Οι κρυμμένοι θησαυροί της βιβλιοθήκης

Η απόλαυση που μου προσφέρει ένα καλό βιβλίο είναι ασύγκριτη! Διαβάζω συνήθως μυθιστορήματα. Αυτά που γίνονται best seller από το φανατικό γυναικείο, ονειροπόλο, συναισθηματικό κοινό.

Αγαπημένη μου στιγμή, το νυχτερινό διάβασμα στη βεράντα όταν όλο το σπίτι… κοιμάται. Ξαπλωμένη στον μπαμπού καναπέ μου, με την αγαπημένη μου cotton κουβερτούλα να με προστατεύει από τη νυχτερινή δροσούλα …ρουφάω με λαχτάρα την κάθε σελίδα.

Το σαββατοκύριακο ξετρύπωσα από τη βιβλιοθήκη μου το αριστούργημα της Κολίν Μακ Κάλοου, “Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας”. Σίγουρα το θυμάστε γιατί έχει γίνει και σειρά στη μικρή οθόνη με τεράστια επιτυχία. Το βιβλίο αυτό σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες.

Είναι μια δυνατή, ρομαντική ιστορία μιας ασυνήθιστης οικογένειας, των Κλήρυ. Διαδραματίζεται στις αρχές του αιώνα μας. Ο Πάντυ Κλήρυ ένας φτωχός εργάτης μεταναστεύει μαζί με τη γυναίκα του Φιόνα και τα επτά παιδιά τους από τη Νέα Ζηλανδία στην Αυστραλία. Μένουν στο σπίτι του βοσκού που τους παραχωρεί η πανίσχυρη οικονομικά, δεσποτική και άκληρη, ηλικιωμένη αδελφή του, στη Ντρογκέντα, ένα απέραντο αγρόκτημα.

Οι κεντρικοί χαρακτήρες αυτής της συναρπαστικής ιστορίας είναι η Μέγκυ, η μοναδική κόρη των Κλήρυ και ο μόνος άντρας που θ’ αγαπήσει αληθινά στη ζωή της, ο εκθαμβωτικά ωραίος και φιλόδοξος ιερέας Ραλφ ντε Μπρικασσάρ.

Διαβάζοντας το βιβλίο συνειδητοποιώ πόσα άλματα έχουν γίνει σε σχέση με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, πόσο άρρωστα επιμένουν οι εκκλησίες στη αγαμία των υψηλόβαθμων στελεχών τους και στη συγκέντρωση πλούτου, αλλά και πόσο αναλλοίωτη παραμένει η δύναμη του έρωτα και της αγάπης στο πέρασμα των αιώνων.

Η μικρούλα Μέγκυ και η μητέρα της ήταν στην ουσία, άβουλα κτήματα των αντρών και συζύγων τους, που αποφάσιζαν για τα πάντα.

Ο σκοταδισμός και πουριτανισμός της εποχής έκαναν τη αθώα ηρωίδα να νομίζει ότι έχει καρκίνο και πεθαίνει για πολύ καιρό, μέχρι να μάθει από τον αγαπημένο της ιερέα (!) και όχι από τη μητέρα της ότι είχε περίοδο.

Μέχρι τα 23 της δεν ήξερε πως γίνονται τα παιδιά! Το διαπίστωσε με τον πιο σκληρό τρόπο την πρώτη άθλια νύχτα του γάμου της, που στην ουσία βιάστηκε από τον σύζυγό της.

Αλλά και ο ιερέας καλείται από το εκκλησιαστικό του καθήκον να “αρπάξει” μια τεράστια περιουσία για να ανελιχθεί στην εκκλησιαστική ιεραρχία (τι πρωτότυπο!) και πνίγει με σκληρότητα το πάθος του για τη Μέγκυ.

Όμως τη μοίρα μας δεν μπορούμε να την αποφύγουμε και ο νους μας δεν μπορεί πάντα να ορίσει την καρδιά.

Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από σας έχετε κρυμμένους θησαυρούς στη βιβλιοθήκη σας. Βιβλία που διαβάσατε πριν από χρόνια. Βιβλία -που όπως λένε- αν τα ανοίξεις χρόνια μετά έχουν άλλα πράγματα να σου δώσουν από αυτά που τότε σου έδωσαν. Είναι σαν να διαβάζεις ένα καινούριο βιβλίο, σαν μια νέα εμπειρία.

Είναι το πιο οικονομικό και όμορφο… ταξίδι για το καλοκαίρι.

Φιλιά σε όλους,

Τατιάνα

And More