Μουσακάς

2 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Είναι ίσως η πιο γνωστή λέξη στο εξωτερικό μαζί με το ώπα και άλλη μία που δεν μπορούμε να αναφέρουμε για λόγους ευπρέπειας! Εμείς ψάξαμε για την εκδοχή που δίνει στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Ηλία Μαμαλάκης και σου τη δίνουμε αυτούσια! Καλή όρεξη…

Συστατικά

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμά τους
  • 700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ
  • 3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 2 ποτήρια του νερού γάλα
  • 2 αβγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζάνι κασέρι ψιλοτριμμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Πλύνε τις μελιτζάνες, αφαίρεσε τα κοτσάνια και κόψε σε χοντρές φέτες πάχους 1 εκατοστού. Αλάτισε καλά και βάλε τις φέτες σε σουρωτήρι για μισή ώρα
  • Ξέπλυνε τις μελιτζάνες από το αλάτι και στίψε με το χέρι μία μια να φύγουν τα πολλά υγρά τους
  • Στέγνωσέ τες σε απορροφητικό χαρτί και ετοίμασε το τηγάνι με το ελαιόλαδοα για να τις τηγανίσεις μέχρι να πάρουν ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα
  • Ακούμπησέ τες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζέστανε το ελαιόλαδο και σόταρε το τριμμένο κρεμμυδάκι να γίνει διάφανο
  • Ρίξε τον κιμά και ανακάτεψε συνεχώς να καβουρδιστεί καλά
  • Σβήσε με το λευκό κρασί και άφησε το μείγμα να βγάλει τα υγρά του και να αποβάλει το αλκοόλ
  • Διάλυσε τον πελτέ σε λίγο νερό και πρόσθεσέ το στον κιμά
  • Βάλε και το φύλλο δάφνης, την κανέλα, το μπαχάρι και αλατοπιπέρωσε. Ανακάτεψε μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του και να στεγνώσει αρκετά
  • Ζέστανε το φρέσκο βούτυρο σε μια κατσαρόλα, πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτεψε ζωηρά να αναμειχθεί με το βούτυρο. Συνέχισε μέχρι να σκουρίνει
  • Στη συνέχεια πρόσθεσε το γάλα – που είναι ζεστό και όχι κρύο – και ανακάτευε συνεχώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ
  • Απόσυρε από τη φωτιά και πρόσθεσε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και αρκετό πιπέρι
  • Συμπλήρωσε και το κασέρι τριμένο και τα αυγά και ανακάτεψε γρήγορα να αναμειχθούν με την κρέμα σου. Άφησε τη μπεσαμέλ να σταθεί λίγη ώρα
  • Σε ένα ταψί άπλωσε μια στρώσει από τις μελιτζάνες, χωρίς να αφήνεις κενά
  • Από πάνω άδειασε τον κιμά και με μια σπάτουλα ίσιωσέ το 
  • Άπλωσε μια δεύτερη στρώση μελιτζάνες και περίχυσε με τη μπεσαμέλ
  • Βάλε το ταψί στο φούρνο για 1 ώρα να κάνει μια ωραία χρυσή κρούστα

Tip

Προβληματίζεσαι με το τηγάνισμα; Δες εδώ πως δεν θα τραβήξουν λάδι οι μελιτζάνες σου

Read More

And More