Ενωμένοι θα το ξεπεράσουμε κι αυτό!

Fauci, Trump, Τσιόδρας, Μητσοτάκης, Αμερικανοί και Έλληνες. Δύο επιστήμονες και δυο ηγέτες που εκλήθησαν να δώσουν μια πρωτόγνωρη μάχη με την άγνωστη φονική απειλή για την ανθρωπότητα και δυο λαοί που καλούνταν να ακούσουν και να υπακούσουν. Τα αποτελέσματα σε αυτήν τη μάχη, γνωστά σε όλους. Μέχρι αυτήν την ώρα οι ΗΠΑ θρηνούν 45.356 θύματα και η λίστα των θανάτων μακραίνει…

Ο Anthony Stephen Fauci θεωρείται ευρέως ως μία από τις πλέον αξιόπιστες ιατρικές προσωπικότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κόσμο για τις μολυσματικές ασθένειες. Υπήρξε σύμβουλος όλων των Αμερικανών Προέδρων τα τελευταία 50 χρόνια από την εποχή του Ρήγκαν. Έχει κάνει σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις στον τομέα τόσο των ρευματικών νόσων όσο και για τον ιό HIV. Παλαιότερη φωτογραφία του (δημοσιευμένη στο NPR) να βγαίνει από νοσοκομείο αγκαλιά με θεραπευμένη ασθενή από τον ιό Έμπολα, μας θύμισε το δικό μας Σωτήρη Τσιόδρα, που έσπευσε να βρεθεί κοντά σε ασθενείς και πληγείσες περιοχές για να τους στηρίξει και να τους εμψυχώσει.

Και οι δύο συμβούλεψαν τους ηγέτες των δυο κρατών από πολύ νωρίς να πάρουν αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε αντίθεση με τον Τσιόδρα, ο Fauci δυστυχώς δεν εισακούστηκε. Ο Trump έβαλε την οικονομία της χώρας του και κυρίως την επανεκλογή του πάνω από τον άνθρωπο. Είχε την κλασσική αντίδραση των λαϊκιστών ηγετών. Έφταιγαν οι δημοσιογράφοι και τα “κακά media” (μήπως το έχετε κάπου ξαναδεί το έργο;), οι πολιτικοί του αντίπαλοι (αλίμονο!) και οι “σατανικοί” Κινέζοι (ο εξωγενής εχθρός συσπειρώνει).

Εμείς οι Έλληνες μείναμε ενωμένοι, μείναμε αλληλέγγυοι, μείναμε σπίτι! Ακούσαμε, πειθαρχήσαμε, κάναμε υπομονή.

Οι Αμερικάνοι διχάστηκαν. Και αυτός ο διχασμός είχε τη σφραγίδα του Trump. Καουμπόηδες με ιστορικές σημαίες του νότου, διαδηλωτές με πανό που ζητούσαν την “ελευθερία από την καραντίνα” και άλλοι φέροντες ακόμη και όπλα (!!!) ξεχύθηκαν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων με τις ευλογίες του Αμερικανού Προέδρου. Οι περισσότεροι είναι άλλωστε ψηφοφόροι του. Κι ο Trump παρατείνει μια καραντίνα, την οποία όπως έχει δηλώσει πολλές φορές, θέλει να λήξει!

Οι εικόνες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού να έρχονται αντιμέτωποι με τους διαδηλωτές, έκαναν το γύρω του κόσμου προκαλώντας θλίψη.

Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες, λόγω της βαθιάς οικονομική κρίσης ζήσαμε και στο πρόσφατο παρελθόν το διχασμό. Κι αν είναι να μάθουμε κάτι από την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε με την πανδημία είναι να μην αφήσουμε ποτέ κανέναν να μας διχάσει ξανά. Ενωμένοι είμαστε πάντα πιο δυνατοί! Ενωμένοι θα το ξεπεράσουμε κι αυτό…

Τατιάνα

 

And More