Πώς θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Αυτός είναι ένας δύσκολος χειμώνας και πρέπει να φροντίζουμε για την υγεία μας. Τη δική μας, αλλά και της οικογένειάς μας. Η σωστή διατροφή ανέκαθεν ήταν ένας σύμμαχος για να ισχυροποιήσουμε τον οργανισμό μας. Οι βιταμίνες, τα στοιχεία που συγκεκριμένα τρόφιμα διαθέτουν μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας και καλό είναι να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας, στη λίστα με τα ψώνια μας, στη μαγειρική μας, στην καθημερινότητά μας.

Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά…

-Πορτοκάλια – Μανταρίνια: Αγαπημένα φρούτα του χειμώνα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και σελήνιο. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά τον οργανισμό να αμύνεται ενάντια στο κρυολόγημα και στις ιώσεις. Ένας φρεσκοστυμμένος χυμός το πρωί είναι ό,τι πρέπει. 

-Μέλι: Μην ξεχνάς το μέλι. Περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, περιέχει ένζυμα, μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, χλώριο, κάλιο που αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Προσθεσέ το στο τσάι σου, στο ψωμί, στο γιαούρτι. 

-Λεμόνι: Επίσης με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Μπορείς να προσθέτεις μερικές σταγόνες στο νερό σου, στα φαγητά σου φυσικά, στις σαλάτες. 

-Μαϊντανός: Ταιριάζει παντού και διαθέτει εξαιρετικά αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία. Ο φρέσκος χυμός του μαϊντανού φαίνεται ότι κάνει καλό στον πυρετό, το βήχα, τη γρίπη καθώς και στις παθήσεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

-Πιπεριές: Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και β-καροτένιο και βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνοντας έτσι άχρηστες ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

-Μανιτάρια: Ισχυρός σύμμαχος στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και υπέροχο υλικό για νόστιμες συνταγές. Αυξάνουν την παραγωγικότητα και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, εξουδετερώνουν τις περιβαλλοντικές τοξίνες, ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος και τη χοληστερόλη.

-Θαλασσινά: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ο οποίος βοηθάει στην προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

-Τζίντζερ: Κάποιοι λατρεύουν τη γεύση του, κάποιοι δεν το συμπαθούν καθόλου. Κάνει όμως τόσο καλό στον οργανισμό μας. 
Το τζίντζερ -φρέσκο ή αποξηραμένο- ενισχύει και την καύση των θερμίδων, προκαλώντας τους ιστούς να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. 

-Ελαιόλαδο: Εξαιρετικά υψηλής διατροφικής αξίας. Τρόφιμο απαραίτητο εξαιτίας του υψηλού περιεχομένου του σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε φαινολικές ενώσεις και σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η έλλειψη των οποίων μειώνει την άμυνα έναντι των ιών και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

-Μπρόκολο: Πλούσιο σε αντιοξειδωτική λουτεΐνη και σουλφοραφάνη που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Το μπρόκολο να ξέρετε επίσης ότι αποτελεί πλούσια πηγή β-καροτενίου, η οποία βοηθάει στην όραση. 

-Γιαούρτι: Μας προστατεύει από τα επιβλαβή βακτήρια διότι είναι πλούσιο σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την πέψη των τροφών και για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ενισχύοντας ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

-Σπανάκι: Έχει σίδηρο και φυλλικό οξύ που συμβάλλουν στο σχηματισμό των ερυθροκυττάρων, στην ανάπτυξη και στην κυτταρική διαίρεση. Γενικά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή μας μιας και αποτελούν ισχυρούς συμμάχους της υγείας μας. 

Όπως καταλαβαίνετε, η διατροφή μας καλό είναι να διαθέτει γενναίες δόσεις φρούτων και λαχανικών. Έτσι προστατεύουμε τον οργανισμό μας, ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας και σίγουρα νιώθουμε καλύτερα. 

Τατιάνα

And More