Χοληστερίνη και παιδί: Οδηγός για το τι πρέπει να τρώει!

Υπολογίζεται ότι δύο στα εκατό παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα τους. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι σχεδόν κανένα παιδί δεν έχει το απαιτούμενο προφίλ που θα υποψίαζε το γονιό ή τον παιδίατρο για να συστήσει εργαστηριακό έλεγχο. Και τώρα πλέον ξέρουμε ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στην παιδική ηλικία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής πίεσης (υπέρταση), καρδιακών νοσημάτων (έμφραγμα, εγκεφαλικό), αρτηριοσκλήρυνση.

Η αυξημένη χοληστερίνη στα παιδιά αποδίδεται σε τρεις παράγοντες: 1. διατροφικές συνήθειες, 2. κληρονομικότητα, 3. μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Τι πρέπει, λοιπόν, να τρώει έναι παιδί που εμφάνισε υψηλή χοληστερίνη; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί!

Για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης απαιτείται προσπάθεια από όλη την οικογένεια διότι αφενός δεν επιτρέπεται ένα παιδί να μπει σε στερητική δίαιτα και αφετέρου οι γονείς θα πρέπει να είναι το παράδειγμα προς μίμηση.

Τι πρέπει να προσέχουμε;
1. Να μειωθεί η πρόσληψη των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών οξέων.
2. Περιορισμός του κόκκινου κρέατος έως μία φορά την εβδομάδα.
3. Απομάκρυνση του δέρματος των πουλερικών (πέτσα) πριν το μαγείρεμα.
4. Περιορισμός μέχρι εξαφάνισης του τηγανιού και των τηγανισμένων.
5. Μείωση των λιπαρών στα γαλακτοκομικά κάτω από 2%
6. Μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων όπως μπισκότα, γκοφρέτες, πατατάκια, γαριδάκια κλπ.
7. Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και εμπιστευόμαστε αυτές που αναγράφουν πιστά το περιεχόμενο.
8. Αυξάνουμε τη λήψη ωμέγα-3 λιπαρών τρώγοντας λιπαρά ψάρια (σολωμό, τόνο, σαρδέλα) και ανάλατους ξηρους καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια).
9. Αυξάνουμε τη λήψη φυτικών ινών τρώγοντας φρούτα, λαχανικά, όσπρια.
10. Χρησιμοποιούμε μόνο λάδι ελιάς.

Read More

And More