Χωρίς ανταλλαγή δώρων τα φετινά Χριστούγεννα! Καταστηματάρχες και καταναλωτές μιλούν στο TLIFE

Η οικονομική κρίση θα επηρεάσει και την όμορφη γιορτή των Χριστουγέννων. Παρά τις δύσκολες μέρες που ζούμε πρέπει να βρούμε δύναμη και να φτιάξουμε την ψυχολογία μας ώστε να γιορτάσουμε τις Άγιες μέρες… Xάρισε στα αγαπημένα σου πρόσωπα όμορφα λόγια ή ένα δωράκι μικρής χρηματικής αξίας αλλά με ένα δικό σου αμπαλάζ… φτιαγμένο με αγάπη και έμπνευση από τα χεράκια σου!

Άλλη όψη όπως όλα δείχνουν θα έχουν φέτος οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές αφού η οικονομική κρίση θα γιορτάσει μαζί μας, στα χριστουγεννιάτικα στολίδια, στα δώρα αλλά και στο γιορτινό τραπέζι. Φέτος οι αγορές μας θα είναι πιο λίγες και η ανανέωση της ντουλάπας μας για τις γιορτινές μας εξόδους περιορισμένη.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τη νοοτροπία ότι όσο πιο ακριβά είναι τα δώρα που θα κάναμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα τόσο περισσότερο θα δείχναμε την αγάπη μας κάτι που είναι τελείως λάθος. Γι’ αυτό φέτος οι ιδιόχειρες Χριστουγεννιάτικες κάρτες, τα τυπικά δώρα και τα γλυκά θα έχουν την τιμητική τους, και θα εκφράζουν με έναν πολύ γλυκό και ιδιαίτερο τρόπο την αγάπη μας και τις ευχές μας.

Όλοι μας πρέπει να διώξουμε την κατάθλιψη και την απαισιοδοξία από πάνω μας γιατί η πόλη μας άρχισε να μυρίζει Χριστούγεννα! Πρέπει και εμείς να φορέσουμε τα γιορτινά μας και να αφεθούμε στο μαγικό κλίμα των Χριστουγέννων.

Το Tlife βρέθηκε σε εμπορικά κέντρα των βορείων προαστίων και μίλησε με καταναλωτές και καταστηματάρχες.

Η νοικοκυρά κα Ελένη μαζί με την φίλη της κα Αλεξάνδρα μίλησαν για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές το πόσο τους έχει επηρεάσει η κρίση, και τι θα προτιμούσαν φέτος για δώρο: “Η οικονομική κρίση με έχει επηρεάσει πάρα πολύ σκέφτομαι ακόμα και το δώρο για το βαφτιστήρι μου’’.

Και συνέχισε η κα Αλεξάνδρα: “Εγώ ζήτησα από το γιο μου για χριστουγεννιάτικο δώρο να μάθει στο πιάνο ένα τραγούδι του Θεοδωράκη και να μου το αφιερώσει”.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολύ και τους φοιτητές. Η νεαρή φοιτήτρια σχετικά με την αγορά Χριστουγεννιάτικων δώρων δήλωσε: ‘‘Δεν έχω χρήματα για δώρα δουλεύω και ότι βγάζω το δίνω στη σχολή μου, και βγαίνω και μείον”.

Η δημόσιος υπάλληλος κ. Μαρία μίλησε για τα φετινά δώρα που θα κάνει στην οικογένεια της και ποια είναι η λύση για ψωνίσει ο κόσμος τις γιορτές και δήλωσε χαρακτηριστικά: ”Φέτος δεν θα υπάρξουν δώρα, θα υπάρξουν κάρτες και γλύκα που θα φτιάξω μόνη μου και θα δώσω στα αγαπημένα μου πρόσωπα. Η μοναδική λύση για να ψωνίσει ο κόσμος τις γιορτές είναι οι τιμές να έρθουν σε μια εξισορρόπηση με τον μισθό μας να γίνουν ανάλογες γιατί τώρα είναι δυσανάλογες” .

Η νοικοκυρά κα Καλλιόπη παρά την οικονομική κρίση, θέλει να περάσει όμορφα τις γιορτές και θα πάρει τυπικά δώρα στους αγαπημένους τους: ‘‘Και βέβαια μας έχει επηρεάσει, αλλά τις γιορτές πρέπει να τα βλέπουμε τα πράγματα με μια άλλη ματιά πιο θετική, μπορεί τα πράγματα να είναι δύσκολα άλλα θα αγοράσω τυπικά δωράκια για τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Και κάποια Χριστουγεννιάτικα στολίδια για το σπίτι μου’’, δήλωσε.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας κ. Θόδωρος βλέπει από μία άλλη μια πλευρά τα πράγματα πιο θετική και είπε χαρακτηριστικά: ‘‘Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει πολύ τη ζωή μας, αλλά είμαι της άποψης όσο υπάρχει υγεία και θέληση όλα αντιμετωπίζονται. Και ιδιαίτερα τώρα που έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων πρέπει να είμαστε πιο ήρεμοι. Όσο αφορά τα δώρα δεν θα αγοράσω ακριβά πράγματα , άλλα σίγουρα θα κάνω δώρα στους αγαπημένους μου.’’

Το Tlife μίλησε επίσης με τον αντιπρόεδρο του Σ.Ε.Λ.Π.Ε. κo Μακρή ο οποίος μας ενημέρωσε για το πώς θα κινηθεί η φετινή Χριστουγεννιάτικη αγορά και για τις εορταστικές προσφορές και έδωσε και μια ανάσα αισιοδοξίας .

Πώς θα κινηθεί η φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά;
“Για τον Δεκέμβρη φέτος λόγω της ιστορίας που έγινε με την καινούρια κυβέρνηση ο κόσμος έχει χαλαρώσει. Και αν δεν προκύψει κάποιο άλλο γεγονός, πέρα από την καθημερινότητα, η αγορά θα κινηθεί ανοδικά ή τουλάχιστον θα είναι σε ισορροπία με πέρυσι μόνο για αυτό το διάστημα.” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα η μικρότερα σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο;
“Στο σύνολο του χρόνου η αγορά δείχνει ότι θα πάει δεκαεπτά με είκοσι τα εκατό καθοδικά στο σύνολο της Ελλάδος σε σχέση με πέρυσι.”
Πιστεύετε ότι θα ψωνίσει ο κόσμος φέτος;
” Ήδη έχει δείξει ο κόσμος ότι έχει χαλαρώσει αμέσως μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης, και ο Νοέμβρης μήνας έχει κάποια θετικά πρόσχημα κάπου κάπου. δήλωσε.
Θα υπάρχουν χριστουγεννιάτικες εκπτώσεις ή προσφορές;
“Εκπτώσεις δεν μπορούν να υπάρχουν, απαγορεύονται εκτός εποχής που είναι δεκαπέντε Ιανουαρίου με τέλος Αυγούστου. Προσφορές θα υπάρχουν με την λογική που υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, και φέτος οι προσφορές θα είναι πραγματικές όχι θεωρητικές.” τόνισε.

Μπορεί η οικονομική κρίση να μας έχει κάνει να στερηθούμε αρκετές από τις παλιότερες μας συνήθειες, αλλά σίγουρα θα μας φέρει όλους πιο κοντά με αποτέλεσμα τα φετινά Χριστούγεννα να είναι πιο ζέστα και πιο ανθρώπινα!

Ρεπορτάζ: Ζαχαρούλα Χρόνη

Read More

And More