Ριγκατόνι Al Forno

1 Ώρα και 30 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Στα Ιταλικά al forno σημαίνει στο φούρνο! Βάλε τα ζυμαρικά σου στο φούρνο και απόλαυσε… με όλα τα απαραίτητα υλικά που κάνουν ένα πιάτο ζυμαρικών αξιολάτρευτο και το πλεονέκτημα πως στο φούρνο η μοτσαρέλα ενώνει σάλτσα και ριγκατόνι σε μια απολαυστική μπουκιά! 

Συστατικά

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ.γ. βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 120ml λευκό κρασί
  • 10-15 τοματάκια πόμοντόρο
  • 400ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 450 γρ. ριγκατόνι
  • 200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. μοτσαρέλλα σε χοντρά κομμάτια
  • 5 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ζέστανε λίο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος και σόταρε το κρεμμύδι να γυαλίσει. Πρόσθεσε στη συνέχεια και το σκόρδο
  • Αμέσως ρίξε τα ντοματάκια κομμένα στα τέσσερα και συνέχισε το σοτάρισμα να μαραθούν και να αφήσουν τα υγρά τους
  • Σβήσε με το κρασί και άφησε για 1 λεπτάκι να αποβάλει το αλκοόλ του. Πρόσθεσε και το χυμό ντομάτας, μισό ποτήρι νερό και αλατοπιπέρωσε
  • Χαμήλωσε τη φωτιά σκέπασε και άφησε να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Πρόσθεσε τα φρέσκα μυρωδικά σου 10 λεπτά πριν αποσύρεις από τη φωτιά
  • Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180oC
  • Βάλε σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό τα ριγκατόνι σου να βράσουν. Φρόντισε να τα σουρώσεις δύο λεπτα νωρίτερα από το χρόνο που σου δίνει η συσκευασία
  • Άπλωσε δύο καλές κουταλιές από τη σάλτσα σου σε ένα πυρίμαχο παραλληλόγραμμο σκεύος. Ρίξε τη μισή ποσότητα από τα ζυμαρικά σου και άπλωσε καλά
  • Από πάνω πρόσθεσε την υπόλοιπη σάλτσα και τώρα πασπάλισε με το μπέικον. Άπλωσε επίσης τα 3/4 της μοτσαρέλα και ρίξε τα υπόλοιπα ριγκατόνι
  • Πίεσε καλά τα ζυμαρικά να τραβήξουν σάλτσα στο εσωτερικότους. Ρίξε την υπόλοιπη μοτσαρέλα και πασπάλισε με την παρμεζάνα
  • Βάλε στο φούρνο και ψήσε για 15-20 λεπτα να λιώσουν καλά τα τυράκια και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα στα τοιχώματα
  • Σέρβιρε σε μερίδες. Μπορείς να πασπαλίσεις με έξτρα παρμεζάνα σε κάθε πιάτο

Tip

Έχε το νου σου στη σάλτσα. Πρέπει να σιγοβράσει αρκετά και αν δέσει για να μπορείς να την "στρώσεις" μετά στο πυρέξ!

Read More

And More