Ζυμαρικά με φρέσκιες σαρδέλες και μάραθο

50 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Μια κλασική παραδοσιακή μακαρονάδα με ολόφρεκη σαρδέλα και αρωματικό μάραθο. Η απόδειξη πως τα μικρά, πεντανόστιμα ψαράκια δεν τρώγοντα μόνο ψητά ή τηγανητά. Μπορούν να γίνουν η βάση για ένα υπέροχο πιάτο με ζυμαρικά. Pasta con le sarde λοιπόν, για να μυρίσει το σπίτι σου… Ιταλία!

Συστατικά

  • 1 πλούσιο ματσάκι μάραθο χοντροκομμένο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5-6 φιλέτα παστή αντζούγια σε λάδι
  • 1 κιλό φρέσκιες σαρδέλες καθαρισμένες, ξεκοκκαλισμένες και φιλεταρισμένες
  • 2 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 2 κ.γ. σταφίδες
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • Μερικούς στήμονες σαφράν-κρόκο Κοζάνης
  • 800γρ. (Λίγο λιγότερα από δύο πακέτα) bucatini (μακριά κυλινδρικά ζυμαρικά με τρύπα)
  • 2 κ.σ. ψίχα ψωμού τριμμένη
  • Αλάτι και πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Πρόσθεσε το μάραθο και βράσε για 20′ λεπτά. Κράτησε το νερό για τη συνέχεια
  • Στο μεταξύ ζέστανε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό και σόταρε το κρεμμύδι να γυαλίσει. Πρόσθεσε και τις αντζούγιες και σόταρε ελαφρά 3-4′ λεπτά σε μέτρια φωτιά
  • Πρόσθεσε στο τηγάνι τώρα τη μισή ποσότητα από τις φρέσκες σαρδέλες, τον πελτέ, δύο γεμάτες κουταλιές (με μεγάλη κουτάλα μαγειρικής) νερό από την κατσαρόλα όπου βράζει το μάραθο. Ανακάτεψε για μερικά λεπτά.
  • Συνέχισε προσθέτοντας τις σταφίδες, τον κρόκο Κοζάνης και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει για 15 λεπτά
  • Όταν το μάραθο είναι έτοιμο, στράγγιξε (κρατάμε είπαμε το νερό). Βάλε το μάραθο στο τηγάνι με τις σαρδέλες και πρόσθεσε λίγο ακόμη νεράκι ώστε να έχεις μια πηχτή σάλτσα. Τώρα πρόσθεσε τις υπόλοιπες φρέσκες σαρδέλες και συνέχισε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη. Μην σε ενοχλεί που σπάνε λίγο τα φιλέτα της σαρδέλας με το ανακάτεμα, πρέπει!
  • Βάλε το υπόλοιπο νερό του μάραθου να πάρει βράσει, αλάτισε και συμπλήρωσε με βραστό νερό αν χρειάζεται. Βράσε εκεί τα ζυμαρικά σου σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας.
  • Όσο ετοιμάζεις τα ζυμαρικά σου, φρυγάνισε το ψωμί σου σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο να πάρουν καφεκίτρινο χρώμα και να γίνουν τραγανά
  • Στράγγιξε τα ζυμαρικά και ανάμειξε με τη σάλτσα σου. Άφησε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά
  • Μοίρασε τα ζυμαρικά σου σε πιάτα και πασπάλισε με το φρυγανισμένο ψωμί

Tip


Read More

And More