Βάλε στόχους και αποφάσισε να τους πετύχεις!

Κάθε τέλος χρονιάς γίνεται σχεδόν αυτόματα μια ανασκόπηση. Και μας πιάνει μια έντονη επιθυμία να κάνουμε, μαζί με την έναρξη της καινούριας χρονιάς, κι εμείς μια καινούρια αρχή. Θέτουμε στόχους και υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι φέτος θα τηρήσουμε τα γνωστά New Year’s Resolutions.

Οι στόχοι είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι η πυξίδα μας, η κατεύθυνση που θέλουμε η ζωή μας να πάρει, ο δρόμος μας. Κάποιοι έχουν ξεκάθαρους στόχους και κάποιοι άλλοι ασαφείς. Κι εδώ βρίσκεται η διαφορά. Οι στόχοι είναι απαραίτητοι. Για να προχωράμε, για να εξελισσόμαστε, για να προσπαθήσουμε, να δεσμευθούμε και τελικά να αποκτήσουμε αυτό που επιθυμούμε.

  • Δεν έχεις λοιπόν παρά να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να εντοπίσεις τους στόχους σου. Κάθισε κάπου ήσυχα και σκέψου. Τι είναι σημαντικό για σένα. Τι θα ήθελες. Ποια θα ήθελες να είσαι. Μην αυτολογοκρίνεσαι και μην φοβάσαι. Άνοιξε το μυαλό σου και γράψε, κάνε μια λίστα με όλα αυτά που θα σε έκαναν ευτυχισμένη. Μπορεί να είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός σου, ταξίδια, φίλοι, ψώνια, μια σχέση, οτιδήποτε.
  • Προσπάθησε να είσαι όσο πιο συγκεκριμένη γίνεται. Κάνε εικόνες. Κάνε όνειρα. Δες το σαν να συμβαίνει. Μην βάζεις όρια στα θέλω σου. Και φρόντισε να είσαι σαφής, ξεκάθαρη με αυτό που θέλεις.
  • Αφού έχεις καταλήξει, αφού έχεις εντοπίσει όλες τις λεπτομέρειες δεν έχεις παρά να αρχίσεις να διοργανώνεις ένα πλάνο στο μυαλό σου. Τι μπορείς να κάνεις προς αυτήν την κατεύθυνση; Τι πρέπει να αλλάξεις; Ποιος μπορεί να σε βοηθήσει;
  • Να πιστεύεις στον εαυτό σου, να πιστεύεις στη δύναμή σου, να πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου. Μην αμφιβάλεις. Η αμφιβολία υπονομεύει και η ανασφάλεια εμποδίζει. Το μυστικό είναι η πίστη στις ικανότητές σου.
  • Κάνε πράξεις. Κινήσου. Μην μένεις στη σκέψη, μην περιμένεις. Τα πράγματα δεν γίνονται από μόνα τους. Ακολούθησε το πλάνο που έχεις φτιάξει στο μυαλό σου. Όλα γίνονται επειδή εμείς δραστηριοποιούμαστε προς μια κατεύθυνση. Εμείς ορίζουμε την κατεύθυνση. Οι στόχοι είναι σαν να σχεδιάζουμε την πορεία που θέλουμε να έχουμε.
  • Επιμονή. Χρειάζεται. Μπορεί να παρουσιαστούν εμπόδια, μπορεί κάτι να στραβώσει, μπορεί κάτι να μην πάει όπως το περίμενες. Δεν πρέπει να αποθαρρύνεσαι, ούτε να απογοητεύεσαι. Πρέπει να έχεις πείσμα και αυτοπειθαρχία.
  • Να είσαι ευέλικτη. Γιατί στην πορεία κάποια πράγματα ίσως χρειαστεί να αλλάξουν, κάποιες κινήσεις ίσως πρέπει να επανασχεδιαστούν. Βλέποντας και κάνοντας. Το ζητούμενο, ο στόχος πρέπει να είναι ξεκάθαρος και η πίστη στον εαυτό σου δυνατή. Η διαδρομή μέχρι να φτάσεις στην κατάκτηση ενός στόχου ίσως χρειαστεί μερικές φορές να αλλάξει. Για αυτό πρέπει να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές και να ελισσόμαστε.
  • Βάλε μερικούς μικρούς εύκολους στόχους και κάποιους μεγαλύτερους. Οι μικροί θα σου δώσουν δύναμη, να ανεβάσουν την αυτοπεποίθησή σου πριν κατευθυνθείς προς τους μεγαλύτερους. Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Υπόσχεση στον εαυτό σου να χάσεις δύο κιλά, να διορθώσεις τη διατροφή σου, να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στους φίλους σου, στα παιδιά σου. Να πάρεις ένα πτυχίο, να γράψεις ένα βιβλίο, να αποκτήσεις τη δική σου επιχείρηση… Οτιδήποτε σε κάνει ευτυχισμένη!

Και να θυμάσαι… Όλα είναι μια απόφαση μια μακριά.

And More