Μπαμπάς, ο εξισορροπιστής

Ο μπαμπάς οφείλει να έχει εξίσου ενεργό ρόλο με εκείνον της μητέρας. Πώς συμβάλλει όμως η πατρική φιγούρα στην κοινωνικοποίηση, την αυτονομία και την ψυχική οργάνωση του παιδιού;

Η Ψυχολόγος, Νατάσα Πατεράκη εξηγεί:

Οι πατέρες και οι μητέρες συμβάλλουν με έναν πολύ συγκεκριμένο και διαφορετικό τρόπο στην ανατροφή των παιδιών και τη συναισθηματική τους ανάπτυξη, και οφείλουν να έχουν ισότιμο ενεργό ρόλο, καθώς είναι εκείνοι που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά του παιδιού. Είναι “βιολογικά” προγραμματισμένοι να βοηθούν στην ανατροφή του παιδιού.
Πολλές σημαντικές έρευνες έχουν δείξει τη σημασία του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών. Ο πατέρας μπορεί να λειτουργήσει ως εξισορροπιστής στη μοναδική δυαδική σχέση που δημιουργείται από την πρώτη στιγμή της γέννησης ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί, μπορεί να συμβάλλει ώστε να κοπεί ο “ομφάλιος λώρος” που συνδέει τη μητέρα με το παιδί, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Η απουσία του πατέρα σ’ αυτή τη δυαδική σχέση αφήνει το παιδί σε μια σχέση προσκόλλησης με τη μητέρα του.
Για να μπορέσει ο πατέρας να παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του παιδιού χρειάζεται η μητέρα να του δώσει χώρο. Αν ο πατέρας αποκλειστεί από τη μητέρα, θα παραμείνει εξίσου αποκλεισμένος και από το παιδί.
Η συμβολή του πατέρα είναι απαραίτητη διότι προσφέρει ασφάλεια και προστασία, απαραίτητες για την κοινωνικοποίηση, την αυτονομία και τη ψυχική οργάνωση του παιδιού, το βοήθα να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, η οποία του εξασφαλίζει τη δημιουργία υγιών σχέσεων με τους άλλους, επιδρά θετικά στην κοινωνική εξέλιξη ή ανέλιξη και επιφέρει καλύτερες σχέσεις των παιδιών με τους συνομηλίκους τους, καθώς το παιδί αναπτύσσει την προσωπικότητά του και εκφράσει το δυναμισμό που κρύβει μέσα του.
H προσωπική εμπλοκή του πατέρα έχει θετικά αποτελέσματα στην καλλιέργεια των γνωστικών ικανοτήτων του παιδιού και μάλιστα, όχι μόνο όταν πρόκειται για τον βιολογικό πατέρα. Η πατρική παρουσία βελτιώνει τη μάθηση, την απόδοση και τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών, και αποτελεί το ιδανικό αντρικό πρότυπο με το οποίο θα ταυτιστεί.
H αγάπη και η στοργική ανατροφή του παιδιού από τον κάθε ένα από τους γονείς του, έχει μια ισοδύναμη θετική επιρροή στην ευτυχία του παιδιού, στην κοινωνική και σχολική του επιτυχία από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωσή του. Σε μερικές περιπτώσεις η επιρροή της πατρικής αγάπης είναι ακόμη μεγαλύτερη κι απ’ αυτή της μητέρας.
Η καλλιέργεια των σχέσεων του πατέρα με τα παιδιά του είναι λοιπόν καθοριστικής σημασίας για την οικογένεια και για την ποιότητα ζωής των παιδιών του, αφού χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά.
Ο ρόλος του πατέρα και ιδιαίτερα η έμπρακτη έκφραση της αγάπης προς τα παιδιά του είναι εξίσου σημαντικός και κάποτε περισσότερο από αυτόν της μητέρας. Ο χρόνος, η αγάπη και η στοργή που μπορούν να προσφέρουν οι πατέρες στα παιδιά τους θα αποτελέσουν σημαντικό εφόδιο ευτυχίας και επιτυχίας για όλη τους τη ζωή.

Read More

And More