια δώρα!