Μερικά tips για να φεύγει το άγχος!

Και από τη χαλάρωση των διακοπών βρίσκεσαι ξαφνικά στο απόλυτο άγχος. Καινούρια σεζόν, προετοιμασία εκπομπής, αρχίζουν τα σχολεία, οι ανάγκες των παιδιών είναι συγκεκριμένες και το στρες όχι απλά επιστρέφει δυναμικά, αλλά είναι τόσο έντονο που η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού ξεθωριάζει γρήγορα.

Το άγχος όμως κάνει κακό στην υγεία. Το λένε όλοι. Το ξέρουμε όλοι. Η ζωή όμως που κάνουμε είναι απόλυτα στρεσογόνα. Πριν λοιπόν αφήσεις να σε παρασύρει η καθημερινότητα, τώρα που είναι νωρίς ακόμα, τώρα που ακόμα μυρίζει μέσα σου διακοπές, βάλε ένα πρόγραμμα… μια ιεροτελεστία προστασίας του εαυτού σου από το στρες.

– Προσπάθησε να κοιμάσαι καλά. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία σου, για την ομορφιά σου, για την ψυχολογία σου. Κι αν είσαι από εκείνες που πάντα θέλουν να κοιμηθούν λίγο παραπάνω το πρωί, προσπάθησε να κοιμάσαι λίγο νωρίτερα το βράδυ.

– Άλλαξε τον ήχο από το ξυπνητήρι σου. Βάλε κάτι που σου αρέσει, ένα τραγούδι που σου φτιάχνει το κέφι.

– Φρόντισε ο χώρος που κοιμάσαι να είναι καθαρός, τακτοποιημένος και να μοσχοβολάει. Η λεβάντα να ξέρεις είναι χαλαρωτική και διώχνει λένε τις αρνητικές σκέψεις.

– Μια αγκαλιά είναι απολύτως αγχολυτική. Η επαφή με ανθρώπους που αγαπάς σε ηρεμεί, σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Μια σφιχτή αγκαλιά θα μειώσει τους παλμούς της καρδιάς σύμφωνα με έρευνες.

– Κάνε μια βόλτα στη φύση. Η φύση είναι η μεγαλύτερη εχθρός του στρες. Μύρισε τη θάλασσα, ξεκούρασε το βλέμμα σου στον ορίζοντα… Τα λουλούδια, τα δέντρα… Περπάτησε στην πιο κοντινή σου πλατεία. Θα καθαρίσει το μυαλό σου και η αισιοδοξία σου θα επιστρέψει.

– Όσο έχει ακόμα ήλιο απόλαυσέ τον. Έρευνες έδειξαν πως όσο περισσότερο εκτίθεσαι στο ηλιακό φως τόσο βιώνεις λιγότερα αρνητικά συναισθήματα. Εκμεταλλεύσου το φως της ημέρας λοιπόν, τα Σαββατοκύριακα, βγες στο μπαλκόνι σου, άνοιξε τις κουρτίνες του σπιτιού σου. Στόχος είναι να μπει φως! Ευτυχώς, στη χώρα που ζούμε το έχουμε σε αφθονία…

– Φέρε στο μυαλό σου όμορφες αναμνήσεις. Τη στιγμή που νιώθεις ότι το άγχος σε καταβάλει, κλείσε τα μάτια σου και ανακάλεσε στη μνήμη σου στιγμές ευτυχίας. Με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς. Ή μπορείς να ακούσεις ένα τραγούδι που σου θυμίζει ευτυχισμένες στιγμές ή να μυρίσεις ένα άρωμα που το έχεις συνδυάσει με κάτι όμορφο.

– Φυσικά και η γυμναστική είναι βασικό όπλο κατά του άγχους. Το ξέρεις καλά πως η άσκηση εκτονώνει, σκοτώνει το άγχος. Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση, τόσο περισσότερο μειώνει το στρες.

– Εισπνοή… εκπνοή! Η σωστή αναπνοή είναι το παν, αλλά συνήθως ξεχνάμε να την παρατηρούμε. Κι όμως παίζει τεράστιο ρόλο. Παρατήρησέ το! Όταν είσαι πολύ αγχωμένη αναπνέεις γρήγορα, δηλαδή εισπνέεις περισσότερο οξυγόνο από ό, τι χρειάζεσαι. Πρέπει να αναπνέεις αργά, σταθερά, χαλαρά. Χρησιμοποίησε το διάφραγμά σου. Όταν αναπνέεις να φουσκώνει το στομάχι σου, όχι το στήθος σου.

– Προσπάθησε όσο μπορείς να σκέφτεσαι θετικά. Προσπάθησε να μην σκέφτεσαι μόνο τα προβλήματα. Κάνε όμορφες σκέψεις, αισιόδοξες. Ονειρέψου…

– Μην αφήνεις το άγχος να σε καταβάλει. Κάνε κάτι για τον εαυτό σου, φρόντισε να του αφιερώσεις λίγο χρόνο για να διώξεις το στρες, έστω για μισή ωρίτσα μέσα στη μέρα. Γέμισε την μπανιέρα σου, βγες μια βόλτα, άναψε μερικά κεριά, μύρισε αιθέρια έλαια…

Το άγχος μας κάνει κακό. Πρέπει λοιπόν με μικρά καθημερινά τρικ να το καταπολεμήσεις. Αυτό κάνω κι εγώ… Όποτε μπορώ, όσο μπορώ.

Φιλιά,
Τατιάνα

And More