Tetrazzini με κοτόπουλο

1 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Αν και το όνομά του, όπως και τα υλικά του, θυμίζει ιταλική συνταγή, το λαχταριστό αυτό πιάτο είναι αμερικάνικο. Φυσικά δεν το έφτιαχνε η διάσημη Σοπράνο Luisa Tetrazzini, όμως σύμφωνα με το wikipedia πήρε το όνομά της εκεί στα 1900, όταν και το εμπνεύστηκε ο διάσημος σεφ Louis Paquet.

Συστατικά

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 στικ σέλερι κομμένο σε φέτες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 250 γρ. μανιτάρια σε φέτες (απλά άσπρα ή και ποικιλία της επιλογής σου)
  • ½ φλιτζάνι ξηρό σέρι
  • 2/3 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400ml ζωμό κοτόπουλο (ή νερό με κύβο)
  • 700 γρ. στήθος και μπούτι κοτόπουλο βρασμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 2 ¼ του φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
  • ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα
  • 1 κιλό ζυμαρικά μαλλιά αγγέλου (πολύ λεπτά σαν καταΐφι)
  • 1 φέτα ψωμί

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC
  • Λιώσε το βούτυρο σε σκεύος και πρόσθεσε το σέλερι, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και αλατοπιπέρωσε. Σόταρε τα υλικά σου να μαλακώσουν και σβήσε με το σέρι. Άφησε ένα λεπτάκι να φύγει το αλκοόλ.
  • Ξεκίνα σιγά, σιγά να προσθέτεις το αλεύρι (ιδανικά κοσκινισμένο) στα υλικά σου, ανακατεύοντας διαρκώς. Παράλληλα πρόσθετε λίγο, λίγο και το ζωμό κοτόπουλο χλιαρό (για να μην κόψει το βρασμό). Άφησε το μείγμα να βράσει και χαμήλωσε τη φωτιά. Άφησε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά για 5′ λεπτά ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα.
  • Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε την 1 ¾ του φλιτζανιού παρμεζάνα και το τυρί κρέμα, ανακατεύοντας με ένα σύρμα να λιώσουν.
  • Τέλος, πρόσθεσε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο και τα ζυμαρικά αφού τα βράσεις σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μοίρασε το μείγμα σε δύο ή ένα πυρέξ (το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος ταψιού κουζίνας).
  • Τρίψε το ψωμί σε ψίχουλα (μπορείς να το βάλεις και σε έναν επεξεργαστή για καλύτερο αποτέλεσμα) και ανάμειξε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Πασπάλισε το πυρέξ σου με το μείγμα.
  • Ψήσε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα το φαγητό. Σέρβιρε αφού κρυώσει ελαφρά.

Tip

Ετοίμασε το ζηλευτό αυτό πιάτο όταν βρεις χρόνο, σκέπασέ το με μεμβράνη και βάλε στην κατάψυξη πριν το ψήσεις στο φούρνο. Θα είναι έτοιμο σε μια δύσκολη στιγμή για εντυπωσιακό πρώτο πιάτο με φίλους.

Read More

And More