Πίσω στην κορυφή της σελίδας
12.08.2016 | 14:00
Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Κατάλευκη καλοκαιρινή κατοικία στην Πάρο! Δες τους χώρους της!

Κατάλευκη καλοκαιρινή κατοικία στην Πάρο! Δες τους χώρους της!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Στον Αμπελά της Πάρου μια ισόγεια κατοικία δυο επιπέδων με υπόγειο και πισίνα θυμίζει το αιώνιο ελληνικό καλοκαίρι των ελληνικών νησιών και δη των Κυκλάδων. "Εκτελεστές" του έργου ήταν τα γραφεία Zege Architects και Studio 265 Architecture+Building. 

Στόχος, όπως αναφέρουν οι αρχιτέκτονες,  ήταν να σχεδιαστεί μια εξοχική καλοκαιρινή κατοικία στα πρότυπα των λαϊκών σπιτιών, όπου ο κάθε κτιριακός όγκος να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον άλλον και οι υπαίθριοι χώροι να διατηρούνται “ζωντανοί” λόγω της κυκλοφορίας από τον ένα όγκο στον άλλον, αποτελώντας ταυτόχρονα σημείο συγκέντρωσης και χαλάρωσης των ενοίκων.

Το αποτέλεσμα είναι μια πάλλευκη κατοικία, με πισίνα, στα πρότυπα των κυκλαδίτικων κατοικιών που εκμεταλλεύεται το φως και τον αέρα του νησιού όπως θα δεις και στις φωτογραφίες.


Η είσοδος στην κατοικία.


Λόγω της έντονης κλίσης του φυσικού εδάφους δημιουργήθηκαν υπόσκαφοι βοηθητικοί χώροι, τόσο της κατοικίας όσο και της πισίνας, που περιλαμβάνουν αποδυτήρια και εξωτερικά ντους· κατασκευές υψηλής αισθητικής με κινητά ή λυόμενα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Πάνω από τον ένα υπόσκαφο χώρο, σε επίπεδο ισογείου, βρίσκονται δυο ξενώνες.


Συνδετικός κρίκος μεταξύ των βοηθητικών χώρων και της κουζίνας είναι η εξωτερική τραπεζαρία, η οποία ελαφρά υπερυψωμένη απολαμβάνει τη θέα της θάλασσας δίχως να εμποδίζεται από το υπαίθριο καθιστικό.


Οι δυο μπροστινοί όγκοι με θέα την ανατολή και την πισίνα, φιλοξενούν το καθιστικό και το κύριο υπνοδωμάτιο αντίστοιχα. Ανάμεσά τους βρίσκεται το υπαίθριο καθιστικό. Η άμεση πρόσβαση από το υπνοδωμάτιο προς την πισίνα δίνει την εντύπωση ότι η υδάτινη επιφάνεια αγγίζει το κτίριο.


 Ένα επίπεδο πιο πάνω βρίσκονται οι δυο άλλοι όγκοι της κατοικίας. Στον έναν, φιλοξενείται η κουζίνα, με μοντέρνο σχεδιασμό, υψηλές τεχνολογικές προδιαγραφές και έμφαση στη λεπτομέρεια, η οποία εφάπτεται με TV room, play room, χώρο φιλοξενίας και λουτρό.


Εσωτερικά, οι οροφές είναι από εμφανές σκυρόδεμα στους χώρους συγκέντρωσης των ενοίκων και ακανόνιστη ξυλεία σε χρώμα λευκό στους ιδιωτικούς χώρους. Πατητή τσιμεντοκονία σε φυσικούς τόνους και ξύλο προτιμήθηκαν και στα δάπεδα.


Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός συντελεί στο διαχωρισμό των όγκων της σύνθεσης, προσφέροντας μια αίσθηση χαλάρωσης.


Αντλώντας έμπνευση από την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, χτιστές κατασκευές σχεδιάστηκαν στα λουτρά και τους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας και επενδύθηκαν με πατητή τσιμεντοκονία.

Photos: PANAGIOTIS VOUMVAKIS
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook