Βιεννέζικη ψάθα: Το trend που έρχεται να ανανεώσει τη διακόσμησή σου και να δώσει “αέρα” αριστοκρατίας στο σπίτι

Σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σου τη δυναμική επάνοδο που συντελείται τον τελευταίο καιρό στο interior design. Η ψάθα φαίνεται πως έχει έρθει να κατακτήσει τον… κόσμο! Ωστόσο, θα πίστευε κανείς πως η ψάθα, το rattan και το bamboo είναι οι μόνες εκφάνσεις της πλεκτής “ύφανσης” που ντύνει τα έπιπλα αυτό το διάστημα και φυσικά δεν θα έπεφτε έξω, μιας και ενόψει καλοκαιριού τα πάντα γύρω σου θυμίζουν τροπικά νησιά, που μόνο τα πελώρια φοινικόδεντρα και οι ινδικές καρύδες λείπουν από το διακοσμητικό σκηνικό! Και όμως, υπάρχει και άλλο ένα είδος ψάθας που όλο και πιο σταθερά έρχεται στο προσκήνιο και δεν είναι άλλο από τη βιεννέζικη ψάθα!

Σε μια περίοδο που όλα τα “παρακλάδια” του lifestyle ψάχνουν να βρουν τις ρίζες τους και να εμπνευστούν από αυτές, ξεπερνώντας όμως την επικράτηση του vintage και του ρετρό ως κύριες τάσεις και στο deco, αλλά παραμένοντας σε μια… παλιακή αισθητική, σχεδιαστικά ρεύματα με κλασική αξία, όπως είναι η βιεννέζικη ψάθα δεν μπορούν να λείπουν από τη διακόσμηση! Εκείνο, όμως, που την κάνει τόσο ξεχωριστή δεν είναι μόνο η αρχοντική προέλευσή της, αλλά η ικανότητά της να επανεφευρίσκει τον εαυτό της και να δημιουργεί εντελώς νέες όψεις και σχέδια.

Με ιστορία που φτάνει στα βάθη του 19ου αιώνα και με τη χρήση του να γίνεται ευρέως δημοφιλής στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κυρίως λόγω της απολύτως λειτουργικής κατασκευής της, που κάνει τα έπιπλα ελαφριά, εύχρηστα και… ευκολοκαθάριστα, ενώ ταυτόχρονα η αντοχή και η ανθεκτικότητά τους στο πέρασμα του χρόνου είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με το ξύλο, η βιεννέζικη ψάθα “στόλισε” σε μακρινές δεκαετίες τα πιο ακριβά σαλόνια και μεγαλειώδη παλάτια. Τώρα, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα να γνωρίσεις και εσύ τη μοναδική αισθητική της και να να σκεφτείς σοβαρά να την εντάξεις στη διακόσμησή σου!

Παρακάτω μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα πιο ξεχωριστά δείγματα ψάθας και πώς έχει εξελιχθεί στο πέρασμα του χρόνου, καταφέρνοντας να ταιριάξει απόλυτα στην contemporary διακόσμηση!

Ένα Danish design ξύλινος καναπές ταιριάζει απόλυτα με την ψάθα που καλύπτει το κάθισμα και την πλάτη του.

Η υπέρτατη αναβίωση της βιενέζικης ψάθας σε μια contemporary ντουλάπα δωματίου.

Η πιο τυπική απεικόνιση της ψάθας στις μαύρες καρέκλες της τραπεζαρίας.

Flow design στις πολυθρόνες με αλλεπάλληλες καμπύλες και ψάθα γίνονται το απόλυτο statement piece για το σπίτι.

Φυσικό ξύλο και ψάθα στο κάθισμα είναι άλλη μία “παραδοσιακή” εκδοχή σε καρέκλες.

Ο κυβισμός και η Bauhaus αφαιρετικότητα έχουν ταιριάξει τέλεια με τη βιεννέζικη ψάθα σε αυτές τις μοναδικές πολυθρόνες.

Άλλη μία εκδοχή της αναβίωσης της ψάθας που επενδύει έναν απολύτως σύγχρονο πάγκο.

Η “απογείωση” του κλασικού έρχεται μέσα από τη σύνδεση παλιότερων στοιχείων με μια περισσότερο επίκαιρη ματιά.

Read More

And More