Ποια είναι τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε όλοι όταν φτιάχνουμε ριζότο;

Όλοι αγαπάμε το καλό ριζότο! Άλλωστε, πώς θα μπορούσε κάποιος να αντισταθεί σε αυτό το κρεμώδες και ταυτόχρονα τραγανό πιάτο με τις… χίλιες δυο διαφορετικές γευστικές νότες που προκαλούν απανωτές μικρές “εκρήξεις” απόλαυσης στο στόμα; Και ξέρεις κάτι; Πολλοί φοβόμαστε να το ετοιμάσουμε μόνοι μας, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αρκετά εύκολο στην παρασκευή του γεύμα, αρκεί να ακολουθήσουμε τους βασικούς κανόνες. Όπως, δηλαδή, συμβαίνει και με όλες τις συνταγές και τα ξεχωριστά βήματά τους!

Γι’ αυτό και παρακάτω θα δεις ποια είναι τα πέντε βασικά λάθη που κάνουμε συνήθως όταν προσπαθούμε να φτιάξουμε το αγαπημένο μας ριζότο, ώστε να τα αποφύγουμε την επόμενη φορά που θα δοκιμάσουμε να ετοιμάσουμε ένα μικρό “θαύμα” στην κουζίνα μας.

 

Λάθος No1: Προσπαθούμε να φτιάξουμε ριζότο με το λάθος ρύζι

Άλλο το ριζότο, άλλο το πιλάφι, άλλο το κριθαράκι και άλλο το σιτάρι. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να φτιάξεις ριζότο αν δεν έχεις το κατάλληλο ρύζι. Ούτε με jasmine, ούτε με basmati, ούτε με μαύρο ρύζι μπορείς να το ετοιμάσεις! Χρειάζεσαι πάντα τον σωστό τύπο, που θα χυλώσει εξωτερικά και θα παραμείνει τραγανό στο εσωτερικό του. Τα πιο διαδεδομένα για αυτή τη χρήση είναι τα: αρμπόριο, καρναρόλι, καρολίνα και εν μέρει το νυχάκι.

Λάθος No2: Χάνουμε χρόνο στην προετοιμασία

Κυκλοφορεί η φήμη πως το ριζότο είναι “μπελαλίδικο” και χρονοβόρο, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα το ριζότο μπορεί να μαγειρευτεί ακόμη και σε 15 λεπτά, αρκεί να έχεις συγκεντρωθεί και να φροντίσεις να έχεις κάνει τη σωστή και οργανωμένη προετοιμασία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχεις ψιλοκόψει όσα υλικά χρειάζεσαι, να έχεις μετρήσει τις δοσολογίες και να είναι τα πάντα στη σωστή θερμοκρασία.

Λάθος No3: Χρησιμοποιούμε κρύο ζωμό

Ριζότο χωρίς τον αντίστοιχο ζωμό δεν γίνεται. Και, ok, μάλλον καμία Ιταλίδα γιαγιά δεν ζέσταινε το ζωμό πριν το ρίξει λίγο-λίγο στο ριζότο της, όπως επίσης σίγουρα θα χρειαστεί να λερώσεις άλλο ένα δοχείο για την παρασκευή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να προσπερνάς αυτό το βήμα, όταν σου υπόσχεται σίγουρη επιτυχία και κυρίως γρήγορο μαγείρεμα!

Λάθος No4: Δεν καταλαβαίνουμε πότε το ριζότο είναι έτοιμο

Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να θεωρούν πως το ριζότο είναι έτοιμο μόνο μετά την απορρόφηση όλου του ζωμού. Ωστόσο, η σωστή κρίση έρχεται με τη δοκιμή της υφής του ρυζιού. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να είναι έτοιμο πριν χρησιμοποιήσεις όλη την ποσότητα του ζωμού ή να χρειαστεί να προσθέσεις και λίγο παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, μια απλή δοκιμή θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

Λάθος No5: Τσιγκουνευόμαστε το βούτυρο και το τυρί

Πέρα από το ιδανικό ρύζι, δύο είναι τα βασικά στοιχεία στα οποία το ριζότο οφείλει την κρεμώδη υφή του και την πικάντικη επίγευσή του: το βούτυρο στην πρώτη περίπτωση και η παρμεζάνα στη δεύτερη. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να χρησιμοποιήσει κανείς λιγότερη ποσότητα από εκείνη που απαιτεί η συνταγή και να ρισκάρει να καταστρέψει ένα ολόκληρο πιάτο;

⇒ Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα ξεκινήσεις τη δημιουργία ενός εκπληκτικού ριζότο, θυμήσου ποια είναι τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις και δώσε τον καλύτερό σου εαυτό!

Read More

And More