Το παιδί μου με είδε γυμνή. Τι να κάνω;

Είναι πολύ φυσικό, κάποια στιγμή το παιδί μας να εισβάλει ξαφνικά στην κρεβατοκάμαρα ή το μπάνιο και να μας δει γυμνούς. Ψυχραιμία!
Η ψυχολόγος Αγγέλικα Αποστολοπούλου σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση…
-Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να μην αντιδράσουμε με ντροπή ή ενοχή, ούτε και να το μαλώσουμε ή να του φωνάξουμε, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να του περάσουμε το μήνυμα ότι το γυμνό σώμα είναι κάτι το «απαγορευμένο» και «ανήθικο».
-Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να του ζητήσουμε με ήρεμο και ψύχραιμο τρόπο να βγει από το δωμάτιο μέχρι να ντυθούμε και στη συνέχεια να του εξηγήσουμε ότι δεν πρέπει να εισβάλει στους προσωπικούς χώρους των άλλων.
-Σε γενικές γραμμές, είναι καλό να μην κυκλοφορούμε γυμνοί στο σπίτι, γιατί το παιδί δεν είναι ακόμα ψυχοσυναισθηματικά έτοιμο να εκτίθεται μπροστά στο γυμνό σώμα, καθώς μπορεί να αρχίσει να συγκρίνει τα γεννητικά του όργανα και άλλα μέλη του σώματός του με αυτά του ενήλικα και κατά συνέπεια να νιώσει μειονεκτικά ή ακόμα και να αισθανθεί διέγερση.
-Εφόσον όμως πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό που δεν έχει προκλητικό χαρακτήρα, δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο απειλή για την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού και δεν χρειάζεται να «θορυβήσει» το γονιό.
-Στην περίπτωση, ωστόσο, που το παιδί μάς δει γυμνούς και εκφράσει απορίες, είναι καλό να του απαντήσουμε με απλότητα και ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του και να επωφεληθούμε τις περίστασης για να του μιλήσουμε για το σώμα του και τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό, καθώς μεγαλώνει.
-Επιπρόσθετα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το συμβάν για να του εξηγήσουμε τη σημαντικότητα του να σέβεται και να μην παραβιάζει τον ιδιωτικό χώρο των άλλων, ώστε να αποκτήσει σταδιακά όρια και να μάθει να ελέγχει τον παρορμητισμό του.
-Παράλληλα, μπορούμε να του μιλήσουμε για το δικαίωμά του στο δικό του προσωπικό χώρο, αποτελώντας οι ίδιοι πρότυπα με τη συμπεριφορά μας.

Read More

And More