Συνταγή για πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα

2 ώρες και 10 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
6
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Αφράτη και βουτηγμένη σε φρέσκο σιρόπι, έτοιμη να την απολαύσεις – αφού πρώτα τη φτιάξεις!

Συστατικά

  • 1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κουτ. του γλυκού baking powder
  • 1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζάνι γάλα, με λίγα λιπαρά
  • 1 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 3 κουτ. της σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 3 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Τρίμμα από φρέσκο πορτοκάλι
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρέματος
  • 1/4 κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουτ. του γλυκού στέβια
  • Σπρέι μαγειρέματος
  • (για το σιρόπι): 700 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • Φλούδα ενός πορτοκαλιού, κομμένη

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις με ένα σύρμα το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα.
  • Κάνε μια τρύπα στο κέντρο του μείγματος και άφησέ το στην άκρη.
  • Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύεις με ένα σύρμα τη στέβια, το γάλα, το χυμό λεμονιού, τα καρύδια, το λάδι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά.
  • Προσθέτεις αυτό το μείγμα μέσα στο μπολ με το αλεύρι, στο εσωτερικό της τρύπας που έχεις δημιουργήσει.
  • Ανακατεύεις προσεκτικά τα δύο μείγματα χωρίς να σβολιάσει το αλεύρι.
  • Ψεκάζεις ένα ταψί ή μία φόρμα κέικ και περιχύνεις το μείγμα.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
  • Παράλληλα, ετοιμάζεις το σιρόπι. Βράζεις τα υλικά σου σε μία κατσαρόλα και ανακατεύεις με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτεις το χυμό ενός πορτοκαλιού, ανακατεύεις και τοποθετείς στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
  • Αφαιρείς την πίτα από το φούρνο, περιχύνεις το σιρόπι και την αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Απολαμβάνεις!

Read More